De același autor
Cât de puţină istorie (mai mult sau mai puţin trunchiată şi coafată, dar totuşi istorie) am cunoaşte dacă nu ar exista Hollywoodul! Poate că nu am fi auzit niciodată de William Wallace dacă nu şi-ar fi băgat coada şi investit geniul regizoral (după anumite păreri) Mel Gibson. Filmul Braveheart (1995) prezintă într-o manieră artistică violentul destin al unuia dintre eroii scoţieni ai Evului Mediu, William Wallace, erou popular în primul război scoţian de independenţă, cum este cunoscut în istoriografie. Filmul a cunoscut un succes răsunător, fiind nominalizat la 10 categorii ale Premiilor Oscar şi câştigând cinci dintre ele (printre care şi Cel mai bun film). O parte dintre scene au fost turnate în Scoţia, însă marea majoritate a bătăliilor, în Irlanda, Gibson obţinând colaborarea autorităţilor, care au fost de acord să permită rezerviştilor Armatei Irlandeze să ia parte la filmarea luptelor. Însă cine a fost cu adevărat William Wallace şi cât de mult a omis Mel Gibson din filmul său?
Profitând de o criză dinastică, regele Edward I al Angliei a hotărât să îşi impună voinţa şi asupra Regatului Scoţiei, care până în 1290 era un regat independent, chiar dacă destul de şubred, cunoscând multe tendinţe centrifuge. Casa Regală Mac Alpin reuşise să asigure o anumită coeziune teritorială. Moartea lui Alexandru al III-lea a deschis calea pentru aprinse dispute privind succesiunea lui la tron. Alexandru al III-lea avusese trei copii, dar toţi au murit înaintea regelui, singura care avea pretenţii justificate fiind o nepoată care se afla la curtea regelui Norvegiei. Prima confruntare a avut loc în mai 1297, când Wallace, împreună cu oamenii lui sir William Douglas, a atacat cetatea Scone, fosta capitală a regilor scoţieni, unde se instalase judecătorul Ornsby, care a reuşit cu greu să scape. În acelaşi timp, în nord, Andrew Murray, un alt lider nemulţumit, a strâns o mică armată şi a redobândit rapid controlul regiunii Highlands, coborând şi unindu-şi forţele cu cele ale lui Wallace. În filmul lui Mel Gibson, lucrurile sunt mult mai simple, celelalte căpetenii scoţiene având un rol mai degrabă decorativ (dacă nu chiar de trădători, ceea ce nici nu era departe de adevăr), tocmai pentru a nu-i ştirbi gloria lui Wallace.
La 11 septembrie 1297, rebelii scoţieni au înfruntat pentru prima oară o armată engleză adevărată, condusă de John de Warren, Earl of Surrey, şi de lordul Trezoreriei, Hugh de Cressingham. Bătălia a avut loc lângă castelul din Stirling, aflat într-o poziţie strategică a Scoţiei. Filmul redă destul de fidel strategia rebelilor scoţieni, care au folosit suliţe lungi, din lemn, pentru a stârni panică în rândul cavaleriei grele engleze. Cressingham a fost ucis, fragmente din pielea lui fiind uscate şi păstrate ca suveniruri de clanurile scoţiene, în timp ce Warren a fugit. Andrew Murray a fost grav rănit în timpul bătăliei şi a murit la scurt timp după aceea. În urma victoriei, Wallace a fost înnobilat, devenind Sir Wallace, oferindu-i-se şi titlul de (singur) Gardian al Tronului. Scoţienii au invadat nordul Angliei (Northumbria). Cronicarii anglo-saxoni s-au plâns mereu de barbaria acestor incursiuni de jaf, dar ele aveau şi o altă ţintă: distrugerea bazelor de aprovizionare engleze, împiedicând sau întârziind răspunsurile militare engleze. Inevitabilul s-a produs, iar în iunie 1298, însuşi regele englez, cu o armată numeroasă, şi-a făcut apariţia pentru a-i învinge pe rebelii scoţieni. Wallace a sperat iniţial că, dacă trăgea de timp, englezii şi-ar epuiza proviziile şi ar fi forţaţi să plece înapoi în Anglia. Regele englez, conştient de superioritatea sa, a forţat bătălia de la Falkirk, din apropierea Stirlingului, reuşind să învingă mica armată scoţiană, nu fără pierderi. Wallace a pierdut titlul de Gardian al Tronului, alţi nobili scoţieni grăbindu-se să îi ia locul, dar a continuat războiul de gherilă împotriva prezenţei engleze în Scoţia. În 1305, Wallace a fost capturat de englezi, trimis la Londra, unde a fost condamnat la moarte, fiind spânzurat, înecat şi tăiat în bucăţi. Execuţia sa i-a asigurat un loc în primele rânduri ale martirilor pentru libertatea Scoţiei.
Edward I stăpânea doar sud-estul Scoţiei, restul regatului fiind împărţit între mai mulţi nobili scoţieni care, în buna tradiţie celtică, se certau unul cu celălalt. Unul dintre aceştia era Robert din clanul Bruce, familie care avea mari proprietăţi în Anglia şi care îşi schimbase loialitatea de mai multe ori, în funcţie de interesul clanului. Chiar şi în filmul lui Gibson este redată balansarea unui Robert the Bruce, însă necopt şi nehotărât, influenţat de tatăl său. Totuşi, Robert a avut curaj şi s-a încoronat rege al Scoţiei la Scone, în martie 1306, în condiţiile în care legătura familiei sale cu dinastia Mac Alpin era destul de îndepărtată. Gestul era temerar şi din cauza pretenţiilor expansioniste ale regelui englez.
