De același autor
Tonul ascensiunii forţelor de extremă dreaptă a fost dat de Olanda, unde partidul islamofob condus de Geert Wilders a obţinut 17% din voturi. În România, PRM va trimite doi membri în PE, în urma celor 8,6% dintre voturile primite. În Ungaria, partidul de extremă dreapta Jobbik a înregistrat un rezultat bun, de 8%. Partidul pentru independenţa Marii Britanii, care pledează pentru retragerea ţării din UE, a obţinut 17%, depăşindu-i pe laburiştii premierului Gordon Brown.
În Italia, partidul antieuropean şi antiimigraţie, Liga Nordului, a obţinut 6,5-10,5% din voturi. Coaliţia pentru Europa (CEU) din Spania, care grupează diverse partide naţionaliste de dreapta, mai ales catalane şi basce, se află pe locul trei, cu 5% din voturi. Marele câştigător al alegerilor din Finlanda este partidul naţionalist şi eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, care a obţinut 10% din voturi, faţă de 0,5% la precedentele alegeri europene din 2004.
Partidul Poporului danez de extremă-dreaptă a câştigat două locuri, cu 14,4% din voturi. În Luxemburg dreapta populistă (ADR) a întrunit 7,39% din preferinţele alegătorilor. Partidul de extremă dreapta Vlaams Belang din Belgia a intrat din nou în PE, cu 15,99% din voturi şi 2 mandate.