Dincolo de aparente

Dan Tapalaga 23.02.2013

De același autor

Cam nimic din ce se intampla azi pe scena politica nu este ce pare a fi la prima vedere. Recrutarea primarului Klaus Johannis in PNL este fara indoiala o buna mutare inainte de Congres, dar cine se uita mai bine vede si semele unei disperari in ea. Victor Ponta si Crin Antonescu fac parada de prietenia lor trainica, tulburata cel mult de un motor de avion oprit in zbor, afiseaza o armonie de yoghini inraiti, dar in realitate fiecare mai are pe cineva. Ponta le ureaza vise placute celor care spera la spargerea USL, insa stirile de la TV-urile lor arata horror. Extensiile mediatice ale PSD si PNL, respectiv RTV si Antena 3, au intrat in faza razboiului nuclear. Pe scurt, ce se ascunde in spatele aparentelor? Ce urmeaza?

Cel mai probabil scenariu sugereaza eliminarea liberalilor de la guvernare. Despre acest plan nu se mai feresc sa vorbeasca (neoficial, desigur) nici macar liderii PSD. Cei mai multi spun ca preluarea integrala a guvernarii este o chestiune de timp. Unii vad aceasta mutare executata rapid, altii mai spre sfarsitul anului.

Semnificativa este cheia in care sociologul Vasile Dancu (PSD) a citit primirea primarului de Sibiu, Klaus Johannis, in partid: "Antonescu şi-a inventat un premier de rezervă, în caz că se accidentează Ponta", adaugand ceva mai incolo avertismentul ca, de partea celalata, social-democratii se gandesc la o contralovitura.

Contralovitura ar putea insemna inceputul declansarii procesului de eliminare a PNL de la guvenrare. Care va fi prima mutare? Greu de spus. Oricum, procesul va fi de durata, se va intinde pe cateva luni.  Dar mizele acestei mutari obligatorii - intrata deja in criza de timp - sunt oprirea caderii Romaniei in nationalism si izolare, limitarea influentei rusesti in politica romaneasca si refacerea credibilitatii in fata Occidetnului.
 
Acesta nu este gandire tip "wishful thinking", cum ar zice Ponta. Pana si ziaristi apropiati USL vorbesc deja deschis despre iminenta unei rupturi: "Fiecare formaţiune politică îşi pregăteşte minuţios, printr-un campionat naţional al recrutării de primari cu influenţă, momentul rupturii şi se blindează pentru alegerile din 2014", scrie Victor Ciutacu pe blog, comentand intrarea primarului de Sibiu, Klaus Johannis, in PNL.

Poate ca nu intamplator, tot in aceste zile cu tensiuni mocnite, cu aparente tot mai greu pastrate, Vocea Rusiei il plaseaza pe liderul PSD in tabara "sistemului", reprezentat evident de Traian Basescu. Analiza este sugestiv intitulata "Se pregateste o revolutie anti-Ponta".

Post de radio finatat de guvernul rus, Vocea Rusiei publica analize din care rezulta ca are acces la un anumit tip de informatii si sinteze, mesajele par a reprezenta ceva mai mult decat simpla opinie a unui jurnalist.

Pe scurt, dublul discurs practicat de Victor Ponta reuseste, mai nou sa scoata din minti pe toata lumea. Washington-ul si Bruxelles-ul asteapta sa se decida cat mai repede, Moscova si Antena 3 ii comunica fara ocolisuri ca s-au cam prins de jocul sau, oricat s-ar stradui sa mentina aparentele spunandu-le tuturor exact ce vor sa auda.

Luate cu rezervele de rigoare, cateva cifre prezentate astazi intr-un sondaj CCSB (sondaj comandat de trustul Intact controlat de Dan Voiculescu) indica un dezechilibru politic major in interiorul USL in favoarea PSD. Analizate cu atentie, aceste cifre explica mai bine graba infuziei de "sange proaspat" in venele tot mai sleite ale liberalilor.

La intrebarea "daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Romaniei, cu reprezentantii carui partid ati vota", 43% dintre cei intrebati raspund PSD, 24% PNL, 13% PDL si 7% PP-DD.

La capitolul incredere in politicieni, sondajul CCSB il plaseaza pe primul loc pe Sorin Oprescu (50%), pe locul doi pe Victor Ponta (cu 48%) iar pe locul trei pe Crin Antonescu (cu 37%), al patrulea clasat fiind Gigi Becali (28%).

Din aceste cifre luate, repet, cu precautiile necesare, putem trage totusi doua concluzii clare. Prima: PSD dispune in acest moment de candidati puternici atat la functia de presedinte, cat si la functia de premier. A doua: PSD a crescut mult in raport cu PNL iar daca ar candida separat aproape ca nu i-ar mai trebui aliat.

Achizitia lui Klaus Johannis cu cateva zile inaintea Congresului de sambata ar avea ca scop - in primul rand - refacerea echilibrului intern din USL. Cu Johannis, Antonescu spera sa mai ridice putin moralul liberalilor, care au aflat din toate sondajele ca se duc pe tobogan in frunte cu liderul lor. Apoi, bazaiala enervanta a dizidentilor (pe o mana cu PSD, ca tot veni vorba),  trecerea lui Gigi Becali prin PNL, ministri penali tinuti in guvern si alte arogante (fratia cu Dan Voiculescu) care au tras partidul in jos trec deja in planul doi, Antonescu scapa de dat niste explicatii.

Totusi, raman cifrele. Aceste cifre cam proaste le vede, evident, si Dan Voiculescu, doar trustul sau a comandat sondajul, le vad si liberalii. Citindu-le cu realism, Voiculescu si liberalii nu au nici un motiv sa-l creada pe Victor Ponta cand proclama ca USL trebuie sa reziste pentru a-si atinge unul din obiectivele pentru care s-a infiintat: instalarea unui presedinte liberal.

Sau credeti ca USL e capabil de un joc mult mai sofisticat? Ca PSD si PNL vor pastra aparentele pana in 2014, jucandu-se de-a soarecele si pisica cat sa mentina viu interesul public pentru politica si guvernare? Mai ales ca PDL moare incet dar sigur pe mana lui Vasile Blaga si Elena Udrea.

Articol publicat de HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22