De același autor
Marile puteri democratice ar trebui totuși să vorbească deschis și într-un glas, recunoscând că sunt prea divizate pentru a opri un război civil dezastruos, pentru a împiedica utilizarea armelor chimice, pentru a da un exemplu altor eventual interesați de asemenea arme.
Cei care s-au temut cumva – din diferite motive – de vreo intervenție americană sau chiar aliată în Siria pot dormi liniștiți. Nu prea sunt șanse – cel puțin deocamdată – pentru o astfel de intervenție. Un președinte Obama care se voia ferm, dar nu a reușit să fie decât dezamăgitor, a declarat sâmbătă mai întâi că Statele Unite „ar trebui să acționeze militar“ (should take action), și nu că Statele Unite vor acționa militar; iar apoi că va trece chestiunea aprobării folosirii forței împotriva guvernului sirian, acuzat de a-și fi gazat populația civilă, pe seama Congresului. Or, Congresul va reveni din vacanță peste o săptămână, iar atunci nu e deloc sigur că va exista o susținere pentru intervenția armată, fie ea și limitată la 2-3 zile și, bineînțeles, fără trupe terestre. Exemplul parlamentului britanic, care i-a refuzat o astfel de intervenție lui David Cameron, poate fi contagios. De altfel, s-o admitem – cei care vor vota contra oricărei intervenții au de partea lor logica și realismul politic: 2-3 zile de intervenție aeriană nu l-ar răsturna pe Assad de la putere și nu e clar care ar fi atunci „lecția“ pe care el sau alții ca el ar învăța-o pentru viitor. Iar dacă intervenția va fi de durată și masivă, rezultatul politic previzibil al ei nu pare a fi decât unul singur: înlocuirea unei bande de criminali (șiiți alawiți și „socialiști“ Baas) cu o altă bandă de criminali suniți fundamentaliști cu legături cu Al-Qaeda. Exemplele recente din Libia și Egipt arată că țările arabe deocamdată înțeleg democrația numai, cel mult, ca persecutarea și privarea de drepturi a minorităților, astfel că între un regim minoritar opresiv și un regim „popular“ la fel de opresiv răul mai mic nu pare a fi decât răul mai vechi.
De fapt, se găsesc tot felul de explicații de circumstanță pentru a sta deoparte, pentru că nu se spune popoarelor verde în față: îi lăsăm pe sirieni să se omoare între ei, cu bombe, cu gaze și cu ce mai vor, până ce, după sute de mii de morți și milioane de refugiați, poate se vor potoli singuri, deoarece așa este logic și realist. De exemplu, se susține că nu există dovezi clare pentru folosirea armelor chimice; că și în Irak serviciile americane au dat chix. (Argument îndoielnic, căci nimeni nu a contestat totuși că Irakul a folosit în anii ’90 arme chimice împotriva kurzilor și, mai înainte, împotriva iranienilor.) De asemenea, se aruncă vina pe ruși, care, în Consiliul de securitate ONU, se opun sistematic oricărei intervenții. Bineînțeles că rușii, mari susținători ai regimului Assad din vremea URSS, se vor opune continu. De ce i-ar păsa kaghebistului Putin de zecile de mii de sirieni omorâți, atunci când el i-a înecat în sânge pe ceceni, încă pe vremea când era prim-ministrul lui Elțîn? Totuși, în Kosovo, NATO a intervenit fără voia rușilor.
Marile puteri democratice ar trebui totuși să vorbească deschis și într-un glas, recunoscând că sunt prea divizate pentru a opri un război civil dezastruos, pentru a împiedica utilizarea armelor chimice, pentru a da un exemplu altor eventual interesați de asemenea arme. Ar trebui să spună populațiilor că, dacă totuși s-ar mobiliza și s-ar solidariza cu victimele, indiferent dacă ONU e de acord sau nu, măcar ar putea opri repede asasinarea copiilor, femeilor, a civililor în general, dar că, fie nu vor, vânzând arme uneia din părți, fie sunt prea slabe și dependente de o opinie publică egoistă. Ar trebui să recunoască deschis că riscul proliferării utilizării armelor de distrugere în masă crește necontenit din cauza inacțiunii. Ar trebui, în fine, spus opiniei publice că o împărțire a puterii în Siria de felul celei din Liban nu e un obiectiv imposibil pe termen ceva mai lung, chiar dacă nu e ceva ideal, dar că pe moment trebuie oprit războiul civil.
Iar celor care vorbesc prea insistent de logică și de realism politic, ca scuză pentru a sta cu mâinile încrucișate, ar trebui să li se aducă aminte că acestea sunt răi sfătuitori, așa cum s-a dovedit de mai multe ori când a fost vorba despre viețile a zeci și sute de mii de civili asasinați sau în pericol de a fi. Nu a refuzat, de exemplu, Papa Pius al XII-lea să condamne public și explicit Holocaustul aflat în plină desfășurare, mai ales din cauza fricii de represalii din partea naziștilor la adresa Bisericii? Numai că ceea ce pe atunci s-a numit „realism politic“, azi se numește „lașitate“... //