De același autor
Sub nasul nostru se consuma de cateva zile un eveniment cu consecinte administrative, economice si politice pe termen lung, dar nu avem parte din pacate de dezbateri si analize ample pe tema impactului iminentei descentralizari anuntate de Guvern, cum s-ar impune intr-un astfel de moment hotarator pentru soarta Romaniei. Marea descentralizare ar urma sa aiba loc rapid, chestiune de zile, in tot cazul pana la discutarea si aprobarea proiectului de buget. Baronii locali joaca in forta. Astrele s-au aliniat in favoarea lor si nu vor rata, probabil, acest moment istoric. Cum se va schimba fata politicii in Romania daca puterea va migra in mod semificativ in plan local?
HotNews.ro a explicat pe larg mizele economice ale descentralizarii, ce inseamna ea pentru baronii locali, care vor deveni tatuci absoluti ai judetelor, si a pus in discutie doar cateva din problemele de ordin administrativ: Cum se vor realiza bugetele institutiilor descentralizate? Vor exista plafoane la angajari si cheltuieli, filtre contra politizarii institutiilor? Patrimoniul (terenuri, cladiri etc) din va trece mai simplu proprietatea publica in cea privata. Cum pot fi prevenite abuzurile?
Sunt intrebari la care nu avem inca raspuns deoarece nu exista un proiect legislativ in dezbatere publica. Tot ce avem sunt declaratii de presa ale unor lideri USL. Deciziile se iau in cerc restrans, complet netransparent. Merita insa analizate efectele politice ale acestei reasezari institutionale masive. Abia acum, sub presiunea unor conjuncturi, centrul se vede nevoit sa cedeze din prerogative liderilor locali.
Trecerea unor institutii de sub ministere in subordinea autoritatilor locale (Consilii Judetene sau Primarii), cu patrimoniu si cu bugetele aferente se cheama simplu descentralizare. Ani la randul s-a vorbit enorm, dar s-a facut putin sau prost. Niciodata acest proces nu s-a intamplat atat de radical pe cat se anunta acum. Fie primariile sau CJ-urile au primit cadouri otravite, adica spitale sau scoli in administrare, dar fara banii necesari, fie adevaratele parghii institutionale de putere (directia marilor contribuabili, politia, alte directii cheie din ministere) au ramas sub controlul strict al Bucurestiului.Acum insa, baronii primesc rapid aproape tot ce-si doresc. Este suficient sa bata putin cu pumul in masa si se face. Vom explica putin mai jos de ce.
In biroul vicepremierului Liviu Dragnea, doua echipe de pesedisti si liberali au pus la punct, acum doua zile, ultimele detalii. Dragnea, flancat de Marian Oprisan, Dan Nica si Tudor Pendiuc (primarul Pitestiului) s-au inteles cu Klaus Johannis, Radu Filipescu, Cristian Adonmnitei si Dan Motreanu (primari sau sefi de CJ liberali) ce trebuie sa treaca de la centru la local. Singurii care mormaie si bombane sunt ministri, mai ales liberalii. Pentru ei, transferul directiilor cu patrimoniu si a bugetelor aferente catre baroni inseamna in primul rand mai putini bani de impartit, mai putin control pe sistem, mai putina putere.
Insa baronii sunt mai puternici ca niciodata acum si depind de ei. Miercurea viitoare i-au convocat tot in biroul lui Dragnea pe ministri Stroe (interne) si Campeanu (munca) pentru a-i convinge ca si politia sau directiile de munca pot trece in parohia lor.
De ce au baronii atata putere acum? In primul rand, profita de slabiciunile din USL. Conflictul din PSD dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta i-a determinat pe amandoi sa supraliciteze pentru a castiga cat mai multa sustinere in interior. Asa ca baronii au profitat din plin. Dragnea a mers chiar mai departe, semnand cu Asociatia Comunelor la inceputul lunii septembrie un acord in care promite marea si sarea primarilor: atributii notariale pentru secretarul primariei (mai multi bani), exonerarea de raspundre penala a primarilor in diverite situatii care le angajeaza semnatura, mai multe puteri in procesul de retrocedare (deja acordate prin OUG) etc.
