De același autor
Avand in vedere:
1) Cresterea semnificativa a pensiilor hotarata de parlament prin Legea pensiilor din 28 iunie 2007.
2) Puternicul efort financiar pe care trebuie sa il suporte contribuabilii si presiunea inflationista creata de aceasta decizie parlamentara; faptul ca pensiile platite acum se bazeaza pe contributia actualilor angajati, si nu pe contributia din trecut a fostilor salariati.
3) Faptul ca salariile fostilor angajati ai Securitatii erau determinate de atasamentul si implicarea in actiunile opresive ale PCR, si nu de contributia la economia nationala.
4) Faptul ca prin aceasta lege au crescut in mod nejustificat si pensiile fostilor lucratori din Securitatea comunista, ajungându-se in cazul unui general de Securitate cum este Nicolae Plesita la aberanta suma de 55 milioane lei vechi/luna.
5) Cercetarile si rapoartele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), înfiintat de guvernul Tariceanu în decembrie 2005, aflat în subordinea guvernului si în coordonarea primului ministru, demonstreaza activitatile nefaste ale fostei Securitati si ale fostilor ofiteri si subofiteri de Securitate.
6) Raportul Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste, prezentat in parlament de presedintele Traian Basescu, condamna explicit si categoric sistemul comunist din România, ilegitim si criminal, cat si instrumentul acestuia, Securitatea.
7) In celelalte tari foste comuniste din Europa de Est, au fost adoptate legi care au stabilit pensiile fostilor angajati din serviciile secrete comuniste la niveluri raportate la pensia medie pe economie, intre 1 si 1,5 din pensia medie nationala. In Cehia si Ungaria, fostii ofiteri de Securitate primesc o data si jumatate pensia medie, in Polonia primesc 1,3 din pensia medie. In Romania fostii ofiteri de Securitate primesc de 7 ori pensia medie nationala, la fel ca in Rusia.
Cerem Guvernului Romaniei sa adopte actele normative necesare pentru stabilirea pensiilor fostilor ofiteri de Securitate la un nivel maxim de 2 ori pensia medie nationala.
Cerem partidelor politice responsabile sa sustina prin declaratii publice aceasta solicitare a GDS.
Consideram ca aceasta solicitare, formulata repetat de reprezentanti ai presei si societatii civile în ultimii 17 ani, a devenit acuta in aceasta perioada.
Consideram ca aceasta solicitare de limitare la un plafon raportat la pensia medie a pensiilor fostilor ofiteri si subofiteri ai Securitatii comuniste este in deplina concordanta cu doctrinele, ideologiile si opiniile membrilor principalelor partide democratice din România (liberal, social-democrat, crestin-democrat si popular).
Grupul pentru Dialog Social
(Pe aceasta tema va avea loc, miercuri, 4 iulie 2007, ora 12.00, o conferinta de presa la sediul GDS, Calea Victoriei 120.)