“Vedetismul” lui Traian Basescu

Cristian Teodorescu 28.06.2005

De același autor

Televiziunea si Radioul public au ajuns prilej de raca in Alianta. Cand Traian Basescu n-a vrut sa-si mai trimita reprezentanti in Consiliile de Administratie ale celor doua institutii, PSD l-a somat sa inceteze cu prostiile si sa se conformeze legii. Basescu a ridicat din umeri, reamintind celor cu memoria scurta ca a castigat alegerile cu promisiunea ca va depolitiza Televiziunea si Radioul.
Miscarea lui Basescu i-a gasit nepregatiti si pe aliatii D.A. Pasul inapoi facut de Andrei Plesu si de Paul Grigoriu, care au refuzat sa faca parte din administratiile desemnate ale TVR - Plesu - si SRR - Grigoriu -, a fost un semn ca ideea lui Basescu face prozeliti printre personalitatile care conteaza.
Nu stiu cu cata placere, PD-ul s-a hotarat sa urmeze exemplul lui Basescu. Dar cum pesedistii stiu ca au crescut in sondaje datorita popularitatii tot mai ridicate pe care o are Basescu, ei s-au straduit sa para convinsi ca nu mai e cazul sa-si trimita reprezentantii la Televiziune si la Radio.
PNL-ul, care a descoperit ca trage ponoasele guvernarii si scade in preferintele alegatorilor, a inceput sa-si intepe deschis coechipierii de alianta. Iar ca sa-si afirme punctul de vedere, penelistii au gasit ca e cazul sa nu fie de acord cu Basescu in privinta desemnarii de candidati in CA-urile celor doua institutii. Ideea liberalilor n-a fost prea bine chitita, deoarece, pe urmele lui Basescu, institutii ale societatii civile si asociatii din Radio si din Televiziune someaza Parlamentul sa treaca la depolitizarea TVR si a SRR. Chiar si Clubul Roman de Presa, care nu s-a sinchisit de aceasta chestiune pe vremea cand ii avea ca membri de frunte pe Valentin Nicolau si pe Dragos Seuleanu, bate brusc cu pumnul in masa si prin gura presedintelui sau, Cristian Tudor Popescu, spune ca nu mai poate fi acceptata imparteala politica a Televiziunii si a Radioului. Cum nu-l banui pe Cristian Tudor Popescu ca face jocul presedintelui Basescu, nu-mi ramane decat sa constat ca Clubul Roman de Presa si-a dat seama ca Basescu a facut o mutare inteligenta. Drept care si-a insusit-o intr-o forma agresiva, cu aerul indignat ca el, clubul, visa de mult la aceasta schimbare. Oricum, Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu se pare ca nu faceau parte din acest vis al conducerii clubului, amandoi fiind numiti politic, la vremea lor.
Sa ne intoarcem insa la refuzul lui Traian Basescu de a-si desemna oamenii in Consiliile de Administratie ale TVR si SRR. Fostul marinar si-a dat seama ca pe principiul algoritmului nu va scapat de vechea serparie politica din TVR si SRR. Totodata, el e primul presedinte al Romaniei care a renuntat la firul scurt cu Televiziunea Publica. Sa-si fi dat Basescu seama ca n-ar avea nici ca presedinte mai mult de castigat din partea acestor doua institutii media decat a avut pe vremea cand era in opozitie?
Cred ca mai degraba el a facut un calcul de eficienta a fidelitatii, dupa ce a vazut prestatiile pro-putere ale TVR si SRR in acesti ultimi ani. Iliescu a pierdut alegerile in ’96, in pofida sprijinului de care se bucura din partea celor doi mamuti de presa. Emil Constantinescu n-a fost in stare sa-si pastreze credibilitatea, cu toate ca avea oamenii sai la conducerea TVR si SRR. Iar Adrian Nastase, premierul candidat la Presedintia Romaniei, care a avut de partea sa si Televiziunea, si Radioul, a pierdut in fata unui competitor intrat in cursa aproape de spartul targului.
Basescu si-a facut o socoteala simpla, chiar imediat dupa ce a luat puterea. In loc sa se duca dupa mass-media, sa vina acestea dupa el. Asa ca in locul discursului de Anul Nou tinut la TVR, cum au facut predecesorii sai, Basescu s-a dus la Universitate, obligand televiziunile si posturile de radio sa se tina dupa el. E clar ca noul locatar de la Cotroceni n-are de gand sa se bizuie pe mass-media pentru a-si impune imaginea in fata alegatorilor. El vrea sa depolitizeze TVR si SRR nu din cine stie ce convingeri democratice. Pur si simplu Basescu nu crede ca ar avea ceva de castigat de pe urma algoritmului politic. Depolitizate, TVR si SRR vor fi oricum silite sa urmareasca aparitiile publice ale presedintelui, dar nimeni nu va mai putea spune ca asta se intampla la ordin sau din slugarnicie politica. Fara probleme de propaganda si cu mineriadele, ca Ion Iliescu, si fara complexe de imagine, ca Emil Constantinescu, Basescu si-a dat seama ca n-are decat de castigat din independenta reala a posturilor publice de televiziune si radio.
Basescu e prima vedeta politica din Romania care a descoperit ca n-are nevoie sa apese pe buton pentru a fi mediatizata si care nu crede in imaginea confectionata cu ajutorul televiziunii si al radioului.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22