Robert şi-a dat seama că încoronarea sa nu avea să-l lase indiferent pe Edward I, care şi-a trimis o rudă îndepărtată, Aymer de Valance, militar experimentat, să facă ordine în Scoţia. Ceea ce a şi făcut într-o primă fază, reuşind să disperseze forţele lui Robert the Bruce, care iarăşi s-a văzut nevoit să dispară în natură cu doar câteva sute de fideli. Soţia şi alte rude apropiate au fost capturate şi duse în Anglia în cuşti de lemn, iar susţinătorii săi care erau capturaţi erau ucişi. Alţi magnaţi scoţieni s-au întors împotriva lui, astfel încât singura lui şansă a fost fuga. Timp de patru luni nu s-a mai ştiut nimic de el, Robert găsind refugiu în insula Rathlin din largul comitatului nord-irlandez Antrim. Dispariţia avea mai degrabă să-l ajute, căci scoţienii şi nenumăratele lor tabere au început să conştientizeze nu numai că aveau nevoie de un lider, dar că Robert ar fi putut fi un rege capabil. În acest intermezzo, Bruce şi-ar fi dat seama că războiul de recucerire a Scoţiei trebuia să fie unul de gherilă, de lungă durată.
Robert the Bruce era diferit faţă de cel care plecase, devenind un lider adevărat, apropiat de ostaşii săi pedeştri, abandonând siguranţa armurii grele şi viteza calului care îl distingeau pe nobilul medieval de infanteristul de origine modestă. Un cavaler francez mercenar care apăra Castelul Perth a fost uimit să-l vadă pe Bruce căţărându-se pe ziduri alături de oamenii săi în timpul asediului fortăreţei, care a fost recucerită de scoţieni. În 1307, Edward I a murit, lasându-i locul fiului său, Edward al II-lea. Treptat, Bruce a reuşit să supună multe dintre căpeteniile de clanuri care îl contestau. Englezii continuau să deţină anumite puncte strategice, de regulă, oraşe fortificate (Dundee, Banff, Perth, Edinburgh) care au fost recucerite de scoţieni. Regele englez a invadat din nou Scoţia cu o armată impresionantă pentru acele timpuri: 3.000 cavaleri şi 16.000 infanterişti. Scoţienii îl aşteptau cu o armată inferioară, de numai 10.000 de infanterişti şi o cavalerie uşoară formată din 500 de oameni. Robert the Bruce era mai degrabă rezervat şi nu foarte doritor să înfrunte armata engleză, temându-se de o înfrângere care i-ar fi fost fatală. Informaţiile pe care le-a obţinut de la un nobil scoţian care a schimbat părţile, trecând din tabăra engleză în cea scoţiană, l-au făcut să creadă în şansele sale de a învinge armata engleză într-o bătălie decisivă. Care a avut loc la Bannockburn la 24 iunie 1314. Bătălia a reprezentat un adevărat dezastru pentru englezi, din cei 16.000 de pedeştri, 11.000 fiind ucişi. Această bătălie este redată plastic la finalul filmului şi de Mel Gibson, care nu a greşit când a corelat rebeliunea lui Wallace cu transformarea lui Robert the Bruce, chiar dacă situaţia politică a fost în multe momente foarte complicată şi volatilă. Regele englez a fugit de pe câmpul de luptă cu 500 de cavaleri.
După această victorie, Robert the Bruce a folosit o parte dintre prizonierii nobili englezi pentru a-şi răscumpăra regina şi alţi susţinători întemniţaţi la Londra. Interesantă este şi dimensiunea pan-celtică a aspiraţiilor lui Robert the Bruce, el susţinându-şi fratele, pe Edward the Bruce, în încercarea acestuia de a deveni rege al Irlandei. Edward the Bruce a fost încoronat la Dundalk, în 1316, după o serie de mici victorii împotriva unor baroni anglo-normanzi. Cursul istoriei ar fi fost, fără îndoială, mult diferit, dacă Edward ar fi reuşit să se menţină în Irlanda şi să formeze un regat viabil care ar fi sprijinit Scoţia în bararea influenţei și puterii crescânde a Angliei. În ciuda armatei pe care a trimis-o Robert the Bruce din Scoţia în Irlanda pentru a-şi susţine fratele, acesta a pierdut bătălia de la Dundalk din 1318, fiind ucis.
Abia la 17 martie 1328, după 14 ani de la bătălia de la Bannockburn, un tratat de pace oficial avea să fie semnat între Scoţia şi Anglia, punându-se capăt la aproape trei decenii de confruntări dure între englezi şi scoţieni. Prin acest document, Anglia recunoştea că Scoţia va fi pentru totdeauna un regat diferit, liber, de sine stătător. Tipic medieval, pacea a fost întărită de căsătoria prinţesei Joan, de opt ani, sora lui Edward al IIIl-lea, cu băiatul lui Robert the Bruce, David, de numai patru ani! În 1329, Robert the Bruce avea să moară, după ce a trăit o viaţă care a marcat profund istoria Scoţiei.