De același autor
Organizaţia supranaţională creată, acum aproape jumătate de secol, pentru a europeniza statul postbelic al bunăstării în ţările carolingiene din nord-estul Atlanticului nu a fost şi nu este adaptată să realizeze miracole de dezvoltare într-o Europă mult mai diversă, mai complicată şi mai săracă, care se întinde acum de la Atlantic la Marea Baltică şi Marea Neagră.
Uniunea Europeană, înfiinţată imediat după căderea comunismului prin unificarea Comunităţilor Europene, a constituit – alături de Alianţa Nord-Atlantică – obiectivul major al politicii externe şi interne a statelor din Estul Europei începând cu anii 1990. Ea a fost – şi este încă – văzută în această parte a lumii de către publicul luminat ca o „revenire acasă“ din punct de vedere cultural-ideologic, o ancoră politică în procesul de democratizare şi, nu în ultimul rând, o poartă rapidă către prosperitate. Aceste date fundamentale nu s-au modificat foarte mult astăzi, în pofida – sau, mai exact, tocmai din cauza – conservării sub variate şi inovante forme a unor grupuri de putere şi mentalităţi retrograde sau nostalgice din regimul comunist. Cu toate acestea, devine tot mai important ca publicul românesc să dobândească o înţelegere realistă cu privire la ceea ce este Uniunea Europeană şi ceea ce îi poate oferi aceasta. Căci, în absenţa unui eurorealism, atât puseurile de euroentuziasm, cât şi de eurofobie echivalează, de fapt, cu euroinconştienţa infantilă şi axată intelectual pe cel mai mic numitor comun atât de prezentă astăzi în România.
Uniunea Europeană nu este o „patrie culturală“ – Europa şi atât! – substitut pentru culturile naţionale interrelaţionate, dar distincte pe care le însumează. Ea nu este nici o structură birocratic-instituţională care să ţină loc de instituţii politice democratice consolidate în statele componente. În sfârşit, UE nu este o organizaţie de caritate care să genereze miracole economice pentru o periferie săracă şi incapabilă să îşi gestioneze propriile probleme. Uniunea Europeană este o asociaţie de state-naţiune – una cu un nivel de integrare instituţională şi economică fără echivalent în lume şi greu de definit prin prisma experienţei juridice şi politice trecute –, dar totuşi o asociaţie liber consimţită de state naţionale. Aşa cum arată Paul Magnette, o figură importantă în ceea ce birocraţiile universitare numesc studii europene şi deloc eurosceptică, Uniunea Europeană – deşi vândută adesea publicului ca un fel de organizaţie post-politică şi post-naţională – nu înseamnă dispariţia rivalităţilor politice şi a conflictelor de interese dintre statele componente, care au creat-o şi care rămân motorul şi unitatea sa de bază, ci o transmutare, o pacificare şi o instituţionalizare a acestor conflicte de interese.
Comunităţile europene postbelice, care stau la originea Uniunii Europene de mai apoi, sunt mai puţin rezultatul unui idealism european, cum se prezintă adesea, cât produsul unor decizii şi negocieri pragmatice şi calculate, de natură diplomatică, dar mai ales economică, după cum a arătat istoricul Allan S. Millward, luate de către conducerea politică a statelor carolingiene din nord-vestul continentului, în contextul specific al sincopei politice şi economice de după război. Ele vizau, în esenţă, crearea unui spaţiu european de manevră care să limiteze concurenţa politică şi economică dintre naţiunile carolingiene distruse de război, permițându-le edificarea unui stat al bunăstării prin care să redobândească loialitatea propriilor cetăţeni în faţa concurenţei ideologice comuniste (iar, mai apoi, ca o contrapondere soft la supremaţia SUA).
Deşi aderarea statelor periferice mediteraneene (Grecia, Portugalia, Spania), în anii 1980, a dus la apariţia unei firave politici redistributive comunitare de dezvoltare, construcţia birocratic-instituţională edificată la Bruxelles în anii 1950 şi obiectivele sale au rămas practic neschimbate, chiar şi după aderarea statelor estice în anii 2000: subvenţionarea agriculturii, de la bun început şi până astăzi, o chestiune eminamente subordonată intereselor franceze, la schimb pentru deschiderea pieţei de bunuri de capital pentru Germania; un nivel minimal de mobilitate a muncii, care convenea iniţial Italiei, ţară cu un număr mare de muncitori emigranţi în epocă; şi o piaţă comună a bunurilor şi serviciilor, ale cărei dimensiuni şi oportunităţi au cointeresat până şi Marea Britanie, dar este vorba de o piaţă comună puternic reglementată, în mod uniform, astfel încât să asigure un nivel semnificativ de protecţionism în raport cu competitorii externi. Introducerea triumfalistă a monedei euro în perioada de extindere către Est, care trebuia să elimine concurenţa valutară dintre statele cu o monedă slabă şi cele cu o monedă forte şi, astfel, să facă nevăzute problemele apărute în acest domeniu în anii 1970-’80, reprezintă o evoluţie importantă, dar care nu a schimbat cu nimic structura de bază iniţială a Comunităţilor Europene transformate în Uniunea Europeană (deşi, cu ocazia crizei actuale a monedei unice, se discută noi mecanisme supranaţionale de reglementare şi gestiune a riscului bancar). Comunităţile Europene din anii 1950 sunt, în esenţă, Uniunea Europeană din anii 2010, iar Tratatele de la Roma sunt Tratatul de la Lisabona, minus retorica mai grandilocventă şi zarva din jurul distribuţiei puterii de vot.
