De același autor
Iandarbiev a fost inmormantat cu mari onoruri in cimitirul familiei emirului din Qatar. La ceremonie au participat reprezentantii dinastiei, mai multi ministri si generali. Dupa atentat, in Qatar nu s-au putut observa nici un fel de filtre ale politiei pe autostrazi, in porturi ori pe drumul spre aeroport. Trei cetateni rusi s-au urcat pe un vapor spre Emiratele Arabe Unite. Au mers la aeroportul din Dubai de unde si-au cumparat bilete la primul avion spre Moscova. N-au apucat sa se urce in avion, fiind arestati de serviciile secrete din Emiratele Unite. Au fost predati politiei din Qatar care i-a transferat pe cei trei la Doha, in noaptea de 18 spre 19 februarie, unde sunt anchetati pentru asasinarea lui Iandarbiev.
Iandarbiev - ideologul cecenilor
Zelimhan Iandarbiev s-a nascut in 1952 in Kazahstan, unde se gasea cea mai mare parte a populatiei cecene deportata in 1944. Cecenii s-au intors in Caucaz doar dupa moartea lui Stalin. In 1990, pe fondul destramarii URSS, Iandarbiev a militat pentru crearea unui stat cecen independent. Djohar Dudaev, primul presedinte cecen, l-a numit, la 17 aprilie 1993, in postul de vicepresedinte. Iandarbiev a fost in fapt ideologul independentei Ceceniei, pe care a condus-o timp de noua luni, dupa asasinarea lui Dudaev, in calitate de presedinte interimar. La alegerile din ianuarie 1997, a obtinut putin peste 10 procente, ocupand locul trei, dupa Aslan Mashadov si Samil Basaev. Vreme indelungata nu s-a mai auzit nimic de Iandarbiev. Pana in vara lui 1999, cand rebelii ceceni au organizat o incursiune in republica vecina, Daghestan. Atunci i s-a pronuntat din nou numele printre cele ale altor organizatori ai incursiunii. Si, din nou, tacere. Pana la episodul sinistru de la teatrul Dubrovka din Moscova. Seful teroristilor ceceni, Movsar Baraev, care a luat ostateci sute de spectatori, i-a telefonat, de cateva ori, lui Iandarbiev, motiv pentru care Procuratura Generala l-a acuzat pe Iandarbiev de organizarea atentatului. Fara alte probe. In acel moment, Iandarbiev se afla in Qatar, dupa ce locuise scurte perioade in Emiratele Arabe si in Turcia. In consecinta, Rusia a cerut Qatarului extradarea lui Iandarbiev. Nici pana astazi n-a primit raspuns.
Zelimhan Iandarbiev n-a fost niciodata influent in Cecenia. Moscova, desi neaga categoric ca ar avea vreo legatura cu asasinarea fostului presedinte cecen, sugereaza ca Iandarbiev ar fi avut un rol important in strangerea de fonduri financiare pentru separatistii ceceni, in vreme ce presa subordonata Kremlinului l-a acuzat ca ar fi coordonat contactele dintre ceceni si Al Qaida. Heydar Djamal, presedintele Comitetului Islamic din Rusia, crede ca Iandarbiev era intr-adevar periculos pentru Rusia, dar din alte motive. El actiona ca “un fel de centru ideologic al intelighentiei cecene din strainatate” si prin intermediul sau s-ar fi purtat discutii cu comitetele pentru apararea drepturilor omului, cu OSCE si cu Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, discutii care, desigur, nu erau pe placul Moscovei.
Urmele asasinilor duc la Ambasada Rusiei
Informatia despre cei trei cetateni rusi arestati a fost tinuta secret. La Doha a fost trimis Mihail Bogdanov, directorul Directiei Orientul Mijlociu si Africa de Nord din Ministerul de Externe de la Moscova pentru negocieri. Acestea s-au soldat cu eliberarea unuia dintre arestati, posesorul unui pasaport diplomatic care-i garanteaza imunitatea. Ceilalti doi rusi, care aveau doar pasapoarte de serviciu, au ramas in arest la Doha.
In cele din urma, ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, a facut o declaratie. In primul rand, ceea ce e cu totul neobisnuit in astfel de imprejurari, el a recunoscut ca cei trei arestati sunt lucratori ai serviciilor secrete rusesti care au fost detasati in Qatar, timp de trei luni, pentru actiuni impotriva terorismului. In al doilea rand, Ivanov a declarat categoric ca acestia nu au nici o legatura cu asasinarea lui Iandarbiev si a cerut eliberarea lor imediata. In al treilea rand, Ivanov a incercat sa demonstreze ca Iandarbiev ar fi fost un terorist care actiona nestanjenit in Qatar, unde s-ar fi ocupat cu strangerea de informatii pentru finantarea organizatiilor teroriste. Astfel, ministrul de Externe a confirmat ca Moscova avea serioase motive sa-l lichideze. Declaratia lui Ivanov nu a contribuit la eliberarea celor doi agenti rusi arestati.
Lipsita cu totul de imaginatie, Moscova a arestat, sambata 28 februarie, sportivi din Qatar, aflati in tranzit pe aeroportul Seremetievo-2. Acestia veneau de la Minsk si se indreptau spre Serbia unde urmau sa participe la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice. Insa, doi dintre cei arestati, antrenorul Aleksandr Dubrovinski si luptatorul de greco-romane Ibad Ahmedov, sunt cetateni ai Belarusului chiar daca sunt membri ai echipei de lupte a Qatarului. Dubrovinski a fost eliberat dupa doua zile si s-a intors la Doha, iar Ahmedov si luptatorul qatar Naser Ibrahim Saad au ramas in arestul din Moscova. Desi ziaristii, citand surse confidentiale, au anuntat schimbarea celor doi agenti pe sportivi, schimbul n-a mai avut loc. Oricum, era un schimb inechitabil.
Ministrul Apararii, Serghei Ivanov, a amenintat ca Moscova va face tot ce-i sta in putinta pentru a-si elibera agentii. Deocamdata, Qatarul a anuntat prelungirea cu o luna a masurii de arestare a celor doi rusi. E timp suficient pentru negocierile care se poarta pe linia serviciilor secrete. Insa e putin probabil ca Moscova, doar cu amenintari, va convinge Qatarul. O amenintare mult mai serioasa planeaza asupra celor doi agenti rusi: condamnarea la moarte, chiar pe baza legii de lupta impotriva terorismului, asasinarea lui Iandarbiev putand fi, fara nici o dificultate, considerata act terorist savarsit de serviciile secrete rusesti. Daca se va ajunge pana acolo, singura scapare a agentilor rusi ramane gratierea lor de catre emirul Qatarului.