De același autor
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat, vineri, dupa sedinta Delegatiei Permanente a partidului, ca liberalii il sustin pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, la functia de vicepremier si ministru de Interne. S-a spus, pe buna dreptate, ca este un sah dat premierului Victor Ponta, o situatie win-win. Pentru a intelege mai bine efectele politice ale mutarii lui Antonescu trebuie analizat contextul general. In ce situatie se afla seful liberalilor si partidul sau? De ce avea neaparata nevoie de o solutie creativa?
Tabloul general arata un PNL si un Crin Antonescu aflati intr-o criza perpetua, impinsi treptat de colosul PSD cu spatele la zid. Premisele confruntarii de azi au aparut cand pesedistii au decis sa candideze separat la europarlamentare, desi liberalii au insistat pentru liste comune. Totul incepe de aici. Daca PSD si PNL s-ar fi prezentat impreuna la alegeri, n-am fi avut o competitie intre cele doua partide.
Asa, PSD face tot posibilul sa obtina un scor cat mai bun. Este un partid obisnuit sa detina controlul organizarii alegerilor prin ministerul de interne atunci cand se afla la guvernare. Portofoliul internelor a reprezentat mereu o uriasa miza inclusiv pentru diverse grupari care doreau sa se impuna in partid. Prin urmare, PSD a revendicat pozitia de ministru de interne de la liberali, oferind la schimb apararea, dar nu a facut publice aceste intentii.
O situatie cu atat mai delicata cu cat toate sondajele aratau un Crin Antonescu aflat in cadere libera si un PNL avand jumatate din scorul PSD. Adaugati la toate acestea sabotajele interne ale gruparii Rusanu-Chitoiu. Acesti lideri controleaza o buna parte din PNL, dar s-au predat in timp premierului Victor Ponta. In acest peisaj, cam dezolant pentru liberali, Antonescu nu parea sa aiba multe optiuni. A incercat, in decembrie 2013, sa joace cartea iesirii de la guvernare, dar nu i-a iesit din varii motive, unul din ele fiind opozitia din propriul partid.
Ceva s-a schimbat insa in comportamentul liderului PNL, Crin Antonescu. Ruperea relatiilor cu partidul lui Dan Voiculescu, urmata de indepartarea unor fosti angajati la Antena 3 din anturajul sau (vezi incetarea colaborarii cu Niels Schnecker) a coincis, din cate se pare, cu o serie de intalniri in plan extern. Lui Antonescu i s-a transmis astfel ca poate deveni din nou frecventabil cu conditia delimitarii ferme de politica antioccidentala, de lupta impotriva institutiilor statului de drept si de alianta cu moguli cercetati penal gen Voiculescu.
Nu doar atmosfera externa, dar si peisajul intern a suferit schimbari substantiale. Ancheta procurorilor la Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a soldat cu inceperea urmaririi penale impotriva sotiei lui Daniel Chitoiu si cu anuntul demisiei ministrului de finante. Crin Antonescu a profitat de mica degringolada pentru a reveni in joc.
In loc sa cedeze internele PSD, a propus un nume de nerefuzat: Klaus Johannis. S-a vazut limpede ca oferta nu i-a picat deloc bine lui Victor Ponta si alor sai. In paranteza fie spus, liberalii anuntau toate aceste decizii cand premierul era plecat din tara. Liderii PSD au transmis pe toate caile posibile ca nu-l doresc pe Johannis in functia de vicepremier cu atributii luate de la vicepremierul Gabriel Oprea. Au invocat probleme procedurale si o neverosimila instabilitate politica (USL guverneaza totusi cu o majoritate parlamentara de 70%) in conditiile in care numirea lui Johannis ar trebui validata in Parlament.
Insa nici instalarea lui Johannis la interne n-are cum sa le convina liderilor PSD. Respingerea sa nu este insa deloc simpla. Cum ar putea sa refuze Victor Ponta numirea lui Klaus Johannis fara a risca un scandal? Primarul Sibiului este singurul rival politic serios, fiind in toate sondajele de opinie pe locul doi la capitolul incredere, la egalitate cu guvernatorul Mugur Isarescu.
Pe de alta parte, cum ar putea intra in campanie electorala cu Johannis la butoanele organizarii alegerior? Iata-l pe Johannis apreciat, mai nou, chiar de presedintele Traian Basescu, alt semn rau pentru pesedisti. Ce le va spune Ponta primarilor si activistilor PSD din teritoriu cand vor intreba: cum, adica, suntem la putere si altii organizaeaza alegerile? Niciodata in instoria lor nu s-a intamplat asa ceva.
Complicata ecuatie. O respingere brutala a ofertei liberalilor le-ar oferi prilejul perfect sa iesa in glorie de la guvernare, cu un Klaus Johannis tot mai bine pozitionat in plan politic. Ca pesedistii iau in calcul acest scenariu o arata avertismentele lui Viorel Hrebenciuc. Acesta a declarat la Digi 24 ca o eventuala iesire de la guvernare ii va crea mari probleme lui Crin Antonescu in partid. "Cum a patit domnul Tăriceanu poate pati foarte bine si domnul Antonescu”, a amenintat Hrebenciuc.
Probabil ca nici PNL nu va iesi de la guvernare, nici PSD nu va risca o actiune de forta. Mutarea de sah data de Crin Antonescu obliga PSD-ul la repliere. Pana una alta, Ponta nu are alta solutie decat sa-l inghita cu noduri pe Johannis. Apoi va vedea cum e mai bine. Sa incerce sa-l atraga in sfera de gravitatie a PSD, cum a procedat cu Chitoiu si cu alti ministri liberali, sau sa declanseze operatiunea de scoatere din circuit? Intr-o tara ca Romania, un ministru peste o zona atat de mlastinoasa ca internele este prada usoara pentru premier daca isi propune sa-l darame. Plus ca n-ar fi de mirare ca si pe Johannis sa-l ajunga toate procesele din spate. Dar si asta e cam riscant. Daca liberalii au planuri mai mari cu Johannis? Altfel nu se explica de ce renunta atat de usor la primaria Sibiului in schimbul unei functii atat de fragile cum e cea de ministru.
In loc de concluzie, a se nota ca majoritatea de 70% nu functioneaza ca un monolit. Remanierea initiata de PNL s-a facut cu punerea PSD in fata faptului implinit. Antonescu a mai obtinut ceva cu aceasta buna mutare de sah de tip win-win: inca o figura de prezidentiabil pentru PNL, in caz de avarie. Insa sahul dat acum va fi urmat, foarte probabil, de contraatacul PSD iar Victor Ponta pare sa aiba mai multe piese pe tabla decat adversarii sai.
Nota: Textul a fost scris inainte ca liderii USL sa anunte oficial dupa sedinta de luni o decizie in privinta lui Klaus Johannis. Amanarea sub pretextul clarficarilor confirma tensiunile din USL pe tema numirii lui Johannis.