Lupta de casa

Cristian Teodorescu 16.06.2003

De același autor

Partidul de guvernamant vrea s-o carmeasca mai vizibil spre stanga, a anuntat premierul Nastase saptamana trecuta. Probabil ca d-l Nastase a sesizat diferentele tot mai flagrante dintre doctrina partidului si doctrina baronilor locali care circula pe dreapta cu girofar.

Iar dupa ultimele strigari la declaratiile de avere ale parlamentarilor si demnitarilor PSD, reiese cat e de profitabil sa faci politica de stanga in Romania. Incat nu m-as mira ca oamenii de baza ai partidului de guvernamant sa interpreteze anuntul premierului drept un nou indemn la chiverniseala.

Inaintea acestei declaratii de principiu a d-lui Nastase, guvernul a dat la iveala proiectul asa-numitei legi a locuintei.

Ce ocazie mai buna decat asta pentru ca partidul de guvernamant sa se avante mai la stanga? Nu stiu daca ministrul cu aceasta specialitate, Miron Mitrea, e cel care a asudat de unul singur la alcatuirea acestei legi. Probabil ca nu. Dar ceea ce prevede legea, in anumite paragrafe ale ei, i-ar putea face invidiosi si pe cei mai zelosi securisti din anii '50.

Spiritul acestei legi transforma blocurile de locuinte in clocitoare ale delatiunii. Observatia nu-mi apartine, dar e evident ca atunci cand ii inviti pe "blocalnici" sa fie vigilenti unii fata de altii, ca nu cumva cine are oaspeti mai mult de 15 zile sa scape netaxat la intretinere, ori n-ai imaginatie - ceea ce s-ar potrivi cu profilul psihologic al d-lui Miron Mitrea -, ori vrei sa pui in actiune josnicia si hartagul pe care cei care locuiesc la bloc reusesc altfel, de bine, de rau, sa si le reprime. Diferenta intre puscarii si blocurile de locuinte e ca in cele din urma intram de buna voie. Altfel, peretii care ne despart ne obliga sa ne impartim intimitatea cu vecinii.

Chiar si fara sa vrem stim ce se intampla la ceilalti in casa. Dar daca ne mai punem si urechea la panda! Potrivit acestei legi cu prevederi delirante, administratorul blocului iti poate inspecta apartamentul, ca sa vada daca nu gazduiesti pe ascuns persoane pe care nu vrei sa le treci la intretinere, desi ar fi cazul. Altfel spus, persoana pe care o platesc din banii mei ca sa-mi plateasca darile imi poate intra in casa oricand are chef ca sa se convinga, in numele vecinilor mei, ca nu-mi dosesc oaspetii sub pat, ca sa nu-i trec la intretinere. Iar daca n-am chef sa-l primesc pe administrator, acesta imi poate intra in casa cu forta, cu vecini cu tot.

Nu stiu ce manivela l-a lovit pe ministrul Mitrea cand a propus un asemenea proiect de lege, dar daca ea va fi adoptata in forma initiala, stanga spre care vrea sa se indrepte si sa ne indrepte partidul de guvernamant are un intolerabil miros de puscarie ad hoc. Sau de lagar de concentrare, in care ne turnam unii pe altii pentru a scapa mai ieftin de pedeapsa lunara a intretinerii la bloc.

In ultima vreme insa, partidul de guvernamant a lansat si alte aberatii cu valoare normativa despre convietuirea la bloc. Sa platim intretinerea dupa soare, de pilda. Cine sta la nordul blocului trebuie sa plateasca mai mult decat vecinii care locuiesc la sud. Iar daca locuiesti la ultimul etaj scoti mai multi bani din buzunar, fiindca ai caloriferul mai mare decat vecinul de la parter. Si in privinta centralelor de incalzire de apartament, fiecare asociatie de locatari sa se descurce cum crede ca e mai bine. Adica cei care au centrale personale sa se ia la bataie cu cei care n-au, pentru a stabili cine cat achita din nota de plata la "intretinere".

Toate aceste indreptari de stanga venite dintre guvern catre bastinasii blocurilor din Romania seamana izbitor cu politica luptei de clasa din anii '50, transformata azi in lupta de casa. Anul trecut, cand s-a ingrosat gluma cu nota de plata de la intretinere, partidul de guvernamant l-a momit pe Radu Opaina sa conduca RADET-ul, transformandu-l din lider al nemultumitilor de notele de plata ale nesatioasei regii in seful regiei, ca sa rezolve situatia.

Dupa ce a trecut iarna, Radu Opaina s-a vazut lasat din brate de partidul de guvernamant, ca tovarasii de drum ai Partidului Comunist din anii '50. Pentru iarna acestui an, partidul de guvernamant se pare ca a gasit o alta solutie de avarie. Aceea de a-i face pe locuitorii la bloc sa se ia de gat unii pe altii, in loc sa acuze guvernul ca nu e in stare sa gaseasca o solutie impotriva preturilor insuportabile la intretinere.

De parca n-ar fi avut suficiente bube, legea locuintei, care a plecat de la guvern, nu de la vreun colt de strada, mai prevede si ca din bani publici se pot construi case de vacanta pentru uzul demnitarilor. Daca nu observa presa acest detaliu, legea ar fi trecut linistita inainte.

Si incepe un circ al ridicarii din umeri la Palatul Victoria. Nimeni nu stie cum a aparut paragraful cu pricina in proiectul legii. Nimeni n-a observat ca acest paragraf a aparut in proiect. Cu alte cuvinte, Guvernul Romaniei nu are control asupra legilor pe care le initiaza. Cineva, nu se stie cine, a adaugat pardalnicul de paragraf, cu de la sine putere, dupa ce proiectul a fost aprobat de Executiv.

Ni se promite o ancheta pe aceasta tema, pentru a da de urma celui care a bagat pe ascuns aceasta prevedere in lege. Chiar luand de bune baiguielile guvernului, Cabinetul d-lui Nastase pica rau. Adica si mai rau. Daca in proiecte de lege care pleaca de la guvern se mai pot adauga paragrafe, fara ca Executivul sa aiba control asupra lor, maine-poimaine ne putem trezi ca Romania statueaza prin mai stiu ce paragraf de lege ca declara razboi Statelor Unite sau ca se retrage din NATO.

Cand nimeni din guvern nu stie cum a aparut paragraful caselor de vacanta in acest proiect de lege, ce credit mai poate avea un asemenea guvern care aproba altceva decat proiectul in forma sa finala?

Sa fim totusi seriosi. E mult mai plauzibil ca proiectul a plecat ca atare de la guvern si ca fostul lider sindical Miron Mitrea i-a confundat pe demnitari cu sindicalistii si banul public cu pusculita sindicala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22