Cateva observatii si explicatii despre cazul Mircea Basescu - Bercea Mondial

Dan Tapalaga 20.06.2014

De același autor

Lupta anticoruptie a atins o culme greu de imaginat chiar si intr-o tara unde inchisorile s-au umplut cu mari politicieni, moguli si fosti intangibili. Sistemul de justitie se indreapta azi impotriva fratelui celui care a determinat eliberarea procurorilor si judecatorilor de sub control politic. Anchetarea lui Mircea Basescu, acuzat de trafic de influenta, l-a pus pe Traian Basescu in fata unei optiuni dificile: sa-si apere fratele sau justitia? A ales varianta corecta. Prin contrast, toti adversarii sai in frunte cu premierul Ponta au preferat fratia politica si atacul la justitie ori de cate ori s-au aflat in situatia de a alege.

Ponta il someaza pe Basescu sa demisioneze. E deja prea mult. Ce-ar fi trebuit sa faca premierul dupa ce si-a aparat maestrul, pe Adrian Nastase, pana in panzele albe, chiar si dupa condamnarea definitiva? Dar dupa martea neagra, dupa cazul Duicu, baronul de Mehedinti care comitea traficul de influenta din biroul premierului, dupa fratiile cu toti borfasii, penalii si baronii corupti ai Romaniei? Ce-i mai ramane lui Victor Ponta de facut dupa toate astea?   

Traian Basescu nu are motive sa demisioneze, sa raspunda pentru golaniile fratelui cata vreme nu exista nici cel mai mic indiciu al implicarii sale in acest caz iar ancheta nu dovedeste ca a intervenit in vreun fel in favoarea lui Bercea Mondial.

Acest presedinte cu mari merite in schimbarea la fata a unui stat anchilozat isi incheie mandatul de zece ani rapus de apropiati: de protejata, de fiica si acum de frate. In fine, de el insusi. Marii sai adversari n-au reusit, de-a lungul timpului, sa-l loveasca asa cum au facut-o cei din intimitatea sa. Cele mai crunte lovituri le-a primit de la ei cu ajutorul sau.

Presedintele Basescu traieste azi ceva intre tragedie antica si harmalaie balcanica. A te dezice public de faptele propriului frate e o drama personala oricat de justificat pare gestul.  Din punct de vedere uman, presedintelui Basescu i se intampla o drama. Plateste pentru prostiile altuia. Nu merita sa termine asa. In constiinta publicului, vor pluti mereu de acum incolo suspiciuni si semne de intrebare. Politicianul primeste insa ce merita. Traian Basescu a creat cu mana lui toate premisele care l-au adus azi intr-o situatia neplacuta de a sfarsi prost pe mana altora.

Detaliile cazului Mircea Basescu - Bercea Mondial starnesc sentimente contradictorii. Sa te ingrozesti de cinismul personajelor gata sa scoata din inchisoare un ins acuzat de tentativa de crima sau sa razi de prostia protagonistilor? Sa te revolti ca lumea interlopa si-a intins tentaculele pana in familia presedintelui, ca aproape nimic n-a ramas nemurdarit de coruptie si acuzatii sordide de santaj sau sa te bucuri ca institutiile functioneaza, ca exista speranta insanatosirii? Sa te rusinezi de imaginea dezastruoasa proiectata in afara tarii sau sa te umfli in pene ca in Romania nimeni nu scapa, ca e fost premier sau fratele presedintelui?

Apoi, ar merita clarificat de ce fratele presedintelui este acuzat de trafic de influenta si nu de inselatorie? De ce l-au retinut, totusi, procurorii chiar daca actiunea de trafic nu a avut finalitatea urmarita? Bercea Mondial, finul fratelui presedintelui, a primit condamnarea meritata.

  • In vechiul Cod Penal, sub imperiul caruia s-a savarsit fapta, traficul de influenta este definit in felul urmator: "Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani"

Prin urmare, este suficient ca Mircea Basescu a lasat sa se creada ca are influenta asupra justitiei pentru a fi pus sub acuzare. Or, acest lucru rezulta fara echivoc din inregistrarile prezentate miercuri seara de Antena 3. Aici nu prea exista dubii. In plus, rezulta ca a si a primit bani.

Asa cum rezulta din filmulete, Mircea Basescu a insinuat mereu ca poate influenta o decizie favorabila in cazul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, judecat la acea vreme sub acuzatia de tentativa de omor. Nu a precizat ca se refera la rezolvari pe cale legala a dosarului. O singura data a pomenit ceva despre un avocat, spre disperarea membrilor familiei Anghel. In rest, a uzat inclusiv de numele presedintelui Traian Basescu afirmand ca fratele sau "stie" despre caz, pentru a lasa sa se inteleaga ca dosarul poate fi rezolvat in afara procedurilor legale.  

Dialogurile cu rudele lui Bercea Mondial care-i cereau sa intervina la seful statului si afirmatia facuta in clar ca la el au ajuns 250.000 de dolari (mormanul de bani) intaresc suspiciunile de trafic de influenta.

Continutul inregistrarilor justifica retinerea lui Mircea Basescu dar ramane de vazut daca in ochii judecatorilor sunt considerate probe suficiente pentru a justifica  arestarea lui. Chiar daca suspectii din acest dosar refuza sa faca declaratii, exista totusi suficiente declaratii publice sau depozitii facute in dosarul de santaj care pot sustine, la o adica, acuzatia de trafic de influenta.

