De același autor
D-l Toma confundă partizanatul din convingere, perfect legitim, cu partizanatul indus, prin răsplăți, amenințări etc., ilegitim.
În 1994, împreună cu Gabriela Adameșteanu, îi luam un interviu lui Ion Iliescu. Ceea ce ne-a scandalizat pe amândoi cel mai mult cu această ocazie a fost „neutralismul“ fostului președinte, în raport cu poziția României Mari, pe de o parte, și aceea a revistei 22, de partea cealaltă. Și una, și cealaltă, susținea Ion Iliescu, calcă în străchini, sunt excesive, radicale – firește, în direcții opuse – ba chiar extremiste. De fapt, după Ion Iliescu (scriam atunci), „România Mare e un fel de 22, așezat de partea cealaltă, poate totuși numai o idee mai agresiv!“ (22, nr. 4/1994).
De această veche întâmplare mi-am amintit săptămâna trecută, citind comunicatul excogitat de Mircea Toma, directorul cunoscutei organizații pentru monitorizarea presei, ActiveWatch. Am regăsit, exprimat într-o limbă de lemn nouă, același neutralism păgubos. Pe scurt, d-l Toma refuză să facă publică o distincție de fond între atacurile Antenei 3 la adresa unor Andreea Pora, Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Mircea Marian, Mălin Bot, Dan Tăpălagă și alți câțiva jurnaliști și replicile acestora la B1 TV. El scrie despre ambele tabere: „preț de trei zile s-au acuzat de «propagandă» și au promovat un discurs care nu le face cinste nici ca profesioniști, dar nici măcar ca adulți. S-au gratulat fără nicio reținere cu termeni precum «băsist» și «pontănac». Dar acesta este doar un alt episod dintr-o încleștare obositoare începută acum cinci ani, semn că cele două televiziuni nu mai au nicio legătură cu noi...“.
Faptic, spusele lui Mircea Toma sunt un fals grosolan: nu există nicio comparație, nicio echivalență posibilă între imundicitățile proferate de Antena 3, intruziunile acesteia în viața privată, umilirea adversarilor prin cuvinte și imagini, combinate cu cea mai josnică propagandă mincinoasă și ceea ce se poate vedea și auzi „de partea cealaltă“. Orice om de bună-credință poate constata acest lucru. Așa cum nu există nicio comparație posibilă între, să spunem, Jurnalul Național și revista 22, unde scrie săptămânal Andreea Pora, ținta predilectă a ultimelor atacuri.
Pentru Mircea Toma, cei care au fost călcați în picioare de Antena 3 nu au dreptul la protecția și solidaritatea organizației sale. De ce? Fiindcă au un partizanat politic: „Am reacționat întotdeauna atunci când ziariști independenți au fost victima hărțuirii unor politicieni sau chiar a colegilor de breaslă... În cazurile în care «ziariștii» care își asumă fățiș opinii politice partizane se încaieră între ei, opțiunea organizației (ActiveWatch) este să semnaleze această categorie de situații în raportul anual“. Așadar, există pe lume ziariști și „ziariști“, cum a observat și Radu Vancu. Primii, fiind „neutri“ politic, merită protecție. Ceilalți sunt niște pseudo-ziariști și n-au dreptul decât la o consemnare într-un raport. Ar trebui să mulțumească și pentru atât!
Dar de unde a scos d-l Toma ideea că partizanatul politic asumat este ilegitim în presă? Pretutindeni în lume există, de pildă, publicații de dreapta sau de stânga, cu identitate ideologică clar afișată. Adesea jurnaliștii și publicațiile exprimă poziții partizane în alegeri sau alte situații. De fapt, d-l Toma confundă (și nu credem că o face din nepricepere) două tipuri de partizanat: partizanatul din convingere, perfect legitim, cu partizanatul indus, prin răsplăți, amenințări etc., ilegitim acesta din urmă. Publicul are tot dreptul să audă opinii partizane de la editorialiști și oameni de presă (confortabile sau nu), dar trebuie să fie încredințat că cei care le profesează o fac deoarece așa cred în mod autentic, și nu din mercenariat. Or, unde a găsit d-l Toma dovezi că Turcescu, Tăpălagă, Pora etc. exprimă puncte de vedere la care nu aderă din convingere? De altminteri, într-o frază, directorul ActiveWatch se referă admirativ la „evadările unor ziariști cu identitate publică născută în cadrul grupurilor de media cu practici nocive“. Care grupuri de media? Ce fel de practici nocive? Nu cumva e vorba tocmai despre trustul Intact? Însă aici d-l Toma devine evaziv...
Dar partizanatele nu se deosebesc numai după origine (din convingere și induse), ci și după valorile pe care le susțin: a promova fascismul din convingere e un partizanat rău, în vreme ce a promova valorile liberale e tot un partizanat, dar bun. A susține, fie și din convingere, că Adrian Năstase e un „deținut politic“, condamnat de „justiția băsistă“ e un partizanat rău: de aceea, cei care apără acest punct de vedere nu pot fi puși pe picior de egalitate cu cei care constată că Adrian Năstase e numai un infractor de drept comun. A reduce lupta de presă la o „încăierare“ între „băsiști“ și „pontănaci“ înseamnă, dincolo de aspectele de limbaj și de convingere care disting aceste grupuri, să egalizezi în mod relativist două tipuri de angajamente publice: unul, nociv, de partea infractorilor politici, susținuți actualmente de conducerea PSD, celălalt, benefic, încercând să susțină statul de drept și domnia legii, cât și pe politicienii, precum Traian Băsescu, care – oricâte erori ar fi făcut de-a lungul timpului – se opun sistematic preluării statului de către mafiile acestor infractori. Știe d-l Mircea Toma aceste lucruri? Bineînțeles că le știe. Dar preferă să se acopere cu neutralism, să evoce „nepărtinirea“ organizației și să scrie rapoarte întortochiate despre „categorii de situații“. Altfel spus, demisionează moral și profesional, făcând, bineînțeles, un serviciu trustului Intact și infractorilor politici, căruia nu le poate decât servi orice confuzie a valorilor.
Măcar Ion Iliescu, acum 20 de ani, avea, dacă nu o scuză, măcar o explicație pentru neutralismul său favorabil grupurilor antiliberale: era un comunist. Care o fi scuza ori explicația lui Mircea Toma pentru trădarea valorilor esențiale pe care era dator să le apere? //