Cateva vesti bune pentru Nastase si Ponta. Una singura mai proasta

Dan Tapalaga 29.04.2014

De același autor

Trecusera vreo doua-trei saptamani de la tragedia aviatica din Apuseni cand pe birou aterizeaza o hartie despre modul in care Corpul de Control al Guvernului ancheteaza angajatii Romatsa. Citez din nota scrisa de un angajat luat la intrebari de baietii lui Ponta: "...mi-au fost adresate amenintari inimaginabile si incomparabile cu statutul de cetatean al acestui stat si de salariat al institutiei la care lucrez. Am fost amenintata in repetate randuri ca voi avea de suferit atat eu cat si familia mea in cazul in care refuz sa colaborez, ca nu declar in scris ceea ce imi sugerau cei doi anchetatori".

Angajata reclama, in esenta, ca angajatii corpului de control se aratau foarte interesati de aspecte politice, de angajatii fostei guvernari, necum de informatii legate de accidentul aviatic.

"Intrebarile cu caracter tendentios care mi-au fost adresate de catre cei doi anchetatori au avut trimitere exclusiva catre doi angajati ai regiei, mi-au fost sugerate raspunsuri cu care nu puteam fi de acord. (...) Mi s-au adresat intrebari de genul: sa descriu unul din cei doi salariati; de cate ori l-am vazut in unitate;  ce inaltime are; de cand este angajat; daca este mai inalt sau mai scund decat fostul prim ministru, Emil Boc; ce inaltime are domnul Emil Boc", continua plangerea angajatei, care se simtea presata si amenintata de stilul practictat de corpul de control al premierului.

Vezi fragment din document mai jos:



 

Initial am crezut ca e o gluma proasta. Verificat la sange. Parea foarte serios. Cineva m-a rugat sa nu scriem, ca protestul ar fi avut efect, ca aia de la Corpul de Control si-au cerut scuze, ca nu mai vor sa puna paie pe foc, etc, etc. Tin minte ca le-am spus atunci textual: "Daca dvs nu doriti sa tipati, nu o sa facem noi asta in locul dvs. Dar nu se vor opri cu abuzurile aici, daca vad ca le tine cu intimidarile. Exact asa s-a intamplat si pe vremea lui Nastase, terorizau o tara intreaga in liniste". Am lasat atunci lucrurile in aer, convins ca va veni ziua in care Corpul de Control al premierului Ponta va comite noi abuzuri. S-a si intamplat din nou de curand.

La doua luni de atunci, angajatii corpului de control s-au apucat sa verifice listele cu semnaturi stranse de Partidul Miscarea Populara, au expediat rezultatele parchetului reclamand suspiciuni majore de flasuri, intr-o evidenta actiune de intimidare a adversarilor politici ai premierului Victor Ponta. De fapt, activitatea Corpului de Control - un fel de copoi personali ai primului ministru - se rezuma la o lunga rafuiala cu opozitia.

Activitatea Corpului de Control s-a concentrat, sub guvernarea Ponta, pe liderii opozitiei  sau pe afaceri private gen terenurile cumparate la Nana de fiica presedintelui Traian Basescu. Zecile de sesizari facute la DNA sau Parchetul General nu se pot constitui in dosare deoarece sunt actiuni pur politice, de imagine, rapoarte numai bune pentru presa si emisiuni la Ghita sau Voiculescu, insa povesti fara mare valoare pentru procurori.

Corpul de Control al premierul Victor Ponta actioneaza azi la fel cum proceda Victor Ponta cand era seful Corpului de Control al premierului Adrian Nastase intre 2001 - 2004. Cere seful o maciuca bine tintita in capul adversarilor? Se face imediat. Tanarul discipol Ponta se executa si pune prompt pe masa maestrului Nastase un raport numai bun de turnat in capul lui Traian Basescu, actiune soldata cu dizolvarea Consiliului General cu scopul paralizarii si blocarii totale a activitati primarului de atunci al Capitalei. Cateva luni mai tarziu, prin decembrie 2002, Nastase rasplateste fapta de vitejie a tanarului procuror  cu intalarea in functia de sef al Tineretului Social Democrat (TSD).

Se supara seful ca pe net apar informatii despre coruptia si starea jalnica a Armatei romane? Cere sa fie saltat pe loc Mugur Ciuvica, umflat din strada pentru raportul Armaghedon 2. Si l-au umflat. Ei, acum surpriza. Unul din sefii corpului de control de azi este unul si acelasi cu unul dintre politistii impotriva carora Mugur Ciuvica a facut plangere penala in urma cu zece ani. Va las sa-l ghiciti care, ca sunt doi. Cum se repeta istoria, cum sunt recuperati oamenii de nadejde. (Un mic indiciu puteti gasi aici, altul aici).

Fost asistent si doctorand a lui Adrian Nastase inca din 1996, Victor Ponta nu putea aplica alt model decat cel invatat de-a lungul anilor de la maestrul sau. Campanie cu popi si mesaje nationaliste, anti-occidentale, politizarea tututor institutiilor, obsesia controlului justitiei si a slabirii institutiilor de forta, tentatia subordonarii serviciilor secrete, activarea la maxim a retelelor de baroni si coruptie, aliante pe fata cu moguli, manipulare si propaganda din greu, amenintarea, intimidarea adversarilor, tamponarea presei critice, licitatii cu dedicatie, etc, etc. Exact asa a fost si acum zece ani, atmosfera din presa, mediul de afaceri si societate in general, totul seamana tot mai tare cu guvernarea Nastase.

Astea ar fi vestile bune pentru fostul premier, aflat la a doua condamnare cu executare pentru fapte de coruptie. N-are rost sa renunte la cetatenia romana tocmai acum, cand modelul sau e pe cale sa revina, cand discipolul aproape ca si-a intrecut maestrul. Singura veste cam proasta ar fi ca toate astea sa intampla cu el la inchisoare, cu Basescu tot la Cotroceni, cu doua trei institutii cheie care rezista. Ar mai fi ceva exact ca pe vremea lui: "se tot plimba unii cu coruptia in gura". Tot sub influenta americana si ceva presiuni UE se face putina ordine in tara. Cat se mai poate, ca nici rusii nu stau si n-au stat degeaba.

Articol publicat si pe site-ul hotnews.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22