USL joacă pentru Băsescu și PDL?

Armand Gosu 14.08.2012

De același autor

Așa cum „palma lui Patriciu“ și „jacuzzi la Vântu“ au asigurat victoria lui Băsescu în alegerile din 2009, tot așa, astăzi, referendumul ratat inițiat de Antonescu și Ponta ar putea netezi calea întoarcerii la putere a unui PDL ușor cosmetizat.

Urmează câteva săptămâni decisive în is­toria României. Scrisoarea lui Barroso, mi­siunea emisarului american Gordon, re­u­niunea plenului Curții Constituționale, toa­te indică faptul că de­ci­zia privind validarea/in­va­lidarea referendumului nu mai poate fi amânată multă vreme.

Dacă instituțiile statului re­zistă asaltului politic, este previzibil că președintele Bă­sescu se va întoarce la Cotroceni la începutul lunii septembrie. Atunci, USL va trebui să facă decontul politic al crizei pe care a declanșat-o. Dacă președintele va ră­mâne suspendat până la alegerile par­la­mentare, USL va mai amâna cu câteva luni, până la scrutin, decontul. Cineva va trebui să plătească politic pentru tot ce
s-a întâmplat în aceste ultime săptămâni. Vremea decontului va veni.

Într-o societate politică rațională, actorii ac­ționează în funcție de obiective. Obiec­tivul USL ar fi trebuit să fie câștigarea ale­gerilor parlamentare și constituirea unei ma­jorități guvernamentale. În momentul în care Ponta a primit mandat să formeze guvernul, USL era cotat, în mai toate son­dajele, la scoruri de peste 50%. În primele luni de mandat, încrederea în liderii USL a crescut, zestrea de procente sporind și ea la intenția de vot, la peste 60. Tot ce avea de făcut USL era să calmeze jocul po­litic, să pună în aplicare o parte a pro­mi­siunilor electorale, pentru a amâna schim­barea trendului și a evita o cădere în sondaje înaintea alegerilor. Pentru a-și ține aparatul de partid în tran­șee, vigilent și cu baioneta la pușcă și a-și păstra elec­toratul mobilizat, USL avea nevoie de președintele Bă­sescu la Cotroceni, de vre­me ce toată campania, ca de altfel însăși construcția po­litică, viza un singur obiectiv: în­lă­tu­rarea lui Băsescu de la putere.

După victoria de la locale, nimic nu părea să mai stea în calea unei victorii zdro­bi­toare a USL la parlamentarele de la sfâr­și­tul anului. Tentativa de a modifica le­gis­lația electorală printr-o ordonanță, ce a fost respinsă de Curtea Constituțională, era în aceeași logică a maximizării șan­selor de victorie.

Ieșirea USL din scenariul previzibil și ra­țional este pusă pe seama mai multor fac­tori, a căror pondere e greu de evaluat acum. Presiunile lui Antonescu, care a vrut să ocupe imediat fotoliul de pre­șe­din­te, scandalul de plagiat în care s-a afundat Ponta și, mai ales, apropierea termenelor de pronunțare de către instanțele de ju­decată a unor hotărâri împotriva unor li­deri marcanți ai USL, toate acestea trebuie să fi contribuit la adoptarea deciziei de sus­pendare a președintelui Băsescu.

USL s-a năpustit în acest război politic, speriind cancelariile occidentale, așa cum a făcut Germania în 1941, când a efectuat un blitzkrieg împotriva URSS. Rolul iernii rusești l-a jucat aici boicotul de la re­fe­rendum. Rezultatul este scăderea în son­daje, pierderea încrederii electoratului, ceea ce ar putea duce la ratarea obiectului major, la obținerea unei majorități în vii­torul parlament.

Într-un mod greu de anticipat acum câ­teva luni, prin tensiunea politică indusă în societate de acțiunea USL, Antonescu și Ponta l-au reinventat pe Băsescu și au dat o gură de oxigen nesperată PDL-ului. Asal­tul asupra instituțiilor statului, isteria stâr­nită și întreținută de televiziunile useliste, degradarea mediului economic, creșterea inflației și scăderea unui nivel de trai și așa precar induc ideea că USL este inca­pabil să guverneze România și, chiar mai mult, că USL este un pericol la adresa sta­bilității acestei țări. Totodată, USL s-a com­promis pe termen lung în ochii par­tenerilor României, de vreme ce în can­celariile occidentale memoria ins­ti­tuțio­na­lă este la mare preț.

Dintr-o alternativă plauzibilă pentru gu­vernarea României, USL s-a transformat într-o mare decepție. Dacă ar fi acceptat rezultatul referendumului, ar fi avut po­si­bilitatea să reducă din daunele politice, oricum considerabile, generate de această acțiune irațională. Presiunile asupra Curții Constituționale, mini-recensământul, toa­te zbaterile din ultimele zile vor afunda și mai mult USL în penibil și chiar în penal.

Eșecul suspendării ca proiect politic este rezultatul incapacității liderilor de a ur­mări realizarea obiectivului fundamental, anume câștigarea alegerilor parlamentare. Prioritatea nu era salvarea de pușcărie a lui Voiculescu sau a altor lideri din USL, nici ca Antonescu să stea la Cotroceni câ­teva luni, pe post de interimar, nici sus­pen­darea lui Băsescu, de care USL are nevoie ca de aer, pentru că altceva decât „Jos Băsescu!“ nu poate să propună drept proiect politic.

Așa cum „palma lui Patriciu“ și „jacuzzi la Vântu“ au asigurat victoria lui Băsescu în alegerile din 2009, tot așa, astăzi, re­ferendumul ratat inițiat de Antonescu și Ponta ar putea netezi calea întoarcerii la putere a unui PDL ușor cosmetizat. N-ar fi o mare surpriză. În fond, în România de 20 de ani se votează răul cel mai mic. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22