Diferenta de civilizatie

D. F. Lazaroiu 10.03.2009

De același autor

In paginile revistei 22 (nr. 990/24 februarie 2008), d-na Renate Weber a depus eforturi pentru a-i convinge pe cetatenii din Romania ca lucrurile nu stau chiar asa rau privind opinia publica din tarile occidentale, referitor la subcomportamentul multor cetateni romani imigranti pentru motive economice in Occident. Acest subcomportament a fost oarecum prezentat in revista, dar edulcorat in concluzii.
Mai intai, precizez ca aceasta afirmatie linistitoare este falsa. Romanii recent imigrati (bine-nteles, unii dintre ei, dar prea multi) au dat peste tot dovezi de lipsa de civilizatie si s-au remarcat prin numeroase si variate acte infractionale, cu mult dincolo de procentele reprezentate de alte nationalitati noneuropene, recent imigrate aici. De obicei, se da vina pe tigani (fapt care corespunde adevarului), dar nici romanii neaosi nu sunt cu mult mai civilizati. Exista, deci, o diferenta de civilizatie extrem de mare intre Romania si Occident, care nu poate fi negata. Pe de alta parte, este vorba de un prag de asimilare, care nu poate depasi o anumita proportie de imigranti in raport cu populatia totala a unei tari, tot asa cum exista un prag de solubilitate a sarii sau zaharului in apa. Un milion si jumatate de romani sositi in masa intr-o tara ca Italia, cu apucaturile lor, sunt greu de suportat la gradul lor de infractionalitate sau de lipsa de civilizatie.
In Franta, unde traiesc eu, sunt mai putini romani decat in Italia sau Spania, probabil din cauza dificultatilor lingvistice si a unei ordini publice mai eficace. Nu se poate sti ordinul de marime al imigrantilor romani, deoarece in Franta este interzisa orice statistica pe criterii de nationalitate sau de rasa. Totusi, au existat si continua sa existe aglomerari romanesti ilegale de tip bidonville pe langa marile orase, pline de o promiscuitate necunoscuta in Franta pana in prezent, multe dintre ele fiind desfiintate cu forta de politie si jandarmerie. S-au comis si se comit crime, violuri, proxenetism, jafuri, cersetorie individuala sau organizata (pe care o vedem pe strazile Parisului – unde locuiesc eu – sau in metrou ori in gari).
Exista o singura exceptie de bun comportament: acela al tinerilor tarani romani din Maramures si din Muntii Apuseni, unii meseriasi, dar cei mai multi padurari si muncitori in constructii, de o cinste admirabila, civilizat imbracati, de religie greco-catolica, ajutati si indrumati de Misiunea Greco-Catolica Romana din Franta. Un exemplu de urmat.
Aici, mediile franceze informeaza despre multe dintre aceste fapte, fara un scandal anumit, care este strain publicatiilor franceze, spre deosebire de Italia. Dar s-a creat o opinie extrem de negativa despre romani, afirmandu-se deseori ca accesul Romaniei la UE s-a produs mult prea devreme! Aceeasi parere o am si eu, dar nu din cauza fenomenelor sociale amintite.
Pe de alta parte, a devenit extrem de jenant sa spui ca esti roman. Mi s-a intamplat recent sa fiu intrebat de unii, ocazional, asupra originii mele, din cauza unui usor accent pe care-l am in vorbire. Am raspuns ca sunt din Corsica sau din Marsilia, zone caracteristice pentru accentul lor, si raspunsul meu a fost convingator. Nu credeam ca voi ajunge sa traiesc momente in care este rusinos sa existi ca originar din Romania!
Mentionez ca nicio alta imigratie din Europa Centrala si de Est nu s-a comportat in mod rusinos, de regula acestia au fost civilizati si nimeni nu le-a imputat nimic. Despre asta d-na Renate Weber nu spune o vorba!
Am prieteni cu care corespondez prin Internet: in Anglia, Elvetia, Germania, Austria, Spania. Peste tot, in toate tarile, cu mici variatii, aceleasi remarci si lipsa de consideratie pentru romani si asta in mod exclusiv pentru ei! Cine poarta vina?
Pe de alta parte, se pare ca autoritatile romanesti coopereaza prea putin cu cele din tarile occidentale pentru a starpi aceste comportamente, a le pedepsi si a se ocupa de integrarea lor sau de readucerea lor in tara, cand este cazul, prin decizii juridice. Putin le pasa acestor autoritati, mai ales ca electoral nu-i intereseaza cele 2–3 milioane de cetateni din emigratie. Politicianism marunt si iresponsabil!
Este usor sa scrii articole facand o vizita de complezenta intr-o tara oarecare. Dati-ne cuvantul noua, care traim aici de foarte multa vreme, de dinainte de fenomenul economic romanesc al emigratiei in masa, ca sa se stie in tara cum se comporta rusinos unii, prea multi, in Occident si care este lipsa de raspundere a autoritatilor din tara.

(Titlul apartine redactiei)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22