De același autor
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara la România TV că Laura Codruța Kövesi este obligată să răspundă la patru întrebări: „dacă a plagiat sau nu, dacă a știut și s-a implicat în falsificarea raportului privind teza sa de doctorat, faptă penală, dacă a avut celebra adresă de e-mail falsă «cucuveaua mov» de unde trimitea informații din dosarele penale și dacă a fost prietenă cu Sebastian Ghiță“. Ce anume ar obliga-o pe Kövesi să răspundă acestor acuzații? Singurul lucru care ar justifica o asemenea obligație este verosimilitatea acuzațiilor pe care le conțin implicit cele patru întrebări. Cu cât „informațiile“ provin din surse multiple și independente unele de altele și cu cât ele sunt mai coroborate, cu atât acestea devin mai verosimile, iar presiunea morală asupra celui/celei în cauză crește. Aceasta este o regulă simplă, minimală și fundamentală a eticii jurnalistice, pe care însă presa română pare s-o fi uitat în mod convenabil. În cazul amintit, niciunul dintre criteriile de credibilitate nu se aplică: 1) Toate informațiile amintite provind dintr-o singură sursă - Sebastian Ghiță -, chiar dacă acuzația de plagiat a fost preluată de la Mugur Ciuvică; 2) Ghiță nu a prezentat absolut nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, care nu au putut fi coroborate din alte surse, cu excepția unor „scrisori anonime“; 3) Ghiță se află într-un evident conflict de interese, de vreme ce este inculpat în mai multe dosare de corupție instrumentate de instituția condusă de doamna Kövesi, și, prin urmare, nu poate fi considerat o sursă credibilă. Pentru a fi credibile, afirmațiile lui Ghiță ar trebui să treacă testul bunei credințe, ceea ce, în mod evident, nu este cazul. La fel, instituțiile de presă care i-au preluat acuzațiile ar fi trebuit să le supună unui proces care se numește „verificare rezonabilă“. Nu avem nici cel mai mic indiciu că această verificare a fost desfășurată de vreunul dintre mijloacele de informare în masă care au preluat acuzațiile lui Ghiță. Sebastian Ghiță nu este jurnalist și nu este obligat să respecte vreuna dintre regulile etice ale jurnalismului și poate calomnia în voie, dar jurnaliștii care i-au preluat și propagat afirmațiile ar fi trebuit să o facă. Până acum, nu a făcut-o nimeni, dimpotrivă.
Afirmațiile lui Ghiță au fost preluate în avalanșă de televiziunile de știri, de cele mai multe ori în aceiași termeni, și alimentate de articole precum cele ale lui Ion Cristoiu, care amplificau atacurile la adresa șefei DNA. Ca urmare, afirmațiile lui Ghiță au fost asumate ca valide și verosimile de către majoritatea mass-media românești prin simpla lor difuzare la nesfârșit, trecând peste regulile jurnalistice minime. În aceste condiții, nu mai putem vorbi despre un demers jurnalistic, ci de o operațiune de manipulare. La capătul ei, sarcina producerii probelor a fost mutată de pe umerii lui Ghiță pe aceia ai Laurei Kövesi și așa a ajuns Băsescu să o someze să se dezvinovățească. Este o răsturnare scandaloasă a tuturor standardelor etice. Această operațiune, al cărei rezultat ar trebui să fie compromiterea lui Kövesi și a credibilității dosarelor DNA, are o caracteristică agravantă. Demisia morală a instituțiilor de presă care au preluat și amplificat acuzațiile lui Ghiță, formând, practic, un cartel al kompromatului, în care televiziuni care, teoretic, ar trebui să aibă interese jurnalistice divergente au acționat consensual, ca și cum și-ar fi coordonat mișcările.
Despre televiziunile de știri care nu produc știri, ci kompromat și campanii de linșaj menite să servească intereselor personale, politice, economice și juridice ale patronilor și clienților lor politici am mai scris. Practicile propagandistice, plasate în afara limitelor jurnalismului, ale acestor televiziuni s-au amplificat până acolo încât nu numai adevărul, dar chiar și faptele brute au devenit elemente periculoase care ar fi mai bine să fie lăsate deoparte în elaborarea unui „produs de presă“. Ne referim atât la tentativa de șantaj a Antenelor prin fabricarea unor „investigații“, dar și la campania RTV-ului lui Ghiță de acreditare a „adevărului“ că Guvernul Ponta a fost doborât de o vastă conspirație internațională condusă de George Soros. Numai într-un climat media în care valorile au fost nu bulversate, ci de-a dreptul răsturnate, o moderatoare care a afirmat explicit că în spatele Al Qaeda și al atacurilor de la 11 septembrie 2001 se află statul Israel mai poate apărea pe post, ba mai mult, este invitată să candideze pe listele unui partid ce-și spune „liberal“.
Campaniile electorale sunt momente când întreaga industrie a compromiterii funcționează la capacitate maximă, alimentată, de obicei, cu bani negri proveniți de la partide pe diverse filiere. Dar niciodată situația nu pare să fi fost mai proastă decât acum. Chiar și în 2009, în plină dominație a mogulilor, televiziunile acestora păstrau aparența echidistanței și imparțialității prin invitarea a cel puțin unui reprezentant al celeilalte tabere, care putea să exprime un punct de vedere diferit de „consensul majorității“. Acum, sub protecția Consiliului Național al Audiovizualului, s-a renunțat chiar și la asta. Rezultatul este că, din punctul de vedere al publicului, producția de propagandă, minciuna deliberată și kompromatul au devenit singurul „adevăr“ care li se servește zi și noapte de către mass-media. Prin refuzul de a interveni pentru introducerea unor standarde etice în producțiile de radio și televiziune, CNA se dovedește nu doar un spectator indiferent, ci un agent activ care „asistă“ presa românească să își găsească drumul spre fundul prăpastiei morale.