De neinteles de ce, in ciuda evidentelor, Mircea Basescu nu alege varianta incheierii unui acord de vinovatie cu procurorii. L-ar scuti de un proces lung si inutil plus ca i s-ar reduce o eventuala sentinta de condamnare.

Pe scurt, nu are nici cea mai mica importanta ca traficul nu s-a finalizat in sensul urmarit ( Bercea Mondial a intrat la inchisoare in dosarul de tentativa de omor) si ca Traian Basescu, foarte probabil, n-a intervenit nicaieri. In cazul Mircea Basescu, infractiunea s-a consumat. Nu vorbim doar de o simpla inselaciune deoarece fratele presedintelui a lasat sa se inteleaga ca poate influenta o decizie in justitie. Exista o baza factuala pentru a crede asa ceva? Evident ca da. Pentru o familie cu educatie precara, fratele presedintelui reprezinta insasi garantia capacitatii de a influenta justitia, chiar daca in realitate lucrurile nu stau deloc asa.

Un alt aspect a provocat ample dezbateri publice. Stia presedintele Traian Basescu si, mai ales, cat stia? Daca stia, de ce n-a facut nimic sa-l opreasca pe fratele sau? Aici n-ar fi prea multe de spus, daca esti de buna credinta. Seful statului a admis ca stia de anul trecut varianta fratelui sau. Probabil chiar mai multe, dar ce putea face? Sa-si denunte fratele la DNA ca elevii sovietici care-si turnau parintii? Sa-l lege pe Mircea Basescu de un stalp, sa-l inchida in casa? Eventual, putea sa-l ia la Cotroceni si sa-l supravegheze zi si noapte cu serviciile secrete, asa cum procedase Lyndon Johnson cu fratele sau, care avea probleme cu alcoolul. In afara de a-i recomanda fratelui sau sa mearga pe mana justitiei nu vad ce putea face seful statului.

In fine, o alta latura scandaloasa a cazului este si modul in care Antena 3 incearca sa se foloseasca de acest caz de coruptie la nivel inalt pentru a distruge credibilitatea institutiilor statului, in special DNA. N-ar fi de mirare ca Antena 3 incearca sa-l traga pe seful statului intr-o afacere de coruptie in care principalul suspect este fratele sau.  Altceva atrage atentia aici: strategia grosolana de a exploata exclusiv mediatic acest caz pentru a demonstra ca justitia este controlata de presedintele Basescu si ca DNA nu functioneaza corect.

Cateva precizari: avocatul Pavel Abraham a depus vinerea trecuta inregistrarile cu  Mircea Basescu si copiii lui Bercea Mondial la DNA Constanta drept proba in dosarul de santaj in favoarea unuia dintre inculpati. A facut plangere penala impotriva lui Mircea Basescu abia luni, acuzandu-l de trafic de influenta dar, atentie, le-a interzis clientilor sai sa depuna marturie in dosar.

De miercuri seara incoace, cand au fost difuzate inregistrarile, Antena 3 a acuzat constant DNA ca refuza sa-l ancheteze pe fratele presedintelui. Chiar si azi, Antena 3 sustine ca DNA n-ar fi facut nimic daca inregistrarile nu apareau public. Fals. Audierile au inceput imediat dupa depunerea plangerilor penale si inainte de expandarea inregistrarilor in public, numai ca nimeni n-a dorit sa depuna marturie si sa faca declaratii in dosar. Asta inseamna pur si simplu obstructionarea justitiei, fapta penala pe noul cod.

La un pas de sentinta in dosarul ICA, Dan Voiculescu si Antena 3 joaca asadar cu disperare cartea decredibilizarii justitiei, atacand mai departe DNA si Inalta Curte, dar nu par sa realizeze ca efectele cazului Mircea Basescu - Bercea Mondial vor fi exact pe dos. Intreg sistemul va reactiona, foarte proabil, impotriva acesti ultime agresiuni.

Apoi, retinerea lui Mircea Basescu si, foarte probabil, arestarea sa preventiva, consolideaza increderea publicului in functionarea sistemului. Cine mai crede azi ca justitia e la degetul mic a lui Traian Basescu? Apoi, modul in care Antena 3 eroizeaza niste santajisti este o alta eroare de strategie.

Chiar si in mintea unui spalat pe creier, cum se explica faptul ca Traian Basescu controleaza DNA-ul in lupta cu PSD dar nu poate opri anchetarea propriului frate? Daca Mircea Basescu va fi arestat preventiv iar Dan Voiculescu va primi o sentinta de condamnare, ce va mai avea de spus Antena 3? In afara de aberatii de tipul Basescu a ordonat justitiei sa-i aresteze fratele pentru a scapa el, cum va mai sustine teza controlului politic total asupra justitiei?

Ca observatie de final: nici o televiziune nu mai denunta circul mediatic, telejustitia, bla bla bla. Nu ca se justifica sa invoci asa ceva, toate marile cazuri penale starnesc in mod firesc interesul presei, dar pentru consecventa era bine sa urle si acum aia care au facut-o mereu.

Articol publicat de HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22