De același autor
Daniel Morar încarnează austeritatea procurorului dedicat total meseriei sale.
Demisia lui Daniel Morar a picat greu multora. Plecarea în sine i-a bucurat, desigur, însă i-a deranjat cum a făcut-o. Morar a plecat denunţând public şi apăsat negocierea politică dintre preşedinte şi premier pe împărţirea funcţiilor de procurori-şefi. Mulţi se aşteptau să tacă şi să înghită trocul Ponta-Băsescu, mai ales după ce preşedintele l-a numit judecător la Curtea Constituţională. Morar nu s-a simţit dator nimănui, niciodată. S-a simţit, în schimb, liber să-şi facă meseria până la capăt. „Omul lui Băsescu“, cum a fost numit de detractori, şi-a început cariera intrând în coliziune cu preşedintele pe „dosarul Flota“ (şeful statului dorea o soluţie rapid, Morar explica de ce nu se poate) şi a încheiat-o tot pe poziţii contradictorii cu politicienii, inclusiv cu Traian Băsescu.
Rândurile care urmează le-am pus pe hârtie în octombrie 2012 şi reprezintă un fragment din prefaţa cărţii de interviuri cu Daniel Morar – Preţul Adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul. Am simţit nevoia să le reiau aici şi acum, în semn de respect faţă de un om care a clădit o instituţie puternică. Morar a părăsit sistemul după aproape opt ani de anchete, dovedind, până în ultima zi, că este aşa cum
l-au descris admiratorii săi: un procuror pur-sânge.
„(...) Personal, l-am cunoscut pe Daniel Morar înainte să ajungă şeful DNA. Era prin vara lui 2005. Fusesem pentru trei luni, din ianuarie până în martie, consilier şi purtător de cuvânt al ministrului Monica Macovei. Revenisem, de curând, în presă. Macovei m-a sunat într-o zi cu rugămintea să accept o întâlnire cu cineva despre care mi-a spus că se gândeşte să-l propună la şefia Parchetului Naţional Anticorupţie, care nu se transformase încă în DNA. Am acceptat şi ne-am văzut toţi trei undeva aproape de Ateneu, într-o zi călduroasă de vară.
Îmi amintesc doar că vorbea puţin şi apăsat, cu puternic accent de clujean şi că faţa lui avea o stranie paloare bolnăvicioasă. Nu mai ştiu exact ce am discutat timp de vreo două ore. Însă ştiu ce i-am răspuns Monicăi Macovei, care m-a întrebat la sfârşit ce impresie mi-a făcut. Mai în glumă, mai în serios, i-am spus: «Ar fi în stare să te aresteze şi pe tine, dacă te prinde că încalci legea». Acest ardelean aparent firav, născut în Luduş şi crescut într-o familie simplă din judeţul Mureş, afişa o mină mereu serioasă. Nu trecuse atunci de 40 de ani. Emana o forţă stranie, avea un fel mai abrupt de a rosti cuvintele. Te sfredelea cu privirea, vorbea scurt şi la obiect, niciun cuvânt în plus.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti Mark Gitenstein avea să-şi exprime în mod public şi repetat admiraţia faţă de Morar, ajuns şeful DNA. Jurist de formaţie, ambasadorul a povestit, în timpul unei vizite efectuate la Bucureşti de către procurorul general al statului Delaware, Beau Biden, fiul vicepreşedintelui Statelor Unite, că reprezentanţii Departamentului de Stat care se întâlneau cu Morar spuneau ulterior că «aşa arată procurorii pur sânge». Gitenstein însuşi îl numea «procurorul prin definiţie». Cred că e cea mai scurtă şi completă descriere. Morar încarnează austeritatea procurorului dedicat total meseriei sale. (...)
Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la închisoare cu executare - sub guvernarea căruia anchetele mari nu doar că erau imposibil de imaginat, dar procurorii îndrăzneţi erau executaţi exemplar - distruge mitul intangibilităţii, altfel înrădăcinat în imaginarul politic românesc, generând panică. DNA sub Daniel Morar a răscolit toate straturile societăţii româneşti măcinate de corupţie: guvern, parlament, administraţie locală, justiţie, poliţie, vamă, sport. În unele cazuri, s-au distrus reţele de corupţie tentaculară (dosarul Voicu, dosarul vameşilor etc.), ceea ce indică amploarea fenomenului. (...)
România a livrat puţine figuri solare, capabile să schimbe mentalităţi şi sisteme, să reziste unor presiuni uriaşe şi să-şi menţină, în final, credibilitatea şi integritatea intacte. Puţini oameni cheie ai României au reuşit să transforme în bine instituţiile pe care le-au condus, făcându-le funcţionale, eficiente şi respectate. (...)
Va mai comite oare puterea politică, oricare ar fi ea, «eroarea» de a lăsa în seama hazardului repartizarea unei puteri atât de mari şi de a permite unor oameni liberi să o exercite? Foarte puţin probabil. Prea mulţi oameni de afaceri, politicieni de vârf şi alte personaje influente au avut ocazia să constate că, în absenţa unor reţele corupte de tip Voicu, fără oameni de încredere în poziţii cheie din justiţie, fie că vorbim de şefii parchetelor, de Înalta Curte sau de CSM, nimic nu le mai poate garanta impunitatea la adăpostul căreia au acumulat averi greu de justificat legal. Pentru ei, obişnuiţi să fie mereu deasupra legii, prezenţa unor oameni ca Morar la comanda procurorilor anticorupţie îi face egali cu muritorii de rând. Or, repetarea erorii ar însemna sfârşitul definitiv al vechii lumi stratificate, împărţită între ei şi ceilalţi, între cei de sus şi cei de jos. Acum, «eroarea» încă poate fi îndreptată, schimbările nu sunt ireversibile.“ //