Optimismul lui Maiorescu

Andrei Cornea 09.12.2004

De același autor

A fost o frauda electorala majora, centrala, deliberata, organizata? Sau au fost numeroase fraude minore locale - "turism electoral", autocolante dezlipite, votanti la diferite sectii de votare etc.? A pregatit din timp guvernul ticalos falsificarea alegerilor? S-au furat voturi masiv cu calculatorul central, sau procesele-verbale au fost intocmite eronat din pricina neatentiei si a stupiditatii unor presedinti de sectii de votare? Voturile nule sunt cu adevarat voturi nule, sau o parte dintre ele au fost inghesuite, in mod pervers, in rezervorul PSD+PUR? Este d-l judecator Ghergut, presedintele BEC, un demon abil pus in slujba lui Scaraotchi, sau este el mai degraba un ins inarticulat, nauc, isterizat de o raspundere prea mare pentru puterile sale si care, incalcandu-si statutul de magistrat, s-a implicat nesabuit in controversa politica? A avut dreptate Basescu, atunci cand a cerut anularea alegerilor? Sau a avut dreptate Geoana, care a tratat aceasta acuzatie drept un atac "perfid" la adresa intereselor fundamentale ale Romaniei? Au fost doar oarece "nereguli", dar rezultatul final este corect, sau rezultatul este viciat profund, iar neregulile sunt regula? Si de fapt, cine a castigat cu adevarat alegerile parlamentare? Uniunea sau Alianta? Iar daca Uniunea va forma guvernul, pentru care va cere votul de investitura al noului Parlament, si daca va primi la limita acest vot, oare votul respectiv va fi legitim?

Adevarul este ca nu stim nimic sigur, ne indoim de orice si tocmai asta mi se pare a fi marea problema: orbecaim in ceata, ca mereu in situatii critice, de 15 ani, vedem si nu vedem, auzim si nu intelegem, n-avem, in chestiuni elementare si nu teologic-metafizice, nici macar cateva certitudini simple. Politia nu e in stare sau nu vrea sa-i depisteze pe cei care au votat de mai multe ori, nu cauta sa cerceteze care a fost rostul "turistilor electorali" din Ilfov. Unde sunt actiunile de urmarire penala deschise de Parchet impotriva votantilor multipli? BEC-ul pare incapabil sa dea asigurari ca erorile facute nu au alterat rezultatul votului. Politicienii se sfadesc si se insulta reciproc, dar tot ei sunt cei care au votat legea electorala pe care acum o acuza. Nimeni de la guvern nu a explicat convingator de ce s-a renuntat la cartile de alegator, de ce s-a adoptat procedeul de inregistrare cu autocolantul, de ce, in pofida avertismentelor, nu s-a facut nimic pentru a se limita posibilitatile de a se vota in alta parte decat in localitatea de resedinta. A verificat cineva sutele de mii de semnaturi date unor candidati inepti la Presedintie, a caror prezenta in campanie a creat un bruiaj profund daunator?

S-a spus ca celebrul soft nu a fost gresit sau falsificat, ci numai prea elementar pentru ca sa semnaleze erorile datelor introduse. Cum, cand ne laudam mereu cu informaticienii nostri, nu suntem capabili sa avem un soft performant? Sau cei care i-au angajat s-au scumpit la tarate? Si cum de avem astfel de judecatori la BEC, extrasi prin tragere la sorti dintre marimile de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, si care se dovedesc incapabili sa construiasca gramatical cateva fraze cu sens? Sunt doar persoane importante, cu cariere universitare, cu stagii importante in unele dintre cele mai inalte functii din stat. Cu ei de gat vom intra in Uniunea Europeana?
Faptul ca nici macar nu suntem in stare sa stabilim, prin intermediul institutiilor abilitate, daca alegerile au fost sau nu corecte ar trebui sa ne preocupe mai mult decat cine va fi prim-ministru sau presedinte. Nu, Romania nu e Ucraina: macar acolo a fost indata clar ca alegerile au fost falsificate si, drept consecinta, o parte a populatiei s-a revoltat. La noi, nu e nici da, nici ba: ci un de… ezitant, intortocheat, ametit, imbrobodit! Cum sa te revolti? Impotriva cui? Poate doar impotriva "netrebniciei romanesti" - vorba lui Constantin Noica! Ne tot plangem, de la Titu Maiorescu incoace, de "formele fara fond". Ceea ce presupune ca am detine macar formele. O, de-ar fi asa! Dar eu cred ca Maiorescu era un optimist: atunci cand un intreg Birou Electoral Central, plus un Institut National de Statistica, pentru a nu mai vorbi despre nenumarate sectii de votare (toate aceste colective formate din persoane considerate alfabetizate) sunt trimise la podea de aritmetica si de logica elementare, rezulta ca stam rau pana si cu formele!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22