De același autor
Victor Ponta nu mai este (cel puțin pentru moment) un partener de dialog al SUA. Absența unei întâlniri Nuland-Ponta și ignorarea ostentativă de către premier a oaspetelui american arată că șeful PSD și-a pierdut orice urmă de credibilitate în fața partenerilor de peste Ocean.
Victoria Nuland, asistent al secretarului american de stat, a transmis în vizita sa din România un set de mesaje clare legate de funcționarea instituțiilor democratice și de necesitatea apărării reformelor deja întreprinse. În paralel cu mesajele explicite, oficialul american a dat câteva mesaje criptate în alegerile făcute cu ocazia celor 24 de ore petrecute în România: agenda vizitei, alegerea partenerilor de dialog, temele de discuție. Toate aceste mesaje la un loc duc însă spre concluzia că SUA rămân în joc, vor investi în continuare energie pentru continuarea reformelor și vor ca România să rămână un aliat pe termen lung, dar un aliat care împărtășește aceleași valori democratice.
Lipsa unei întâlniri cu Victor Ponta, care este președintele celui mai mare partid parlamentar și copreședinte al coaliției de guvernământ, înseamnă și faptul că oficialul american nu a putut primi asigurări cu privire la comportamentul parlamentului. Mesajele transmise de ministrul de Externe au putut angaja guvernul, nu însă și Legislativul.
Victor Ponta nu mai este (cel puțin pentru moment) un partener de dialog al SUA. Absența unei întâlniri Nuland-Ponta (nici nu mai contează cine nu a vrut întâlnirea) și ignorarea ostentativă de către premier a oaspetelui american (premierul a avut timp să posteze pe Facebook felicitări pentru Mihai Gâdea și Titus Corlățean, dar niciun cuvânt despre vizita înaltului oficial) arată că șeful PSD și-a pierdut orice urmă de credibilitate în fața partenerilor de peste Ocean. Este o veste îngrijorătoare pentru viitorul politic al lui Victor Ponta, mai ales că Victoria Nuland a avut timp să-l întâlnească la București pe Mircea Geoană, pe care-l cunoaște din postura de ambasador al României la Washington, un politician care și-a păstrat capitalul de încredere în capitala SUA.
Victoria Nuland a dat mesaje publice în trei ocazii: întâlnirea cu Traian Băsescu (o scurtă declarație când a fost întâmpinată de președinte), întâlnirea cu Titus Corlățean (declarație de presă comună, fără întrebări din partea presei) și o conferință de presă. Iată care sunt cele mai importante mesaje date public de oficialul american.
Primul, esențial pentru înțelegerea atitudinii administrației americane, este că SUA au nevoie de o Românie aliată cât mai democratică, cât mai puternică, cât mai curată posibil. Acesta a fost principalul mesaj pentru guvern, după cum a spus Victoria Nuland la finalul conferinței de presă.
Nuland a mai spus apăsat că imixtiunea politicului în justiție este îngrijorătoare, iar statul de drept, lupta împotriva corupției, transparența, predictibilitatea sunt esențiale pentru parteneriatul strategic dintre SUA și România în business, chestiuni de securitate, domeniul reformelor. Victoria Nuland a dat acest mesaj în două rânduri, la declarațiile de presă comune cu Titus Corlățean și la conferința de presă. Mesajul e similar cu cel transmis de vicepreședintele Joe Biden după vizita lui Victor Ponta și consecvent cu poziția SUA față de România în ultimii ani. Nicio modificare de ton, nicio abdicare de la obiectivele asumate public și transparent de Administrația SUA.
Nimic nu se poate face însă împotriva voinței cetățenilor, iar rolul lor în protejarea câștigurilor democratice este esențial. Victoria Nuland știe că, dacă o majoritate a populației respinge reforma, e greu să o impui. Iar rolul presei în formarea opiniei publice e esențial. Nuland a felicitat poporul român pentru sprijinirea reformelor din ultimii cinci ani, dar a îndemnat cetățenii să protejeze ceea ce au obținut deja.
De remarcat tonul diplomatic pe care au fost spuse toate aceste mesaje. Nimic strident, nimic amenințător, pentru că acesta este tonul potrivit între două state aliate. În schimb, fermitatea mesajelor și perpetuarea lor de la an la an, menținerea lor pe agenda administrației americane, indiferent de reorientarea focusului său mai degrabă spre zona Asia-Pacific, arată că SUA rămân profund atașate de această zonă a Europei, de interesele sale strategice care merg mână în mână cu valorile pe care le exportă prin forța sa extraordinară de diseminare.
Dintre mesajele implicite după vizita Victoriei Nuland, primul și cel mai important este legat de Victor Ponta și cecul său în alb consumat deja în fața partenerilor americani. Am explicat mai devreme ce s-a întâmplat. Problema este însă mai mare: cine ar putea conduce PSD astfel încât să iasă de sub influența nefastă a baronilor centrali sau locali, care frânează orice reformă în numele intereselor proprii legate de afaceri sau de propria libertate?
Selecția ONG-urilor participante la întâlnirea cu Victoria Nuland și cea a instituțiilor media invitate la conferința de presă arată cine sunt partenerii de valori democratice ai SUA în România. ONG-urile controlate de Voiculescu și televiziunile mogulilor au cerut în zadar să fie primite de Victoria Nuland. Simbolistica alegerii e ușor de decriptat: SUA au despărțit clar apele. Același lucru și în privința întâlnirii cu șefa DNA, Codruța Kövesi, care nu a fost dublată de o întâlnire cu șeful Parchetului General, Tiberiu Nițu, văzut ca un executant al ordinelor politice.
Amintirea insistentă a faptului că România celebrează anul acesta 10 ani de la intrarea în NATO arată interesul pentru eforturile pe care le va face guvernul ca să marcheze evenimentul. Va pune aceeași energie ca în organizarea vizitei delegației chineze sau se va rezuma la mult mai puțin? E și acesta un test simbolic pentru atașamentul României față de valorile la care a aderat.
Moldova a fost și ea subiect important de discuție. Victoria Nuland i-a transmis președintelui că SUA sprijină suveranitatea Republicii Moldova, mesaj repetat și în conferința de presă. Rămâne de văzut dacă președintele, avizat acum de la sursă despre poziția SUA, va renunța la mesajul unionist sau va continua să marșeze în campania electorală pe ideea unirii României cu Republica Moldova. //