Pentru ce vom vota?

Vom vota deci nu doar pentru calea europeană, ci și, mai ales, pentru o indispensabilă călăuzire europeană.

Andrei Cornea 21.05.2019

De același autor

Pentru ce vom vota pe 26 mai (alegeri europene și referendum)? Dincolo de sloganele de campanie și de programele sonore, față de a căror realizare nutrim destul scepticism, dincolo de determinanți tehnici sau, dimpotrivă ideologici, eu cred că ar trebui să votăm pentru două lucruri, de altminteri foarte legate între ele:

1. Ca Uniunea Europeană să rămână destul de coerentă și suficient de puternică și influentă la nivel central, pentru a continua să țină sub o politicoasă, dar fermă tutelă țări precum România (dar și Ungaria ori Polonia, ba chiar și Grecia), care au dovedit în ultimul timp că nu știu să-și gestioneze libertățile și că pot deraia ușor de la principiile democratice printr-o combinație de autoritarism, pasivitate și prostie, cu un cuvânt numite „suveranism“. Pe scurt, cred că încă nu suntem în stare să fim suverani, deoarece nici majoritatea poporului, nici cea mai mare parte din clasa politică nu au ajuns la maturitatea necesară. (Cazul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim e numai unul, dar foarte semnificativ pentru ceea ce spun.) Pur și simplu, foarte mulți politicieni români nu fac distincția reală dintre stat și interesele sale și interesele de partid, de grup sau chiar personale. Nu-i atât de grav faptul că un om politic precum Dragnea e în stare să distrugă aproape întreaga armătură legală și constituțională a statului, cât acela că partidul său nu l-a putut înlocui, iar șansele sale de a câștiga alegerile rămân considerabile. Fără tutela fermă a UE, derapajele României pot deveni o catastrofă. Dar un vot „suveranist“ puternic la nivel european va slăbi sau chiar va stopa această tutelă indispensabilă pentru noi.

2. Dar, cum se spune, pentru un tango e nevoie de doi: tutela despre care vorbesc trebuie acceptată de ambele părți. Votez și pentru ca actuala putere naționalistă și populistă de la noi să primească un vot de blam și să înțeleagă că e timpul să-și pregătească bagajele. Într-un sens mai larg, votez pentru ca politicianul român să accepte că nici el însuși, nici majoritatea poporului român nu sunt suficient de maturi politic pentru a se putea autoguverna fără o îndrumare binevoitoare sar fermă. Votăm pentru ca cei „de aici“ să coopereze sincer și eficient cu cei „de acolo“, deoarece numai mulțumită acestor cooperări – câte au fost până acum – am făcut totuși progresele sociale, legislative, economice pe care le-am făcut. Ca să mă exprim brutal, lăsată în „zeama ei“, România nu e în stare să se descurce nici măcar mediocru, ba chiar dă toate semnele că s-ar prăbuși în haos.

Nu ne facem iluzii că actuala opoziție e perfectă, nici măcar pe departe. Presimțim că vor gafa teribil, știm că multe din promisiunile lor – când vor fi în măsură să le îndeplinească – vor rămâne neacoperite. Suntem realiști. Dar nu ignorăm diferențele, nuanțele nu le omitem, nici nu credem că toți oamenii politici, de sus și până jos, sunt o apă și un pământ. Știm că unii vor accepta, fie și cu sughițuri, tutela despre care vorbesc, în timp ce alții vor face orice pentru a o anihila într-un fel sau în altul. Și că, dacă ar reuși, ar fi o catastrofă. Asta-i marea deosebire între politicienii noștri de acum și în funcție de acest principiu ne vom orienta votul.

Vom vota deci nu doar pentru calea europeană, ci și, mai ales, pentru o indispensabilă călăuzire europeană. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22