De același autor
„Democrația“ baronilor locali a dat încă o bătălie cu aplicarea corectă a legii într-o democrație europeană. În lupta cu statul de drept, ei se folosesc în mod democratic de pătura societății care înțelege și își dorește cel mai puțin democrația. Mi-e frică de momentul în care lor n-o să le mai fie.
În ziua referendumului, am ales să fiu observator într-o secție de la marginea orașului Giurgiu. Am întrebat un coleg localnic care sunt cele mai problematice zone și mi-a fost indicată asta, ca fiind una cu antecedente de mită și scandaluri electorale. N-am întrebat de detalii, dar ceva probleme trebuie că vor fi fost în trecut, pentru că preşedinta secției de votare era a treia persoană numită, cu doar câteva zile înainte, pe funcție, după ce precedenții doi președinți numiți dăduseră bir cu fugiții. Din fericire pentru toată lumea, nu am apucat să constat nicio neregulă. Toți cei care au participat la vot s-au comportat întru totul civilizat și respectuos.
Însă, încă înainte să văd alegătorii, am văzut comisia formată din reprezentanții partidelor în secția de votare. A fost pentru prima dată de când mă știu când am văzut, în România, oameni cu putere și autoritate cărora le e frică să fure. Foarte frică. Președinta secției de votare ne-a spus de la bun început că totul trebuie să se desfășoare cu cea mai mare corectitudine și legalitate posibile, pentru că, sub nicio formă, ea nu vrea să se trezească cu DNA-ul sau procuratura pe cap, să ajungă pe YouTube sau pe la televiziuni.
Am rămas perplex. Mi-aduceam aminte foarte limpede de alegerile din 2004, la finalul regimului Năstase, când diriguitorii secțiilor de votare n-aveau nici cea mai mică tresărire când li se pomenea de aplicarea legii, iar aroganța legată de imunitatea lor era egalată doar de obediența și prostia lor. Acum situația din fața mea era la 180 de grade. Delegații pe care i-am văzut acolo erau foarte conștienți că legea li se aplică și lor și că pot plăti nu doar pentru premeditare, ci și pentru neglijență. Așadar totul a mers strună, la vedere, complet transparent și consensual. Ne-a trebuit doar puțină organizare. Deși era clar că aveam așteptări perfect contrare legate de rezultatul referendumului, am păstrat pe parcursul zilei cele mai bune relații și ne-am despărțit după miezul nopții în aceleași condiții.
Dacă ăsta e rezultatul statului „polițienesc“ care i se reproșează lui Traian Băsescu, am o singură întrebare: unde semnez pentru prelungirea lui? Dacă frica de aplicare a legii face oamenii să se comporte corect și transparent, mai vreau. Mi-aș dori ca reprezentanții partidelor și autorităților să nu mai fure pentru că asta face parte din sistemul lor de valori, dar pare-se că drumul până acolo nu poate ocoli frica de consecințele furtului. De la prim-ministru până la cel mai îndepărtat paznic de tarla.
Mi-am adus apoi aminte de remarca unei cunoștințe despre dificultățile întâmpinate de noii numiți politic ai USL-ului în ministere. Cum au ajuns la butoane, oamenii au început să-și (re)facă jocurile pentru drenarea bugetului de stat. Spre marea lor surpriză, însă, mare parte dintre funcționarii care ar fi trebuit să participe sau să închidă ochii la aceste acțiuni n-au făcut asta, pe un considerent foarte explicit: „până nu rezolvați cu DNA-ul, nu mișcăm un deget; nu ne mai punem pielea la bătaie pentru că ăștia saltă acum pe oricine!“. Reacția USL-ului a fost promptă: printr-o ordonanță de urgență a dublat pragul valoric al achizițiilor publice pentru care nu mai e nevoie de licitații, adică de documente, semnături și verificări.
Am avut în secție mulți votanți care nu știau nici să scrie, nici să citească. Care nu aveau niciun venit oficial și nu avuseseră niciodată vreun loc de muncă. Alții regretau vremea lui Ceaușescu, pentru că atunci orașul avea multe fabrici și aveai unde munci și de unde fura. Ei spuneau lucrurile astea sus și tare. Oamenii din jurul secției unde am fost observator au fost chemați sau aduși la urne (unii nu vedeau și nu auzeau) ca să își exprime opinia dacă președintele țării a încălcat sau nu Constituția. Dar mulți nu puteau citi această Constituție, am mari rezerve că majoritatea știau că există una sau ce prevede ea. Așa stând lucrurile, ne mai aflăm într-un exercițiu democratic? Este exprimarea unei opinii despre nimic un drept? Dacă ți se cere să pui ștampila pe DA pentru că președintele n-a respectat Constituția și tu declari răspicat că vrei să pui ștampila pe DA pentru că nu ți-a dat un ajutor social mai mare, mai suntem într-un exercițiu democratic?
În alte județe și în alte secții de votare, mai ales din sudul României, lucrurile nu au fost deloc liniștite. „Democrația“ baronilor locali a dat încă o bătălie cu aplicarea corectă a legii într-o democrație europeană. În lupta cu statul de drept, ei se folosesc în mod democratic de pătura societății care înțelege și își dorește cel mai puțin democrația. Mi-e frică de momentul în care lor n-o să le mai fie. //