Astfel, organizaţia supranaţională creată, acum aproape jumătate de secol, pentru a europeniza statul postbelic al bunăstării în ţările carolingiene din nord-estul Atlanticului nu a fost şi nu este adaptată să realizeze miracole de dezvoltare într-o Europă mult mai diversă, mai complicată şi mai săracă, care se întinde acum de la Atlantic la Marea Baltică şi Marea Neagră. Dimpotrivă. Tot aşa cum Alianţa Nord-Atlantică a rămas, din punct de vedere al bazelor militare şi al strategiilor politice şi de securitate, pe linia frontului din Războiul Rece, Uniunea Europeană de la Bruxelles a rămas încă fixată, atât practic, cât şi ideologic, predominant pe interesele, obiectivele şi proiectele de politică internă sau externă ale statelor carolingiene, fiind în bună măsură incapabilă să gestioneze şi uneori chiar să înţeleagă o Europă mult mai complexă, a cărei capitală ar trebui să fie acum la Viena.
Când statele foste comuniste au aderat la UE, acest lucru nu a însemnat numai (şi în niciun caz în mod automat) o modernizare instituţională şi o creştere a oportunităţilor de dezvoltare economică după falimentul sistemului politic şi economic comunist, ci şi costuri extraordinare rezultate din concurenţa cu state mult mai puternice şi aflate la un cu totul alt nivel de dezvoltare, dublate de o divergenţă reală a problemelor de politici publice. După cum a arătat Victoria Curzon-Price, aşa-numitul acquis comunitar – adică toate reglementările şi toată legislaţia creată de birocraţia europeană, plecând de la problemele statelor vestice timp de 50 de ani înainte de extindere –, care a fost absorbit volens nolens de statele foste comuniste, a jucat în parte rolul unui protecţionism ascuns, decontat economic de statele estice în favoarea statelor vestice, care a accentuat cel puţin tot atât cât a diminuat divergenţa reală dintre Est şi Vest. El explică de ce (ca să dăm un exemplu nu neapărat precis) producţia de vinuri în multe state estice nu s-a ridicat la standardele impuse de reglementările europene, la lobby-ul viticultorilor francezi sau italieni, care să îi permită accesul la piaţa vest-europeană de desfacere. În acelaşi timp, statele estice nu au, de regulă (şi nu au avut), capacitatea instituţională de a compensa acest protecţionism ascuns prin obţinerea la masa negocierilor a unor măsuri compensatorii, care să pregătească mai bine industria locală, de multe ori disfuncţională pentru „concurenţa neloială“ cu Vestul Europei, sau prin renegocierea şi restructurarea agendei europene în favoarea priorităţilor şi problemelor lor.
Zona euro este cel mai bun exemplu al acestei divergenţe reale dintre Estul şi Vestul continentului. Chiar dacă unele microstate foste comuniste au aderat deja la euro, din motive pragmatice, emoţionale sau strategice, zona euro rămâne eminamente un proiect al statelor carolingiene (la care s-au adăugat, din fericire sau din nefericire, naţiunile mediteraneene, dar care a fost în genere refuzat de statele scandinave), născut din ambiţii geopolitice postcomuniste şi priorităţi specifice istoriei recente ale acestor state, aflate la un nivel de dezvoltare şi de consolidare instituţională similar. Ea nu poate răspunde problemelor reale de dezvoltare economică şi consolidare instituţională a marilor state din Estul continentului, care se confruntă cu probleme de o cu totul altă natură, care ar fi complet pierdute din vedere în momentul în care ele devin o proporţie puţin semnificativă din marele tot al zonei euro. Dacă este adevărat că emigrarea la muncă în ţările din Vestul Europei, din ce în ce mai puţin binevenită de altfel, a românilor şi a polonezilor, de pildă, reduce în mod artificial rata şomajului în aceste ţări şi le aduce chiar şi nişte câştiguri tranzitorii în contul de capital, prin remitenţe, sper că nimeni nu îşi închipuie realmente că aceasta este o reţetă de dezvoltare pentru statele din Estul Europei, cu atât mai mult în condiţiile unui declin demografic tot mai important, ale unei deteriorări semnificative a serviciilor publice şi ale unei scăderi a presiunii publice cu efecte negative asupra calităţii procesului democratic.
Bineînţeles, UE rămâne încă o puternică ancoră politică şi economică pentru statele din Estul Europei, tot aşa cum NATO rămâne ancora lor de securitate. Un punct de vedere eurorealist nu înseamnă în mod obligatoriu euroscepticism, dar nici euroentuziasm, ci o analiză de la caz la caz a chestiunilor care ţin de integrarea europeană, plecând de la problemele, interesele şi realităţile distincte ale fiecărui stat fost comunist din Estul Europei şi a Estului Europei în ansamblul său. La un nivel general, acest lucru înseamnă abandonarea viziunii naive sau complexate asupra Uniunii Europene şi asumarea faptului că obiectivele majore de politică internă şi externă ale României şi ale ţărilor din regiune, precum consolidarea instituţiilor democratice, dezvoltarea economică şi asigurarea securităţii în Marea Neagră şi la frontiera estică, nu se realizează prin miracole căzute din cerul ploios de la Bruxelles, ci pe baza unor politici şi strategii care iau naştere în capitalele naţionale.