Aroganţa ASF şi lupta cu piaţa

Cristina Andrei 25.02.2014

De același autor

Salariile şi bonusurile de final de an pe care le-au încasat şefi şi angajaţi din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au şocat o Românie condamnată la austeritate.

Se cuvenea ca şefii ASF, arbitrul pieţei fi­nan­ciare, să ofere lămuriri şi să explice de ce au îm­prăştiat bonusuri în ultimele două luni ale anului, care au fost sumele cheltuite, care sunt performanţele ce justifică acordarea acestor bani şi să ofere lista corectă şi completă a be­neficiarilor. Singura explicaţie privind salariile (despre bonusuri nu s-a vorbit) a fost o re­fe­ri­re la „moştenire“, adică au preluat aceste sa­­larii de la cei de dinainte, ba chiar le-ar fi re­dus la jumătate. Mai mult, Dan Radu Ruşanu, şe­ful ASF, a comentat, arogant şi sfidător, cum că salariile astea mari pe care le încasează el şi o serie de angajaţi nu ar fi fost vreun se­cret pentru autorităţi. Atât. În locul unei abor­dări serioase, avem un festival de declaraţii cu parfum de răfuială politică şi asalturi asu­pra unor firme care, ce coincidenţă, sunt sau au fost controlate de oameni despre care se crede că ar fi fost apropiaţi de administraţia Bă­sescu.

Ca urmare a acestor bătălii, piaţa asigurărilor este acum zguduită de neîncredere. După te­ne­­brosul episod Carpatica Asigurări, pentru care Ruşanu dă acum explicaţii procurorilor, a urmat intrarea în administrare specială a ce­lui mai mare asigurator din ţară, Astra. Ul­terior, Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF cu atribuţii privind supravegherea unei alte pie­ţe, cea bursieră, a turnat gaz peste focul asi­guraţilor din România, declarând senin că „si­tuaţia din piaţa asigurărilor este can­gre­ni­zată“. Ursache nu comentează situaţia casei de brokeraj Harinvest, întâmplător aflată în pa­­rohia sa, în piaţa de capital, bunăoară. Ar fi fost stânjenitor. La finalul săptămânii trecute s-a zguduit o micuţă casă de brokeraj care tran­zacţiona în pieţele internaţionale, la co­manda clienţilor. Întâmplător, casa de bro­ke­raj căreia i s-a interzis activitatea de tran­zac­ţionare pe pieţele internaţionale, cele nesu­pravegheate de ASF, a fost, o vreme, con­tro­lată de oameni de afaceri apropiaţi fostei pu­teri. În fine, victimele ţipă că sunt supuse ata­curilor unui adevărat comando politic. E greu să conteşti că aceste „victime“ nu ar fi avut vreo problemă. Este o situaţie care nu poate fi evaluată corect, deoarece nu trebuie ex­clu­să ipoteza unor practici cel puţin neclare în afacerile lor.

Momentul ales pentru asalt, maniera în care şefii vremelnici ai ASF trăncănesc neglijent des­pre piaţa financiară nonbancară, injectând ne­linişte şi nesiguranţă în minţile in­ves­ti­to­rilor, lasă de dorit. Ca să declari, senin, că pia­ţa asigurărilor e cangrenizată, când n-ai avut vreo catastrofă naturală s-o pună la pământ, este cel puţin bizar. Dar neîncrederea oa­me­ni­lor, a investitorilor, a asiguraţilor nu e spul­be­rată doar de aceste declaraţii nesăbuite sau de anunţurile războinice cum că o mare com­panie are probleme. Neîncrederea oamenilor este provocată de situaţia însăşi a şefilor din ASF. Dacă vreunul dintre şefii unei instituţii de supraveghere din lume ar fi fost subiectul unei investigaţii penale, chiar nevinovat fiind, piaţa financiară, presa de specialitate, cu­tu­mele îl sileau să-şi dea instantaneu demisia. Nu să stea şi să se războiască cu piaţa pe ca­re o supraveghează. Dacă într-o ţară civilizată cu o piaţă doborâtă de criză s-ar fi aflat că ar­bitrul pieţei îşi „trage“ bonusuri grase, atunci conducerea unei asemenea instituţii era in­vitată să plece. Aşa stau lucrurile în piaţa fi­nanciară, unde esenţa însăşi a existenţei aces­teia este încrederea.

Mai mult, un comunicator oficial al ASF, Radu Soviani, a arătat cu degetul către Banca Na­ţională a României (BNR) unde, ştia el, sa­la­riile sunt mai mari decât cele ale lui Ruşanu & co. Ei bine, nu a fost aşa, minciună veş­te­jită de consilierul guvernatorului Isărescu. E drept că pentru 6.000 de euro pe lună pro­babil spui ce-ţi trece prin cap ca să salvezi scaunele de care depinde contractul tău m­ă­nos.

Mai mult, însuşi premierul Victor Ponta a ră­mas oarecum surprins de situaţie: „Ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă, şi anu­me plafonarea tuturor salariilor la salariile din Banca Naţională a României, a fost evi­dent eludat“, a comentat Ponta.

Deci, înţelept, eficient şi corect ar fi ca ac­tualii şefi ai ASF să dea socoteală de ac­ti­vitatea lor, apoi să explice de ce au nesocotit reglementarea la care se referă premierul şi nu în ultimul rând să prezinte un raport com­plet al activităţii de anul trecut. Deocamdată, şefii ASF sunt pe picior de război, ei par să in­timideze piaţa. O bătălie menită să sufoce cu perna scandalul salariilor şi bonusurilor sfi­dă­toare. Poate că piaţa are unele probleme, dar ca să le rezolvi ai nevoie de profesionişti oneşti, eficienţi, nepătaţi şi bine plătiţi, în li­mitele rezonabile pentru ţara în care salariul mediu e de 380 de euro pe lună! Nu de unii cu bonusuri de 189 de ori mai mari decât sa­lariul mediu, că nu supraveghează City-ul din Londra.

Ce ne facem dacă, ferească Dumnezeu, sun­tem izbiţi de un cutremur? Cine răspunde, ci­ne mai plăteşte, au companiile banii? Dar re­asiguratorii, ei cum vor trata afacerile cu Ro­mânia?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22