Fragilitatea internationala

Cristoph Bertram 09.12.2003

De același autor

N. 1937 - studii de Drept si Stiinte Politice la universitatile din Berlin, Bonn si Paris - a fost directorul Institutului International pentru Studii Strategice din Londra (1974-1982) - editor principal pe probleme internationale si de strategie la prestigiosul ziar Die Zeit din Hamburg (incepand cu 1982); face parte din colectivul redactional al publicatiei de politica internationala Foreign Political Magazine, Washington DC, precum si din colegiul director al Grupului International de Criza - din 1998, conduce Centrul de cercetare in domeniul politicii internationale, avand rol consultativ pe langa Guvernul si Parlamentul german.

Este posibil ca, sub presiunea unor continue atentate si atacuri, intr-un viitor apropiat, coalitia sa se destrame si sa paraseasca Irakul?
Cred ca suntem condamnati sa ramanem acolo impreuna. Dupa opinia mea, partenerii Statelor Unite trebuie sa vina in sprijinul situatiei din Irak, care acum este destabilizata. Cu siguranta, destabilizarea nu este in interesul tarilor europene, dimpotriva, este un pericol pentru regiune si chiar pentru Europa. Cred ca va exista o schimbare importanta in Statele Unite, poate nu chiar imediat, ci intr-un viitor apropiat, si anume se va da rolul principal Natiunilor Unite si de asemenea se va invita NATO sa joace rolul principal intre fortele momentului. SUA trebuie sa se obisnuiasca cu o exercitare abila a influentei asupra Irakului si, de asemenea, sa faca un efort sa-i integreze si sa-i coordoneze pe vecinii Irakului, dat fiindca Iranul, Siria si Turcia au interese in Irak. Este necesar ca aceste state sa fie incluse in acest efort, nu cu fortele militare, ci cu sustinerea politica.

Dar Siria si Iranul nu sunt tari cu care se dialogheaza foarte usor. A existat chiar un plan american (sau poate doar un scenariu) despre eventualitatea unui razboi cu Siria sau Iranul. S-a spus ca in Siria s-ar putea gasi armele de distrugere in masa din Irak. Este depasit acest scenariu?
Cred ca niciodata nu a fost un scenariu realist sau ca acum el este din ce in ce mai putin realist. Sa luam exemplul Iranului, care si-a demonstrat vointa de a coopera cu o agentie internationala de energie atomica. Ea isi va incepe activitatea in acest sector si are un mare interes in stabilitatea regiunii.

Acestea se vor petrece sub acelasi regim politic ca si acum?
Regimul se dezvolta. Exista in Iran o patura sociala care este interesata de democratie si care o sprijina. Cred ca Iranul va fi un partener important in stabilizarea zonei. Nu trebuie sa il neglijam, din contra, trebuie gasita posibilitatea de a include Iranul in toate eforturile de stabilizare regionala. Siria nu s-a comportat prea inteligent in timpul razboiului sau dupa razboi, dar ea poate fi foarte utila sa promoveze un echilibru. Trebuie redus interesul Siriei la o situatie de stabilitate. Sa nu uitam ca la ora actuala ea este membra a unui Consiliu de Securitate al ONU.

In anii trecuti Siria a votat pentru Rezolutia 1481. Cat priveste informatia referitoare la armele de distrugere in masa si problema pe care am avut-o in Irak, putem spune ca aceste arme exista, dar nu am fost capabili sa le gasim. Cred ca ne confruntam aici cu dorinta de a trezi interesul Siriei pentru stabilitate, si nu de a o exclude. Congresul Statelor Unite a dezbatut o lege referitoare la atitudinea coalitiei fata de Siria.

Aceasta este o politica rationala. Insa are ea sanse sa fie acceptata?
Da, dat fiindca situatia actuala este dificila. Evident, americanii nu pot controla foarte bine evenimentele din Irak. Cred ca este periculos sa continui aceeasi politica in Irak, intr-o incertitudine politica si economica. Daca este cazul, trebuie gasite mijloacele pentru a limita acest pericol si a face toate eforturile pentru a sprijini procesul de stabilizare. In mod evident, schimbarile facute pana in prezent nu sunt suficiente. Trebuie sa regandim ce forte trebuie sa sprijine la dezvoltarea Irakului. Trebuie grabita "irakenizarea" tarii. Statele Unite sunt vazute acum in Irak ca o forta de ocupatie. Ce trebuie facut ca sa nu mai fie astfel vazuti? Trebuie intervenit asupra rolului pe care il au ONU si NATO.

