De același autor
Săptămâna trecută s-au împlinit 40 de ani de la lovitura de stat din Chile, care a pus capăt regimului socialist al lui Salvador Allende (1970-1973) şi a instaurat dictatura generalului Augusto Pinochet, soldată cu peste 40.000 de victime.
Pe 11 septembrie 1973, palatul prezidenţial La Moneda din Santiago era bombardat de aviaţia chiliană şi preşedintele ales Allende se sinucidea înăuntru. Anul acesta, Chile marchează, printr-o serie nesfârşită de evenimente (comemorări oficiale, expoziţii de artă, lansări de carte, de piese de teatru sau film, acţiuni de artă în stradă etc.) această dată fundamentală în istoria ţării, dar şi pentru istoria stângii nu numai latino-americane, ci mondiale.
Alegerile prezidenţiale din 17 noiembrie opun, de altfel, cele două faţete diferite ale ţării în timpul dictaturii şi care subliniază fie memoria victimelor, prin Michelle Bachelet, candidata largii coaliţii de centru-stânga, sau, dimpotrivă, memoria succesului economic prin Evelyn Matthei, candidata dreptei. Michelle Bachelet este fiica unui general legalist, ucis de regimul Pinochet, preşedinta însăşi fiind victimă a torturii şi apoi exilată în Germania de Est, în timp ce Matthei este fiica unuia dintre generalii care au făcut parte din junta militară.
Dictatura lui Pinochet şi abuzurile contra drepturilor omului
Amintit de partidele de dreapta (Uniunea Democratică Independentă - UDI şi Renaşterea Naţională - RN), moştenitoare ale regimului, drept perioada în care Chile a cunoscut o creştere economică impresionantă prin reformele neoliberale introduse de aşa numiţii „Chicago Boys“1 şi de cele de stânga drept o perioadă care a pus capăt democraţiei chiliene săvârşind abuzuri nesfârşite contra drepturilor omului, regimul Pinochet încă divide Chile.
Început printr-un gest de extremă violenţă şi sprijinit la început de o parte a societăţii, regimul Pinochet a continuat să-şi asigure dominaţia timp de 17 ani şi cu ajutorul represiunii, nu numai pe criterii ideologice, dar gradual, în mod aleatoriu. Imagini ale acestei represiuni barbare rămân în memoria comună, precum scenele de pe stadionul naţional din Santiago, unde au fost duşi în primele săptămâni mulţi dintre cei arestaţi de militari şi unde a fost ucis simbolul acestui loc, cantautorul Victor Jara. Cetăţenii cu mâinile la cap, opriţi de militari în centrul oraşului şi întinşi pe jos pentru a fi percheziţionaţi; mame, fiice, iubite aşteptând o informaţie privindu-i pe cei dragi „dispăruţi“ şi atâtea altele.
Conform rapoartelor oficiale, emise de comisiile de adevăr organizate în 1991 (Rettig) şi 2004 (Valech), regimul Pinochet a făcut peste 40.000 de victime, dintre care peste 3.000 de morţi (cărora li se adaugă cei care au suferit în urma torturii, arestării ilegale, dar şi cei „dispăruţi“). Dispăruţii rămân o realitate şi în Chile, ca şi în celelalte ţări din Conul Sud (Argentina, Uruguay, Paraguay), pentru că adevărul despre soarta lor nu este cunoscut, împiedicând clamata reconciliere societală.
Chile este considerată una dintre ţările în care consolidarea democratică a fost un succes. Una dintre cheile procesului de consolidare democratică a fost organizarea aflării adevărului destul de devreme; în 1990 era organizată prima Comisie de adevăr şi justiţie, care dădea un raport în 1991 şi care includea numărul celor ucişi (2.279) şi dispăruţi în timpul dictaturii. Această aflare a adevărului nu a fost acompaniată de un proces veritabil de justiţie. Dacă în ţările vecine (Argentina şi Uruguay) au avut loc, mai ales în ultimul deceniu, destule procese, acestea au fost văzute mai puţin în Chile. Această realitate îi face pe comentatorii de stânga să afirme că imposibila reconciliere a societăţii chiliene, clamată de guvernele post-1990, ar fi explicabilă tocmai pentru că s-a bazat mai degrabă pe o politică a uitării, decât pe una a memoriei.
Rude ale victimelor dicatuturii lui Pinochet în timpul unui miting la Santiago - (11 septembrie 2013) |
Justiţie de tranziţie, reconciliere şi politici de memorie
Cu toate acestea, un proces de memorializare a fost pus în practică de guvernele Concertación (coaliţia foarte largă care reuneşte partidele ce i s-au opus lui Pinochet în 1989 şi care au guvernat neîntrerupt 20 de ani până la alegerea actualului preşedinte, de dreapta, în decembrie 2009). Astfel, Michelle Bachelet, înainte de încheierea primului său mandat, a inaugurat la Santiago, în ianuarie 2010, un Muzeu al memoriei şi drepturilor omului, care este cel mai bine realizat din America de Sud şi care pune accent pe represiune, victime şi dispăruţi.
