De același autor
Afacerea RAFO a inceput sa miroasa a puscarie. Intangibilul Iacobov, bratul industrializat al lui Viorel Hrebenciuc in judetul Bacau, e pe cale s-o incurce. Un alt intangibil din fabrica de milionari a lui Hrebenciuc, Ovidiu Tender, e tot mai stramtorat in declaratii.
Procurorii care atipisera cu capul pe dosarul RAFO s-au trezit brusc dupa alegeri. Iar de cand s-a schimbat ministrul Justitiei, razbat in presa stiri despre adevaratele preocupari ale sefului Parchetului National Anticoruptie. A spart dosarul RAFO in mai multe dosarase, sa-l faca pierdut ca intreg. In paralel, procurorul Amarie nu-l slabea pe Basescu. Invitatii la PNA, cu tragere in Justitie pentru afacerea Flota. Din stenogramele PSD am putut afla ca anchetarea lui Basescu s-a facut la ordinul Rodicai Stanoiu. Dar si Cotroceniul lui Ion Iliescu a pus umarul la anchetarea lui Traian Basescu. O treaba chitita pentru a-l scoate din competitia pentru Primaria Bucurestiului. Ideea era de a-l perpeli pe Basescu la foc mic, dar cu mult fum, cat sa piarda increderea alegatorilor. Scenariul a fost pus la cale insa pe doua ipoteze optimiste. Ca marinarul pierde Primaria si Adrian Nastase castiga Presedintia. In aceeasi perioada, Ion Iliescu il asigura de tot sprijinul sau pe seful PNA, dar fara a mai vorbi de "capitalismul de cumetrie", cu care batea in guvern si in clientela acestuia. Amarie a inteles mesajul si a sarit la beregata lui Basescu. Dar a mai inteles si alte mesaje, fara destinatie publica, de vreme ce a facut tandari dosarul RAFO. Dar ca sa nu spuna ca PNA pierde vremea, Ion Amarie s-a pus pe capul politistilor marunti. Una dintre victoriile sale a fost condamnarea unui sef de post din Moldova, care a primit mita doua rate si cateva kilograme de peste.
Daca acest Amarie s-ar fi multumit sa simuleze ca e ocupat cu marea coruptie, vanand sefi de post si alte notabilitati locale, mai treaca-mearga. Dar Flota si RAFO sunt doua indicii clare ca procurorul a mancat bani publici, dansand cum i s-a cantat de la Cotroceni si de la Palatul Victoria.
Afacerea RAFO n-ar fi explodat daca guvernul Nastase n-ar fi trecut la datoria publica marea jecmaneala de la rafinaria din Onesti.
Ca sa se asigure de voturile Moldovei, premierul Nastase taie datoriile celor de la RAFO, peste patru sute de milioane de dolari, sub pretextul pastrarii locurilor de munca ale angajatilor de la rafinarie. Si aceasta masura a fost luata pe acelasi scenariu optimist, ca PSD va ramane la putere si Nastase ii va lua locul lui Iliescu, la Cotroceni. Probabil ca, la sfaturile strategului de partid, Hrebenciuc, Adrian Nastase a ignorat riscurile de dragul voturilor. Vrand sa faca un bine de la buget lui Corneliu Iacobov, Nastase a precipitat un scandal care oricum mocnea. Numai ca, dupa racirea relatiilor cu fostul primar de Bacau, Sechelariu, Adrian Nastase a luat de buna informatia ca Iacobov are judetul sub control. Ca sa-si dovedeasca utilitatea, Iacobov a incercat sa-si arate puterile in timpul campaniei electorale, dispus sa organizeze la Bacau o contramanifestatie impotriva celei facute de Alianta D.A. Numai frica lui Adrian Nastase si a apropiatilor sai a impiedicat o confruntare pentru care Iacobov era pregatit. Nastase a refuzat in ultima clipa ideea contramanifestatiei, de teama ca ar putea fi privit ca un lider de haidamaci, ca la mineriadele de la inceputul fostului deceniu.
Corneliu Iacobov, care are probleme cu justitia in prezent, a avut grija sa-si puna averea la adapost, adica pe numele altora. Mai ales pe numele fostei sale sotii, evident ca inainte de a divorta si de a se ajunge la separarea de bunuri. Asa se face ca, atunci cand politia din Bacau s-a dus sa-i puna sechestru pe bunurile stiute, a descoperit ca n-are ce sechestra. Iacobov a inteles, cred, dupa alegerile din '96, cand a disparut preventiv din tara, ca nu face sa-si riste agoniseala mizand pe continuitatea politica. N-ar fi o surpriza daca vom afla ca si alti oameni de afaceri din aceasta categorie, cu puzderie de proprietati cumparate pe numele lor, nu mai au de nici unele.