De același autor
E oare de vină Ceaușescu când un intelectual, în anul de grație 2015, aruncă cu zoaie înspre colegii de breaslă?
A fost de multe ori exprimată opinia potrivit căreia talentul unui scriitor scuză orice - și, când opinia devine convingere și se înșurubează într-un orgoliu exacerbat, ca la Nicolae Breban, rezultatele se văd.
Talentul a scuzat și intrarea lui Breban în CC al PCR, și omagiile făcute lui Ceaușescu, și dialogurile cu un cap al Securității ca Nicolae Pleșiță. Dar acestea au fost gesturi, fapte și atitudini din epoca socialismului real, când, pe lângă scuza perenă a talentului, exista și circumstanța istorică a unui totalitarism ce-i împiedica pe oamenii de condei să-și exprime opinii neconforme cu linia Partidului. Poate că altele avea în sufletul lui Nicolae Breban, dar, fiind dictatură, era obligat să dialogheze cu Nicolae Pleșiță.
Care este însă circumstanța atenuantă care ar putea fi invocată din 1990 încoace și ce explicații se mai pot oferi pentru gesturile, faptele, atitudinile incalificabile din epoca deplinei libertăți de opinie și expresie? E oare de vină Ceaușescu când un intelectual, în anul de grație 2015, aruncă cu zoaie înspre colegii de breaslă? Să fie culpabilă Securitatea pentru derapajele și deraierile lui Nicolae Breban din emisiunea de la Antena 3, din conferința de presă de la Institutul Cultural Român și din ședința Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române?
Oricât am urî Partidul și Securitatea și oricât am crede că ele au deformat conștiințe și au imprimat un anumit comportament, va trebui să convenim că, cel puțin de data aceasta, la un sfert de secol de la Revoluție, Nicolae Breban poartă responsabilitatea pentru afirmațiile lui Nicolae Breban. Și că, pentru derapajele sale, vina se împarte între un jurnalist în căutare de rating (Radu Tudor) și, vai!, un critic și istoric literar (Eugen Simion). Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și-a recunoscut eroarea și - mai important - a reacționat public în acest sens, delimitându-se de halucinantele declarații ale lui Nicolae Breban și răspunzând politicos și la obiect criticilor pe care le-a primit. Institutul Cultural Român iese, printr-o asemenea atitudine, „cu fața curată“ din acest uriaș scandal public, și aceasta pentru că Boroianu a pus mai presus de orgoliul său imaginea instituției pe care o conduce.
În cazul lui Eugen Simion, lucrurile stau pe dos. În mod absolut gratuit, Academia Română a „importat“ un scandal și l-a amplificat, acad. Eugen Simion invitându-l pe acad. Nicolae Breban să „rezume“ în ședința Secției de Filologie și Literatură contribuția sa de la Antena 3. Ce era de rezumat la Academia Română? Care fusese contribuția „academică“ a lui Nicolae Breban la Antena 3? O spune - candid - Breban însuși, într-un grupaj realizat de Simona Chițan pentru Adevărul și într-un interviu luat de Gelu Diaconu pentru Ring: „La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor. Acolo am spus că, dacă Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat“; „Am spus la Radu Tudor că, dacă în Polonia, Patapievici ar fi înjurat naţia şi identitatea poloneză, ăia l-ar fi împuşcat“.
E un subiect tangent de discuție dacă un academician e obligat să se comporte ca un academician pe toată suprafața manifestărilor lui publice ori trebuie să fie academician numai la Academie, iar în rest poate vorbi cum îi vine la gură. O lege nescrisă ne spune că nivelul decenței s-ar cuveni păstrat mereu și peste tot. Limpede este însă că, la Academia Română, într-o ședință de secție sau la oricare altă manifestare, academicianul trebuie să se exprime ca atare. Că Breban, cu orgoliul său de mare romancier, nu încape în formatul instituțional al Academiei e clar. După scrisoarea de protest a ambasadorului Poloniei, Nicolae Breban i-a scris ministrului de Externe al Poloniei... Cam toată lumea e vinovată pentru a nu fi înțeles ce a vrut să spună Breban la Academie, numai Breban și Academia nu poartă nici o răspundere. Așa să fie?
Mie mai vinovat decât acad. Nicolae Breban mi se pare acad. Eugen Simion, care, pentru a-l taxa prin intermediari pe „demitizatorul“ H.-R. Patapievici, l-a stârnit și încurajat pe colegul său în această nefericită direcție. Simion văzuse emisiunea de la Antena 3 și-i plăcuse, iar la data ședinței de la Academie, avea cunoștință de fanteziile lui Breban de la ICR. Știa deci bine ce face când l-a invitat să rezume contribuția sa de la Antena 3; nu era un om luat prin surprindere. În fapt, președintele Secției i-a creat condițiile pentru ca acesta să se reverse acuzator-delirant și l-a compromis pe Breban cu Breban însuși.
Compromiterea poate fi o artă. Interesant cum fostul președinte al Academiei Române nu găsește ceva mai bun de făcut decât de a o trece prin diferite stadii: de la compromiterea „adversarilor“ (Patapievici, Liiceanu) la compromiterea „prietenilor“ (Breban, ca altădată Sorescu și Valeriu Cristea) și de aici la cea a instituției (Academia Română) căreia i-a provocat nemeritate daune de imagine.