Anul acesta, un interes mai larg în trecutul dictatorial poate fi observat şi în mass-media. Recent inauguratul serial iniţiat de canalul TV Chilevision, Chile, imaginile interzise, prezintă imagini bine cunoscute de cei care studiază dictatura chiliană, dar necunoscute marelui public care a vizionat, într-un număr foarte mare, deja primele 3 episoade. De un succes similar s-a bucurat şi serialul de ficţiune Arhiva cardinalului, care a prezentat cazul Vicaria de la Solidaridad, instituţie a Bisericii Catolice care a documentat şi ajutat în timpul regimului Pinochet pe cei arestaţi, torturaţi, dispăruţi şi familiile acestora. În prezent, se difuzează şi miniserialul Ecouri ale deşertului, imaginat de unul dintre cei mai în vogă regizori chilieni, Andres Wood (autor al faimosului Machuca), şi care prezintă lupta avocatei Carmen Hertz pentru aflarea adevărului şi mai ales operaţiunea secretă a armatei „Caravana morţii“, care a parcurs ţara în lunile imediat următoare loviturii de stat din septembrie 1973 pentru a-i elimina pe susţinătorii Guvernului Allende. Ca urmare a acestui interes regăsit al mass-media din Chile, reacţii surprinzătoare au fost deja înregistrate precum scuzele publice cerute de Asociaţia Naţională a Judecătorilor pentru eşecul curţilor şi în special cel al Curţii Supreme de Justiţie, de a proteja victimele. Memoria dictaturii este în acelaşi timp inegală, căci 50% dintre elevii de liceu nu o învaţă la şcoală, profesorilor fiindu-le în mare parte frică să o discute în clasă, aşa cum precizează Radio-ul Cooperativa, majoritatea profesorilor sunt de centru-stânga, în timp ce directorii şcolilor sunt de centru-dreapta.
În fine, efuziunea aniversară chiliană nu este unică. Nu numai în celelalte ţări latino-americane, dar şi în Europa această dată este marcată, aşa cum ne arată cazul francez. În librăriile franceze sunt secţiuni dedicate memoriei lui Salvador Allende, preşedintele socialist ales în 1970 drept lider al unei largi coaliţii de stânga (Unitatea populară – UP) şi care a preferat să-şi pună capăt vieţii înainte de a trebui să cedeze puterea juntei militare. De asemenea, universităţile franceze care au primit nu puţini exilaţi chilieni în anii dictaturii organizează în această toamnă foarte multe conferinţe, colocvii, seri dedicate documentarelor, artelor care au însoţit atât regimul Allende, cât şi rezistenţa la dictatura lui Pinochet.
Alegerile din 2013 prin prisma lui 1973
Michelle Bachelet, deja preşedintă în perioada 2006-2010, candidează din partea coaliţiei Noua Majoritate, creată în primăvara acestui an şi continuatoarea Concertación, care a guvernat între 1990 şi 2010, dar căreia i s-au alăturat partidele de extremă stânga, precum Partidul Comunist. Contracandidata lui Bachelet, Evelyn Mathei, reprezintă UDI şi asta după ce candidatul programat, Pablo Longueira, s-a retras din cursă acuzând o depresie cronică... Dintre cele două, Bachelet este considerată deocamdată drept câştigătoarea sigură a scrutinului din noiembrie, având în vedere că sondajele evaluează votul în favoarea sa la 44%, în timp ce Matthei, care şi-a anunţat candidatura de-abia în iulie, s-ar situa doar la 12%.
Evelyn Matthei este cunoscută pentru declaraţiile sale incendiare, pentru scandalurile politice provocate. Una dintre ultimile sale declaraţii priveşte dictatura generalului Pinochet, pentru care, a spus candidata dreptei, ea nu trebuie să se scuze, căci avea doar 20 de ani în acea perioadă. Declaraţii cel puţin chestionabile a avut şi actuala familie prezidenţială Pinera, când, în august 2013, a declarat că şi ei ar fi putut fi arestaţi şi deveni „dispăruţi“ ai dictaturii. Aceasta în condiţiile în care Sebastian Pinera, ales în 2010, este unul dintre cei mai bogaţi chilieni, avere realizată şi cu sprijinul fostului regim dictatorial, Pinera însuşi fiind reprezentant al unuia dintre cele două partide de dreapta, care se revendică direct de la regimul Pinochet(!), deşi acesta a încercat să se distanţeze cât mai mult de fostul regim militar, precizând de exemplu că la plebiscitul din 1988 a votat împotriva generalului Pinochet. //
Nota:
1. Studenţi chilieni care învăţaseră şi la University of Chicago cu Milton Friedman şi care, începând cu 1975, au avut o influenţă importantă printre grupurile de susţinători civili ai regimului militar instaurat în 1973.