De același autor
Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD, cel mai de succes proiect politic din RoÂmaÂnia ultimilor 17 ani, a murit. Creata inÂÂtr-un moment de disperare, intr-o tara aflaÂta sub senilele partidului-stat PSD, Alianta a intors Romania de pe drumul conÂstruirii unui regim de democratie controlata, drum pe care Ion Iliescu si Adrian Nastase o asezasera, si a contribuit decisiv la aderarea la UE, la 1 ianurie 2007. PreÂmierul Calin Popescu Tariceanu s-a grabit sa anunte, la 26 martie, decesul ceÂlei mai importante constructii politice de centru-dreapta din Romania postcomunista, in momentul in care sondajele de opiÂnie indicau scoruri de peste 40% la inÂtenÂtia de vot in dreptul Aliantei D.A.
La doar o saptamana, in momentul anunÂtarii listei ministrilor din noul Cabinet, acelasi Tariceanu declara ca Alianta D.A. traieste si ca nu intentioneaza sa rupa protocolul cu PD. Co-presedintelui AlianÂtei, Emil Boc, nu i-a ramas altceva de facut decat sa se adreseze tribunalului, pentru a constata incetarea protocoluÂlui Aliantei.
Hotararea cu care premierul tine strans in mana protocolul Aliantei n-are leÂgatura cu zvonul ca presedintele BaÂsesÂcu ar putea bloca formarea noului guvern pe motiv ca premierul a schimbat majoritatea guvernamentala, pentru ca prevederile paragrafului 3 din articolul 85 al Constitutiei sunt destul de clare in aceasta privinta. De fapt, Tariceanu nu vrea sa plateasca costurile politice ale distrugerii unui brand politic de succes, cum este cel al Aliantei D.A. si, mai ales, incearca sa amane configurarea noii Aliante PD-PLD, care ar putea prelua cea mai mare parte a electoratului Aliantei D.A.
Chiar daca decizia lui Tariceanu le poate parea unor lideri PNL ca salvatoare, colaborarea cu PSD ar putea fi, pe terÂmen scurt, mediu si lung, lespedea de pe mormantul PNL. Consilierii de milioane de dolari pe care-i are in jurul sau au uiÂtat sa-i reaminteasca lui Tariceanu propriul discurs tinut in decembrie 2004: "Noi, ca alianta politica, trebuie sa raÂmaÂnem uniti, pentru ca electoratul ne-a si dat in acest sens un vot. Care a fost nu un vot pentru a intra la guÂvernare cu PSD. Daca era un vot pentru a intra la guvernare cu PSD, proÂbabil ca am fi ramas undeva in zona 7-10%".
E mai putin nociv astazi PSD decat era in 2004? Nu, pentru ca proiectul de reÂforma a partidului a esuat lamentabil. Nu, pentru ca liderii noi, cu tinuta si discurs compatibile cu Europa, sunt piese de vitrina, de scos in fata la conferintele de presa, pe cand Hrebenciuc negociaza cu Bogdan Olteanu sustinerea noului guvern PNL-UDMR, iar Iliescu impiedica PSD sa fie altceva decat continuatorul ParÂtidului CoÂmunist Roman. Nu, pentru ca oameni ca Rus, Dancu, Puscas sunt marÂginalizati in conducerea PSD, pe cand jocurile poliÂtiÂce cu miza le executa aceÂiasi baroni loÂcaÂli si proptelele lor din seÂdiul de pe Kiseleff. Nu, pentru ca, in afara de curatenia inceputa de DNA si Parchetul General, conÂducerea PSD si-a coÂcolosit coruptii fara macar sa clipeasÂÂca.
Premierul poate sa-si inchipuie ca nu va avea de achitat o nota de plata prea mare pentru constituirea aliantei PNL-PSD, fluturand tema scoaterii tarii din criÂza politica. Criza de care ar fi responsabil un singur om, presedintele Basescu, ale carui interese politice "s-au opus inteÂreÂsului national". E oare impotriva interesului national sa declansezi astazi alegeri anticipate? Sunt ele un "dezastru pentru Romania", cum pretinde Tariceanu? Nu, anticipatele sunt un "dezastru" pentru preÂmier, care si-ar pierde functia. Ajuns inÂÂtamÂplator, prin retragerea lui Theodor StoÂloÂjan din cursa electorala, la masa cu buÂtoane si manete de la Palatul Victoria, preÂmierul Tariceanu se comporta ca un copil rasfatat care nu vrea sa imparta cu nimeni jucariile. Fara sa-i pese ca prin deÂciÂziile sale politice blocheaza proiectul constituirii unui pol de centru-dreapta, capabil sa echilibreze si sa dea coerenta sceÂnei politice romanesti si sa asigure o majoritate confortabila in Parlament unui guvern, ferindu-l de nesfarsite si adesea imoÂrale concesii.
Incrancenarea cu care Tariceanu a bloÂcat cele mai importante proiecte ale cenÂtrului-dreapta pentru a se mentine in fotoliul de premier l-a impins pe panta eroÂrilor politice, ultima, alianta cu PSD, fiind si cea mai paguboasa.
Intre timp, PD si PLD ar putea lucra la o constructie politica de succes pentru cenÂtru-dreapta, PNL-ul premierului TariÂceaÂnu va incerca sa minimizeze costurile aliantei cu PSD, pentru a nu-si pierde tot electoratul, si, in acelasi timp, sa ghiceasca ce vor Iliescu si Hrebenciuc, pentru a nu risca pierderea voturilor in parlament din partea principalului "partid de opoÂzitie". Partid care, atunci cand se va inÂzdraveni in sondaje, nu va intarzia sa initieze o motiune de cenzura pentru a da jos guvernul Tariceanu si a provoca alegeri anticipate. Momentul adevarului ar putea veni odata cu europarlamentarele. Nu e insa sigur ca Executivul condus de Tariceanu va rezista pana atunci.