Credeti ca americanii trebuie sa plece din Irak?
Cred ca este important ca americanii sa ramana in Irak, dar sub o alta "palarie". Este important ca americanii sa nu mai fie vazuti ca o forta de ocupatie. Si cred ca NATO, care a avut un rol in Kosovo, in Bosnia, in Afganistan sa faca acelasi lucru si in Irak. Trupele ONU nu pot face fata singure acestei situatii si chiar o forta organizata ca NATO nu va putea sa se transforme usor, deoarece aceasta schimbare va avea dificultati notabile. Nu este o chestiune care sa se poata rezolva repede, de pe o zi pe alta. Este o actiune, dupa cum a spus d-l Rumsfeld, de lunga durata. Este usor acum sa rastorni prin razboi un guvern, dar este foarte dificil sa restabilesti un sistem legitim. Vedem acest lucru nu numai in Irak, ci si in Afganistan, chiar si in alta parte. Pentru ca ordinea sa se restabileasca, este nevoie de sustinere din partea tuturor partenerilor, a celor care stiu ca stabilitatea din zona este in pericol. Situatia din Orientul Mijlociu este foarte periculoasa pentru noi toti.

Cum apreciati dvs. situatia din Afganistan?
Cred ca situatia din Afganistan este de asemenea foarte dificila. Dar, din fericire, toata lumea a recunoscut ca trebuie sa facem ceva. Insa, nu este suficient doar sa recunoastem acest lucru. Eforturile de a intari fortele ONU maresc insa teatrul de operare. Din pacate, acest lucru ne ia foarte mult timp si nu este singura problema cu care ne confruntam. Avem Irakul, Afganistanul, Balcanii, Columbia, atatea locuri in care trebuie sa mentinem stabilitatea si acum ne mai confruntam si cu situatia legata de Africa, care ne va pune noua, europenilor, probleme strategice deosebite.

Sa ne oprim putin asupra situatiei din Africa. Care vor fi provocarile perioadei legate de Africa?
Exista un milion de morti pe an in Africa, dar asta nu numai din cauza ca exista SIDA.

Din cauza razboaielor?
Da, daca urmariti ceea ce se intampla acum in Congo, veti vedea ca razboiul este cauza. Vedem razboaie peste tot si cifrele mortilor au crescut. In plus, avem state de fatada care sunt incapabile sa amelioreze situatia populatiei, sa faca fata gruparilor extremiste si teroriste. Cred ca revolta din Africa este o provocare in plus. Si aceasta fara sa vorbim despre problema israeliano-palestiniana careia nu i se gaseste solutie si unde americanii nu isi exercita cu adevarat influenta vizavi de ceea ce ar fi putut sa faca. Observ acum o fragilitate internationala.

Extremismul, islamismul, fundamentalismul fiind in crestere, e de mirare ca nu sunt mai multe atentate

Atentatele din Arabia Saudita dovedesc intr-adevar ca Al-Qaida este mai puternica decat am crezut sau Al-Qaida este explicatia comoda cand nu stim ceva?
Intotdeauna Al-Qaida a fost o retea flexibila. In mod evident, aceasta retea continua sa actioneze. Exista in lume suficiente forte capabile sa comita acte teroriste, forte ce se adreseaza oamenilor disperati, extremisti. Este de mirare ca nu au loc mai multe acte teroriste dat fiindca privim ce se intampla in lume observam ca extremismul, islamismul si fundamentalismul sunt in crestere. Aceasta este situatia in multe parti ale lumii deoarece alte moduri de a-ti obtine drepturile nu sunt bine dezvoltate.

Cum se intersecteaza aceasta fragilitate internationala cu politica electorala americana?
Este foarte dificil de spus. Cred ca exista in SUA un mare sprijin pentru presedintele tarii, mai ales in situatii de pericol. Aceasta este o trasatura a poporului american care este intotdeauna foarte atasat de presedinte. Cred ca va exista o sustinere pentru presedintele Bush, mai ales daca acesta va reusi sa schimbe maniera in care Statele Unite sunt privite in raport cu razboiul din Irak. In opinia mea, schimbarea situatiei politice si mai ales problema economica vor hotari rezultatul acestor alegeri, la fel cum s-a intamplat si la cele precedente.
Berlin, 14 noiembrie

Interviu realizat de Gabriela Adamesteanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22