Mic raport pentru uzul unor ambasade. Indicatii pretioase pentru noii procurori sefi

Dan Tapalaga 16.05.2013

De același autor

Opozitia a murit, presa la fel, deci tot ce putem face util este sa ne adresam unor ambasade occidentale care poate nu mai aplauda si nu se mai bucura azi de trocul politic pe tema justitiei si sa le semnalam urmatoarele: politicienii care au negociat functiile de procurori sefi dau indicatii si ordine procurorilor la vedere. Cu totii stiam ca justitia intra sub control politicienilor, mai putin orbii, habotnicii si propagandistii care refuza sa vada realitatea. Ce nu stiam este ca ordinele si comenzile se vor da pe fata, din prima zi, in gura mare, sa le auda toata lumea. Ce speram sa nu se intample era ca tranzactionarea justitiei sa fie intampinata cu atat de multa liniste.

In chiar seara numirii noilor procurori sefi in functie, presedintele Traian Basescu i-a cerut procurorului general Tiberiu Nitu sa ancheteze ceva foarte vag pe tema Revolutiei din 89 (deci evenimente petrecute acum 23 de ani) si i-a dat termen un an. A doua zi, premierul Victor Ponta, care i-a propus in functie pe cand era ministru interimar la justitie, i-a asigurat ca nu sunt datori nimanui, dar le-a spus apoi ca nu mai vrea sa auda de dosare politice si de tarani anchetati pentru votul de la referendum. Cum le putea solicita mai clar sa opreasca degraba dosarul Dragnea, acuzat de fraude masive la referendumul din vara trecuta?

Cum functioneaza justitia in tarile dumneavoastra occidentale? Vine un politician, exprima o dorinta, iar procurorii si judecatorii sar toti sa o indeplineasca pe loc? Acceptati ca politicienii sa negocieze numele procurorilor cu care merg la fitness, le treceti cu vederea sarcinile trasate public justitiei? Aplaudati instalarea unor nulitati in functii cheie?

Sa zicem ca, luand prin surprindere pe toata lumea, doamna Udrea doreste sa fie achetata gruparea Bittner-Petrache, despre care actualul presedinte Traian Basescu zicea in campania din 2004 (ce vremuri) ca face parte din mafia personala a lui Adrian Nastase. Ce-ar trebui sa faca doamna Bica, noua sefa de la crima organizata? Sa se execute pe loc? Chiar daca merge cu doamna Udrea la fitness, impart acelasi coafor si sunt bune prietene, chiar daca ii datoreaza saltul in cariera, credeti ca rolul unui procuror sef este sa indeplineasca fanteziile politicienilor?

Ca sa n-o mai lungim: vedem cum tocmai politicienii care au tocmit numele noilor procurori sefi nu s-au abtinut sa le dea ordin din primele zile, avand fiecare piticul lui pe creier, o obsesie, un dosar de omorat sau de deschis urgent, un plan ascuns. Cred ca ne putem intreba in mod legitim daca au inceput cu atata aroganta sa le comande procurorilor ce sa faca din prima zi, ce urmeaza de acum incolo. Cu ce drept o putere intervine in treburile altei puteri? In ce democratie s-a mai pomenit ca un politician, fie el seful statului sau primul ministru, sa intervina in treburile procurorilor atat de brutal, la lumina zilei?
 
Tot in atentia ambasadelor occidentale: din pacate, foarte putini jurnalisti au semnalat, pe bloguri personale sau in cateva articole pe net, intrarea justitiei sub control politic. In general, a fost liniste si pace. La televiziuni s-a discutat prea putin, presiunile au fost imense sa NU se discute deloc. Doar RTV si B1 au atins subiectul, gratie unor jurnalisti ca Robert Turcescu sau Sorina Matei. Aceasta liniste se explica prin controlul pe care politicienii puterii sau opozitiei il au asupra televiziunilor sau asupra majoritatii publicatiilor. Doar cateva site-uri si bloguri scapa azi cenzurii de tip politic.