In dansul nuptial de seducere a baronilor s-au prins toti liderii USL, nu doar Dragnea. Nefiind in Guvern, Crin Antonescu nu a prea avut ce sa le ofere concret, dar a plusat cu propunere de aministiere a primarilor gasiti in conflict de interese. I-a raspuns premierul Victor Ponta cat se poate de elocvent in aceasta competitie de sedus baroni locali: „Problema este dacă e constituțional să dai o amnistie în administrativ, în penal este. Deci eu vreau să așteptăm să vedem ce spun instanțele. Altfel, și eu vreau să fiu popular între primari și să spun că îi apăr pe toți, dar aș vrea să o și fac, nu doar să o spun” (Sursa: Digi 24, 26 septembrie)
Asadar, rivalitatea interna de la varful PSD pe de-o parte si rivalitatea dintre liderii PSD si PNL pe de alta a determinat cele doua partide sa grabeasca descentralizarea dorita de baroni. Apoi, anul viitor vor avea lor doua siruri de alegeri, europarlamentare si prezidentiale. Daca baronii nu vor primi satisfactie, nu se vor mobiliza, deoarece nu au nimic de pierdut. Cele doua randuri de alegeri nu-i privesc in nici un fel, asa ca daca liderii de la centru vor mobilizare si voturi n-au decat sa le indeplineasca acum visul de a obtine toata puterea in plan local. Daca se va intampla, principalele efecte (unele negative, altele pozitive) ar putea fi urmatoarele:
- Consolidarea puterii celor care astazi ocupa functia de presedinte de Consiliu Judetean sau de primar. Sefii CJ vor deveni adevarati tatuci ai judetului, capatand control pe impartirea unor fonduri semnificativ mai mari decat in prezent. Mai multi bani inseamna mai multa putere.
- Osificarea actualelor structuri politice, o lovitura data opozitiei in teritoriu. Va fi mult mai dificil sa se organizeze, sa atraga oameni si finantatori in jurul ei cat timp toate parghiile de putere se vor concentra in plan local in mana PSD si PNL. Aceste doua partide vor fi si mai greu de dizlocat, oamenii pe care descentralizarea ii prinde azi in functii importante vor deveni mai influenti decat sunt deja.
- Diluarea autoritatii centrale si disiparea raspunderii. Liderii de la Bucuresti vor depinde si mai mult de vointa baronilor locali. Mai putina putere inseamna insa si mai putina responsabilitate. In mod real, baronii vor guverna tara de facto si tot ei vor fi aratati cu degetul daca lucrurile vor merge prost. Iar unde raspunderea politica se imparte, nu mai raspunde de fapt nimeni.
- Descentralizarea puterii schimba profilul viitorului lider. O mana forte va avea mai putine sanse sa conduca un partid, baronii vor cauta mereu omul compromisului, capabil sa le satisfaca o dorinta sau alta. Altfel, il vor da pur si simplu jos.
- Se linistesc temporar apele in PSD si PNL, dupa tensiunile generate de proiectul regionalizarii. Disputele pe viitoare capitale regionale si functii de guvernator au adancit conflictele din USL, insa descentralizarea anuleaza practic discutia despre regionalizare. Daca vor primi ce-si doresc, pentru baroni nu mai conteaza prea tare daca Guvernul va decide candva sa mai infiinteze un etaj birocratic, cata vreme primesc acum puteri sporite.
- Baronii locali vor avea tot interesul sa forteze schimbarea actualului sistem de vot, pentru a fi mai siguri ca acei candidati sustinuti de ei vor ajunge in Parlament. Viitorii parlamentari vor fi practic in intregime aflati sub controlul lor. Fragmentarea puterii va grabi atomizarea partidelor, care vor avea 41 de centre de putere plus Bucurestiul.
- Accentuarea dezechilibrelor democratice. E de asteptat sa creasca fenomenul coruptiei, intr-o lume ermetica, unde presa locala e in mana baronilor iar ONG-urile sunt cvasi-absente. O multime de afaceri majore vor iesi de sub radar.
Din punct de vedere administrativ, daca marea descentralizare va avea loc asa cum doresc baronii, Romania va iesi in sfarsit din sistemul centralizat comunist, la 23 de ani de la caderea lui Ceausescu. Decizia se va apropia, teoretic, de nevoile comunitatii. Din punct de vedere politic, epoca marilor tatuci se va incheia si ea. Vor fi mai multi, mai mici si, intr-o tara cu deficite democratice grave ca Romania, mai greu de controlat si tinut in frau. Din cauza asta, functionarea justitiei si a altor institutii cheie de control menite a echilibra sistemul devin si mai importante, altfel marea descentralizare va insemna intoarcerea la feudalism si atat.
Articol publicat si pe site-ul hotnews.ro.