Pentru principii in politicaScrisoare deschisa adresata Partidului Democrat-Liberal

Fara Autor 10.09.2008

De același autor

Am aflat consternati de recentele tratative de la Senat dintre conducerea Partidului Democrat-Li­beral si cea a Partidului România Mare, în urma carora presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a primit un post de vicepresedinte al Senatului. Uti­lizarea lui Corneliu Vadim Tudor (si a par­la­men­tarilor PRM) in diverse trocuri politicianiste este o practica veche in Parlamentul Romaniei. Ea nu a fost inventata de PD-L, dar este regretabil fap­tul ca acest partid nu se dezice de o astfel de prac­tica.

În pofida explicatiilor unor reprezentanti ai PD-L, nu am înteles ratiunea sustinerii ambitiilor aces­tui politician megaloman, antidemocratic si ex­tremist. Nu am înteles de ce PD-L a dorit sa-l sus­tina si de facto, si cu capital simbolic pe C.V. Tudor, mai ales într-un moment cand sansele aces­tuia de a accede în viitorul parlament sunt re­duse.

Nociva nu este numai învoiala politica (fie si punc­tuala) cu conducerea unui astfel de partid, dar si atribuirea unui înalt post în structurile sta­tu­lui român (cam al cincilea în ordine ierarhica) unui astfel de politician. Sa credem ca unii încep sa uite raul imens facut de C.V. Tudor vietii pu­bli­ce si politice românesti în ultimii aproape doua­zeci de ani? Asta ca sa nu mai amintim de com­por­tamentul sau malign în societatea româ­neas­­ca de dinainte de decembrie 1989.

Totusi, nu se cuvine ca tocmai PD-L sa uite data de 18 decembrie 2006, cand presedintele Ro­mâ­niei a denuntat de la tribuna parlamentului co­mu­nismul ca "regim ilegitim si criminal". Se stie foarte bine cine a încercat sa opreasca citirea aces­tui Raport, cine a acoperit de injurii victimele comunismului, cine l-a insultat si l-a amenintat pe presedinte, cine i-a amenintat pe mai multi membri ai societatii civile, care asistau, ca invitati de onoare, la citirea Raportului: C.V. Tudor si lo­co­te­nentii sai. Sa fi devenit amnezic PD-L?

Este posibil ca gestul politic de acum al PD-L sa nu fie doar un derapaj accidental. El poate fi co­roborat cu alte actiuni politice neinspirate fa­cute în ultimele luni de conducerea acestui par­tid: alianta cu PNG în Consiliul General al Pri­ma­ri­ei Capitalei si încercarea (din fericire, ratata) de a-l nominaliza pe Dumitru Dragomir, fost parla­men­tar PRM, în postura de candidat al PD-L la ale­gerile generale din toamna.

Noi credem ca niciun fel de considerente tac­tice de lupta parlamentara, niciun fel de ipoteze de lucru privind aliantele de dinainte sau de dupa alegerile parlamentare de la 30 noiembrie nu justifica astfel de compromisuri din partea unui partid democratic, ale carui principii de centru-dreapta presupun si moralizarea clasei politice. Niciun fel de apropiere între PD-L (sau alt partid democratic) si PRM (sau alt partid extremist) nu este acceptabila si nu va fi acceptata de opinia pu­blica democrata si de societatea civila.

Stim ca in practica politica curenta de la noi nu par sa existe niciun fel de limite morale, iar considerentele tac­tice si mai ales interesul pro­priu pri­meaza intotdeauna. Dupa cum am con­sta­tat chiar recent, cand o coalitie politica bine in­­che­gata ne-a demon­strat, a nu stiu cata oara, sfi­dand pe fata opinia publica si ignorand insolent recomandarile de la Bruxelles, ca se preteaza la orice echilibristica juridica pentru a scapa de o per­soana inco­mo­da din fruntea DNA. Suntem in­­­sa dezamagiti ca si PD-L alege aceeasi cale, dezicându-se de principiile si va­lo­rile pe care le-a promovat constant in declaratii publice, in ultimii ani. Spe­ram ca partidul va intelege pana la urma ca, pe termen lung, nimic nu este mai important in politica decat sa-ti pui de acord vorbele si faptele.

Un partid nu are numai nume, ca­dre, locuri în parlament, primari etc. Un partid are si o reputatie. Locurile în parlament, primarii, consilierii, chiar pu­terea se pierd si iarasi se castiga, dupa cum dicteaza rezultatele impre­vi­zi­bile ale alegerilor. Reputatia însa, odata pierduta, e pierduta pentru tot­deauna. Iar toate celelalte - par­la­men­tari, primari, consilieri etc., oricât de multi - vor valora foarte putin, daca buna reputatie de promotor al demo­cra­tiei autentice a unui partid va fi sacrificata.

 

Bucuresti, 4 septembrie 2008

Consiliul de Administratie al Grupului pentru Dialog Social

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22