De același autor
Filialele PRM-ului scartaie a revolta. Piruetele politice din ultima vreme ale lui Vadim Tudor i-au naucit pe liderii locali, care nu mai inteleg incotro vrea CVT sa-si indrepte partidul.
Intrebarea e daca Vadim Tudor stie ce urmareste. Frica de a nu pierde controlul asupra partidului din postura de presedinte onorific pare sa fie principala cauza a intoarcerii lui, printr-o lovitura de forta. Explicatia lui, ca l-a numit pe Corneliu Ciontu presedinte ca sa-i tina scaunul cald, pana la intoarcerea lui in functie, nu-i convinge nici pe cei mai creduli peremisti. CVT nu mai e in stare sa-si domine partidul, cum se intampla cu ani in urma. Asta i se trage de la ultimele alegeri, cand voturile lui, de candidat la Presedintie, au fost mai putine decat cele intrate in contul partidului. Vadim Tudor a facut ce a vrut cu PRM, cat timp a fost in stare sa aduca voturi partidului si, mai ales, in perioada in care a putut sa le dea si functii in administratie peremistilor. C.V. Tudor si-a inceput insa picajul dupa alegerile din 2000, cand PRM a devenit principalul partid de opozitie din Romania. PSD l-a exclus pe C.V. Tudor din oricare dintre combinatiile sale politice posibile de guvernare, iar PD si PNL s-au tinut la distanta de el, pentru a nu fi considerate aliate cu un partid plin de bube in cap. Probabil ca atunci, numarandu-si voturile, lui C.V. Tudor i-a venit ideea ca daca renunta la atitudinea extremista ar putea deveni presedintele Romaniei. Cu ocazia asta s-a vazut insa cat de priceput e CVT la politica. Si-a luat consilieri evrei, pentru a dovedi ca nu mai e antisemit, apoi a decis sa reorienteze partidul spre crestin-democratie. Chiar si dupa alegeri, C.V. Tudor a continuat sa creada ca isi poate da partidul la intors. A facut si un pas inapoi, renuntand la presedintia PRM. Aici insa a intrat in functie ultimul as din maneca lui CVT. Partidul a scazut in sondaje de la retragerea lui, asa ca partidul trebuie salvat. Tribunul reintra in scena, da de pamant cu Ciontu si anunta ca partidul se intoarce la numele de Romania Mare, fara nici un fel de adaugiri populare. Ca sa-si poata juca si mai bine cartea, CVT ii exclude din partid pe Ciontu si pe Anghel Stanciu. Explicatia: conspirau pentru a vinde partidul lui Adrian Nastase. Pentru prima oara insa excluderile din PRM dictate de C.V. Tudor nu-i mai izoleaza pe exclusi, ci provoaca o plecare in masa din partid. De altfel, simplul fapt ca CVT a fost invitat, vorba vine, sa revina la conducerea partidului de organizatia de femei si de cea de tineret spune cam totul despre popularitatea de care se mai bucura el in partidul pe care l-a infiintat.
Cei care au luat in serios anuntul lui Vadim Tudor, ca partidul sau va deveni unul de orientare populara, nu mai au chef sa dea inapoi numai pentru ca Tribunul s-a razgandit. Cu atat mai mult cu cat multi dintre cei care alcatuiesc osatura partidului nu mai cred in inspiratia politica a lui Vadim Tudor.
Degringolada din PRM nici macar nu va scadea dupa intoarcerea lui Vadim Tudor la conducerea partidului. Acest partid, care multi ani a depins de un singur om, pare sa se fi scindat in ultimele luni. Peremistii lui CVT au descoperit, in teritoriu, ca miscarile sefului lor si-au pierdut credibilitatea. Cat despre cei care cred ca CVT a devenit o frana pentru partid, acestia sunt cei care i-au dat curaj lui Corneliu Ciontu sa se distanteze de Vadim Tudor. Iar faptul ca un politician insignifiant, cum e Ciontu, a reusit sa ia cu el mai bine de o treime dintre parlamentarii lui Vadim Tudor spune totul despre capacitatea lui CVT, fondatorul partidului, de a-si tine trupa sub control. PRM a aparut ca un partid clientelar, un soi de brat mascaricios al FSN-ului lui Ion Iliescu. Ramas de unul singur, PRM a dovedit ca nu stie sa se descurce si ca nu e decat un partid de conjunctura care si-a pierdut conjunctura.