De același autor
Nicușor Dan e un om care se uită în ochii tăi, nu în buzunarul tău. E un om care îți cere să te ajuți, nu să îl ajuți. E venit în campania asta cu tot ce știe și cu tot ce are, pentru cei care vor mai mult de la locul în care trăiesc.
A început campania electorală. Complet anapoda. Pe de o parte, candidații PDL care își pun pozele pe afișe fără culoarea și fără sigla partidului pe care îl reprezintă, iar pe de altă parte candidații PSD care îndeamnă oamenii să se înscrie în PSD, pentru că altfel n-au niciun viitor. Între timp, PNL candidează în alianță cu PC, adică urmașii celor care au murit în pușcăriile comuniste defilează la braț cu urmașii securiștilor care i-au băgat pe primii în pușcăriile comuniste. Trei abordări evident anormale pentru orice om normal, dar perfect normale pentru politicienii care conduc România.
Cu toate aceste aiureli, campania asta e prima din 2004 încoace, de când am votat URR, când voi vota iarăși din convingere. De data asta nu pentru un partid, ci pentru o persoană - pentru Nicușor Dan la Primăria Bucureștiului. Unul dintre sloganurile URR zicea: „Oameni ca tine, nu politicieni“. Nicușor Dan nu e ca mine, e mai bun ca mine. Pentru că el a găsit timp, energie și determinare să lupte cu persoane, firme și instituții ale statului pentru a apăra Bucureștiul de cei pentru care Capitala e doar o sursă de profit și nimic mai mult.
Așa cum îl cunosc, m-am gândit ce-ar fi făcut Nicușor Dan dacă ar fi fost primar al Bucureștiului în timpul finalei Europa League. Și cred că înainte de a se preocupa de cum o să se simtă Platini la București, s-ar fi preocupat ca pe suporterii spanioli să nu-i fure toți taximetriștii țepari care bântuie aeroportul, străzile și hotelurile Capitalei, în căutare zilnică de victime. Înainte de asta, ar fi pus pe site-ul primăriei o secțiune specială în engleză și spaniolă, care să-i ajute pe turiștii spanioli cu cele mai importante informații. Și ar fi distribuit informațiile astea tipărite către ei și în centrul vechi. Înainte de asta, ar fi strâns un grup de cunoscuți, de la organizații de tineri, de artiști, de voluntari, ca să-i întrebe ce fel de evenimente cred ei că ar trebui să organizeze primăria împreună cu ei, pentru ca zecile de mii de spanioli să ducă acasă un sentiment cât mai plăcut legat de București și să-și dorească să se întoarcă aici și pentru alte motive în afară de patetica noastră mândrie legată de frumusețea româncelor.
Într-un cuvânt, Nicușor Dan ar fi fost mult mai preocupat de cum se simt vizitatorii spanioli printre bucureștenii obișnuiți decât cum se simt somitățile străine printre oficialitățile autohtone. E o diferență esențială de perspectivă. Dintre toți candidații notabili la Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan e singurul care ar reprezenta pe cineva din afara instituțiilor statului. Toți ceilalți sunt prinși într-un sistem al cărui unic scop e propria prezervare și prosperitate.
Nicușor Dan e un matematician de succes. Are o minte structurată, coerentă și sistemică, capabilă să pună o noimă în complexitatea haotică a aglomerării urbane numită București. A trăit în Occident și a deprins aspirațiile firești de dezvoltare comunitară. Aș vrea să trăiesc într-un oraș care să aibă calmul și imaginația lui.
Omul acesta e și un luptător de succes. A stopat de la demolare monumente istorice și de la construcție monstruozități arhitecturale. A făcut asta cu o mână de oameni inimoși ca el, împotriva unor structuri de putere financiară și instituțională incomparabil mai mari. Aș vrea să trăiesc într-un oraș care să aibă curajul lui.
Nicușor Dan e un om care se uită în ochii tăi, nu în buzunarul tău. E un om care îți cere să te ajuți, nu să îl ajuți. E venit în campania asta cu tot ce știe și cu tot ce are, pentru cei care vor mai mult de la locul în care trăiesc.
Ce șanse are el? Fix atâtea câte îi dăm noi, bucureștenii. Niciuna în plus sau în minus. Un bun prieten, fost membru în conducerea URR, îmi povestește că periodic se întâlnește cu oameni care îl întreabă de URR și dacă mai suntem activi în politică. El le răspunde că nu, iar apoi ei îl întreabă „dar de ce?“. La care amicul meu îi întreabă: „ne-ai votat?“ și, de obicei, primește răspunsul că nu. „Vezi, de-aia nu mai suntem în politică.“
Eu vreau foarte tare ca oameni precum Nicușor Dan să fie în administrația și politica românească mult timp de acum încolo. De aceea o să-i votez doar pe ei, pe fiecare, ca să conteze. //