Vaca sacra a Romaniei

Armand Gosu 12.12.2007

De același autor

As fi vrut sa comentez in acest colt de pagina un eveniment pe care-l astept de 17 ani, unificarea dreptei din Romania. Insa proiectul echilibrarii scenei politice romanesti prin unificarea dreptei tinea de o alta etapa a evolutiei postcomuniste. Acum, sper ca tocmai unificarea dreptei sa dezechilibreze in suficienta masura scena politica pentru a asigura majoritatea necesara modificarii Constitutiei de catre viitorul parlament, in sensul reamenajarii spatiului politic din Romania prin redesenarea mai precisa a atributiilor si raporturilor dintre institutiile statului. Prizoniera unei Constitutii croite pe masura clientului Ion Iliescu, Romania bate pasul pe loc de cativa ani, in loc sa exploateze, modernizandu-se temeinic, exceptionalele oportunitati pe care i le ofera statutul de membru al UE si al NATO.

Exercitiul de imaginatie starnit de vestea unificarii dreptei a fost umbrit de fetele ultragiate ale mai marilor de la PD si PLD la vestea fuziunii partidelor lor, iar Laura Codruta Kövesi l-a stins cu totul cand a anuntat infirmarea rezolutiei de urmarire penala a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

D-na Kövesi a aruncat intreaga responsabilitate a anularii urmaririi penale a fostului presedinte Iliescu pe umerii generalului Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul General. El s-ar face vinovat de grave incalcari de procedura. Ca sa intareasca suspiciunea ce planeaza asupra profesionalismului generalului Voinea, Laura Kövesi a comandat si un control de fond asupra activitatii Sectiei Parchetelor Militare, control ale carui rezultate ii vor permite procurorului general sa-l tina in sah multe luni de acum incolo pe Dan Voinea sau chiar sa-l dea afara din magistratura, dupa ce-l va fi "executat" mediatic, daca este cazul. A urmat o campanie de presa ce-l desfiinteaza pe generalul Voinea, acuzat ca l-ar fi favorizat cu buna stiinta pe Ion Iliescu. De ce l-ar fi favorizat Dan Voinea pe fostul presedinte Iliescu, iar adjunctul d-nei Kövesi, Marius Iacob, procuror-sef de sectie la Parchetul General, cel care a anchetat cazurile de impuscare a unor persoane in noaptea de 13-14 iunie 1990 si a clasat dosarele pe cand lucra la Parchetul Tribunalului Bucuresti, nu l-a favorizat?

Nu ma numar printre partizanii generalului Voinea si nici printre admiratorii "profesionalismului" sau. Am ferma credinta ca un om implicat in farsa judiciara de la Targoviste, din decembrie 1989, nu are ce sa caute in magistratura. Dar trebuie apreciat faptul ca generalul Voinea, bun sau prost profesionist, a impiedicat ingroparea unor dosare exceptional de importante pentru evolutia Romaniei, pe care alti procurori le doreau ingropate. Daca a facut-o din vanitate sau oportunism, cum este acuzat, e mai putin important. Erau mai putin oportunisti cei care se grabeau sa inchida anchetele legate de mineriade cand la putere se afla Iliescu?

In curand, faptele de care este invinuit Ion Iliescu se vor prescrie. Promisiunea Laurei Kövesi ca ancheta va continua nu e incurajatoare. A promis si la inceputul verii ca procurorii vor lucra la dosarul disjuns din ancheta lui Mihai Chitac si nu s-a intamplat nimic timp de 6 luni.

Revelatia Laurei Kövesi privind activitatea Sectiei Parchetelor Militare este tardiva. Dan Voinea pritoceste de ani buni aceste dosare, fara sa fie intrebat nimic de superiorii sai. Daca era incompetent generalul Voinea, de ce in 2005, atunci cand Monica Macovei l-a propus in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare pe procurorul Vasile Doana, presedintele Basescu - care vegheaza la buna functionare a institutiilor statutului - a refuzat sa-l numeasca? Doar procurorul Doana avea o carte de vizita impresionanta, anchetase dosarul RAFO si cazul colonelului Paltanea de la SRI Prahova. Era deci un bun profesionist, care n-ar fi facut greselile "pe procedura" de care este acuzat Dan Voinea.

Asistam la un joc al declaratiilor si contradeclaratiilor menit sa intretina speranta ca macar in ceasul al 12-lea se va face dreptate. Sunt doar iluzii, nimic mai mult. Faceti un exercitiu de imaginatie. Dosarul lui Iliescu nu are vicii de procedura, ajunge in instanta, iar avocatii invoca exceptii de neconstitutionalitate care se judeca la Curtea Constitutionala, dupa un scenariu pe care-l cunoastem prea bine. Nu exista niciun dubiu ca decizia Curtii Constitutionale, populata de fosti aghiotanti ai lui Iliescu, va fi favorabila fostului presedinte. Sunt tot mai convins de faptul ca Iliescu nu va fi niciodata condamnat de un tribunal din Romania. Nici pentru decembrie 1989 si nici pentru mineriade. Iliescu este pentru justitia din Romania cum este vaca pentru indieni, un animal sacru. Nimeni nu se atinge de ea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22