De același autor
Deocamdata stim doar ca Dr. Mircea Beuran vorbeste mai bine decat predecesoarea sa. Linia urmata este, cel putin deocamdata, aceeasi. Actualul ministru a fost totusi ceva mai sincer si mai prudent, recunoscand ca asistenta medicala se confrunta cu o criza fara precedent si ezitand sa arunce cu pietre in medicii de familie. Tot el a declarat ca ar putea rezolva problemele sistemului de asigurari medicale daca ar avea bani. In lipsa lor, tot ce a gasit cu cale sa faca noul ministru a fost sa porneasca o campanie de controale pentru a descoperi deficientele din sistem. Astfel incat "anul 2003-2004 va fi anul controalelor"! Voluntar sau involuntar, doctorul Beuran se contrazice, deoarece daca problema principala este cea financiara, atunci de ea ar trebui sa se ocupe, si nu de controale. Guvernul ar dori insa sa ne convinga ca banii lipsesc din cauza proastei sau abuzivei gestionari a fondurilor de catre directorii de spitale, caci de medicii de familie nu se mai poate lega - intr-atat le-a redus finantarea. Asemenea "semnale de alarma" a tras si fostul ministru al Sanatatii, dar nimeni nu a putut deferi justitiei nici un singur director care si-ar fi batut joc de banii asiguratilor. Nu putem contesta ca unii directori de spitale sau medici comit abuzuri sau deturneaza fonduri, dar aceste acuzatii trebuie dovedite, ceea ce ministerul nu reuseste sa faca, indiferent de ministrul care-l conduce. Ca simpli cetateni, ar trebui sa ne intrebam ce vor face bolnavii pana termina domnul ministru controalele? Cu ce medicamente vor fi tratati, caci firmele furnizoare, neplatite de un an, nu mai livreaza nimic? Si ce se va intampla la iarna, cand un amarat de satean de la munte va avea nevoie de ingrijiri medicale, dar nu le va putea primi la spitalul din comuna pentru ca acesta a fost inchis, nefiind rentabil? Cum va ajunge la spitalul din oras prin zapada pana la brau? Ce ministru va raspunde daca-si pierde viata sau ramane infirm?
Situatia este dramatica si in spitalele nerestructurate, caci CNAS le ofera fonduri insuficiente. Cateva zeci de directori de spitale au incercat sa refuze semnarea contractului cu CNAS, iar unul a si demisionat pentru ca nu mai putea asigura asistenta medicala a pacientilor la un nivel acceptabil. La videoconferinta de la guvern insa cadrele medicale nu au primit nici o rezolvare a dificultatilor in care se zbat, ci doar mustrari publice din partea domnilor Eugeniu Turlea si Mircea Beuran. Ar fi interesant de stiut cum justifica guvernul PSD sacrificiul uman la care obliga populatia nevoiasa, lipsita de posibilitatea de a-si cumpara singura medicamente si materiale sanitare. Recenta schimbare a sistemului de compensare a condamnat de fapt multi oameni cu venituri mici atat la boala lunga, cat si la moarte sigura, pentru ca pacientul plateste acum mai mult, iar statul mai putin. Spectacolul batranilor care nu-si ridica integral medicamentele de pe retetele astfel compensate a devenit frecvent in farmaciile patriei.
Problema, marturisita de ministrul Beuran intr-o clipa de sinceritate, este intr-adevar de ordin financiar, dar ea are o inevitabila componenta morala pentru guvernanti. Sistemul sanitar sufera de subfinantare din doua motive binecunoscute: pentru ca o mare parte din companiile de stat - dar si cele private ale clientelei politice - nu si-au achitat contributiile la CNAS si pentru ca guvernul si-a luat o parte din banii care au fost totusi platiti pentru a acoperi deficitul bugetar.
Liderul PNL Teodor Stolojan observa pe drept cuvant la BBC ca deficitul mic pe care-l raporteaza domnul Tanasescu la Bruxelles si Washington este de fapt fals, caci nu tine cont de cele 9.000 de miliarde pe care guvernul le datoreaza furnizorilor de medicamente prin spitalele care de fapt ii apartin.
Putem deci conchide ca sistemul de sanatate este o victima a clientelismului politic, care a permis acumularea de datorii la buget, si a cinismului guvernamental, care a permis utilizarea banilor existenti in alte scopuri, lasandu-i pe cetateni sa se descurce cum pot cu medicamentele. Mai mult, tot guvernul a decis sa nu mai achite Ministerului Sanatatii contravaloarea asigurarilor de sanatate pentru pensionari, cum a facut pana acum. Asa ca din contributiile a putin peste 4 milioane de salariati trebuie finantata asistenta medicala a 22 de milioane de romani. In acest context, controalele anuntate cu mare pompa de ministrul Beuran apar ca o simpla diversiune. Adevarul este ca nici un ministru al Sanatatii nu va putea rezolva problemele sistemului sanitar daca i se reduc sursele de finantare. Iata de ce este greu de inteles cum de accepta medici respectabili si respectati sa-si compromita reputatia incercand in zadar sa justifice o politica falimentara si cinica.