De același autor
La 25 septembrie 2009, domnul Cristian Oprea a publicat în ziarul Cotidianul articolul Condamnarea comunismului în era Băsescu. Torţionarii comunişti şi securişti, condamnaţi la bunăstare pe viaţă. Ne exprimăm surprinderea faţă de maniera în care sunt prezentate responsabilităţile privind aplicarea recomandărilor Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). Din titlu şi din modul în care îşi construieşte demonstraţia domnul Oprea reiese că responsabilitatea neaplicării unora dintre recomandări revine preşedintelui României. Ceea ce este pur şi simplu fals. În respectul faptelor, trebuie amintit că preşedintele României a condamnat regimul comunist din România la 18 decembrie 2006. Preşedintele i-a omagiat pe cei care au rezistat şi au suferit de pe urma regimului comunist.
Printre consecinţele condamnării comunismului se număra desecretizarea arhivelor Securităţii, la CNSAS fiind predate nu mai puţin de două milioane de dosare, la intervenţia directă a CSAT. Directorul general al Arhivelor Naţionale, fost expert al CPADCR, a iniţiat, cu sprijinul ministrului Cristian David, o reformă radicală a instituţiei, ceea ce a permis cercetătorilor accesul liber, total şi egal la numeroasele documente ale comunismului românesc.
Între realizările importante merită amintite publicarea Raportului final la Editura Humanitas; apariţia unui manual (O istorie a comunismului din România, la Editura Polirom, deja în două ediţii, rezultat al colaborării dintre IICCR România şi CPCADCR); începerea editării unor volume de documente (primul a şi apărut sub titlul Istoria comunismului din România. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej la Editura Humanitas).
Este regretabilă ignorarea faptului că multe dintre recomandările Raportului final nu puteau fi puse în practică de către Administraţia Prezidenţială, sarcina implementării lor revenind altor instituţii ale statului, în principal parlamentului.
* coordonatori ai CPCADCR