Andrea Pora remarca, pe site-ul Revistei 22, absurdul cererii adresate de Traian Basescu procurorului general "de a clarifica macar unul doua aspecte de la revolutie". "Pai, nu-i reprosa ironic chiar domnia sa lui Nitu certificatul de revolutionar obtinut cu arma in mina? Adica, se face acum ca nu stie ca Nitu a tras la revolutie in manifestanti, dupa care, ca un cadru de nadejde ce se afla, si-a scos certificat si s-a imbogatit pe seama lui. Cum sa-i ceri astuia sa «clarifice» exact aceste «aspecte», cind Nitu este cel care a ingropat dosarele revolutiei, cot la cot cu Kovesi, e drept?", scrie Andreea Pora.  

Rodica Culcer scrie pe blog ca Victor Ponta le-a dat ordin procurorilor de a inchide dosarul Dragnea printr-un  mesaj simplu si clar: "Nu vreau sa mai vad, ca anul trecut, scene din anii '50, cu procurori care ancheteaza oameni de la tara". 

"Astfel debuteaza era Ponta in justitia romana – exact cum a debutat si era Adrian Nastase, cu furia fostului premier impotriva „arestarilor de vineri seara”, persecutarea procurorului Alexandru Lele, care indraznise sa se atinga de un baron local al PSD, si sinuciderea tanarului procuror Cristian Panait. Iata-ne dupa 12 ani, cu baronul Tarau in libertate si neatins de justitie si cu Victor Ponta premier, dand indicatii pretioase procurorilor – adica ne-am intors de unde am plecat, cu echipa Botos-Sampetru restaurata la Parchet. Slava tie, electorat roman! Multumim presedintiei pentru liniste si stabilitate! Si mortii au parte de ele, de ce nu si noi? Intamplator sau nu, corpul de control al guvernului a sesizat DNA pentru nereguli   ce ar fi fost comise de ministri PDL Funeriu si Vreme in utilizarea licentelor Microsoft pentru educatie – adica in scoli. Ca tot nu trebuia sa mai vedem procese politice…"

Ceva mai dura in abordare este jurnalista Sorina Matei. Pe blogul sau, argumenteaza de ce presedintele trebuie sa demisioneze: "Când contrazici evidenta, nu ai argumente, te chinui să explici ceea ce nu poate fi explicat, asta cum se mai numeste?Când, în ciuda tuturor, tu semnezi si, implicit, garantezi pentru niste catastrofe umane, asta cum se explică?

Când stii, vrei să pui si pui în functii cheie pentru Justitia din România oameni care au blocat cu intentie dosare extrem de importante, oameni care au stat cu infractorii la masă, oameni care au comis ilegalităti pe bandă rulantă, oameni suspectati că au si tras la Revolutie, aici ce mai ai de zis? Când nu te fortează nimeni si nimic pe lumea asta, nici exteriorul, nici interiorul, nici USL, nici Ponta si îi faci cadou de bună voie, pentru că asa vrei doar tu, Elenei Udrea tot DIICOT-ul cu fundă rosie, de ce o faci?"

In fine, in randul ziaristilor care, dupa numirea oficiala a noilor procurori sefi, au scris ca presedintele Traian Basescu a capitulat se numara si Ioana Ene de la ziare.com si cam atat. Ene surprinde esenta capitularii, motivele care au determinat-o: "Nici agresivitatea lui Traian Basescu, nici incercarea de a machia ridicol competenta reala a lui Tiberiu Nitu, nici diversiunea ieftina cu dosarele Revolutiei nu pot masca un adevar oribil. Justitia si anticoruptia au fost tradate. Fix la cer se vor duce, dar fara preot si coliva. Au fost tradate pe altarul coabitarii, al intereselor politice pentru ca nu mai fac nici rating, nici puncte prea multe in sondaje. Au fost tradate pentru ca incurca si pentru ca nimeni nu mai voia anticoruptia in varianta Morar, aceea de nivel minim."

In plan politic, rusinosul troc a fost denuntat de un partidulet marginal, deci fara vizibilitate. Opozitia a tacut in bloc in mod semnificativ, seful PDL s-a rezumat la a formula vagi nemultumiri dar n-a indraznit o critica pe fata. Se anunta ani buni de liniste si armonie, fara atata zdranganit de catuse si breaking news de pe scarile tribunalului sau de la sediile parchetelor.

Articol publicat de HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22