De același autor
Fragmente din ancheta "Incaierare pe sticla" - Evenimentul Zilei, nr. 3847, 7 septembrie 2004
Presa sub presa
Luni, 13 septembrie, Romania libera a publicat, sub titlul Ziua cea mai neagra, un comunicat de presa in care a protestat impotriva presiunilor facute asupra activitatii sale redactionale de reprezentantii actionarului majoritar, trustul german WAZ. Aceste presiuni vizeaza - conform comunicatului - "modificarea politicii si structurii editoriale prin reducerea spatiului editorial, prin reducerea spatiului destinat politicii, spre a fi puse in loc pagini cu mondenitati ori chiar traduceri ale unor articole din tabloidele straine axate pe zvonistica. Scopul e limpede: impingerea ziarului Romania libera catre zona bulevardiera, facila, derizorie, neconforma cu principiile dupa care s-a calauzit in acesti ultimi 14 ani". Situatia de la Romania libera este dezbatuta pe larg de Petre Mihai Bacanu in interviul pe care l-a acordat revistei 22, in paginile 6-7. Demersul Romaniei libere a avut loc la doar cateva zile dupa ce un alt cotidian important, Evenimentul zilei, a denuntat amestecul patronatului - trustul elvetian Ringier - in politica sa editoriala. Prezentam in continuare comunicatul publicat, pe 8 septembrie a.c., de Evenimentul zilei. (I.A.)
Romania libera
Ziua cea mai neagra
"(...) Desi reprezentantul WAZ la Bucuresti nu poseda nici o calitate in domeniul editorial si, contrar principiului neamestecului in chestiunile redactionale, ingerintele d-lui Overbeck au continuat si au culminat cu propuneri privind "unghiurile de abordare" a stirilor si articolelor, dar si cu "autori si genuri redactionale dezirabile". Prin aceste interventii repetate in domeniul strict redactional s-a incalcat grav intelegerea de principiu incheiata la cooptarea actionarului principal WAZ (...) De 14 ani nimeni nu ne-a dictat ce sa scriem, am respectat opiniile cititorilor, nu ne-am lasat sedusi de cantecul de sirena al unor privilegii, facandu-ne din consecventa respectare a principiilor democratice emblema ziarului independent care a fost si trebuie sa ramana Romania libera. N-am crezut ca presiunea exercitata acum asupra noastra, in ideea de a ne "indrepta pasii", poate fi tot atat sau chiar mai dura decat cenzura unei perioade pe care o credeam definitiv apusa. Am crezut ca un partener dintr-o tara autentic democratica nu poate sa nu respecte cu sfintenie principiile libertatii de exprimare si libertatii de constiinta. Mai ales ca peste tot in lume "linia" unei publicatii este data de jurnalisti, nu de capital. In ceea ce ne priveste, am avut intreaga disponibilitate de a colabora cu specialistii partii germane la imbunatatirea ziarului (...), la elaborarea unei noi formule grafice, am avansat permanent propuneri de imbogatire sau chiar de restructurare a continutului editorial cu pagini tematice noi, cu rubrici noi, spre a veni cat mai mult in intampinarea asteptarilor cititorilor nostri fideli, dar si ale celor potentiali, am facut propuneri pentru campanii de promovare a ziarului (...), de imbunatatire a difuzarii, de optimizare a fluxului redactional in general si de optimizare a activitatii editoriale pentru fiecare sectie in parte, mai ales ca dotarea tehnica a ziarului a ramas mult in urma altor publicatii. (...) Cu regret si tristete am constatat ca toate propunerile noastre au ramas fara nici un raspuns, ideea de colaborare a fost o simpla vorba in vant, ingerintele reprezentantului WAZ canalizandu-se exclusiv si tot mai insistent catre o subordonare politica a ziarului, pentru a-i distruge substanta democratica, principialitatea si a-l desparti de cititorii sai. (...)"
Evenimentul zilei
Comunicat de presa
De la achizitionarea cotidianului Evenimentul zilei, trustul de presa Ringier a declarat in mai multe randuri ca garanteaza independenta editoriala pe care o considera unul dintre punctele forte al publicatiei. Dar diferenta dintre declaratii si realitate este din ce in ce mai evidenta. Constatam ca, sub umbrela unor schimbari de natura organizatorica, s-au inmultit imixtiunile in politica editoriala, de natura sa puna in pericol independenta Evenimentului zilei. Reprezentantii Ringier au ales sa-si impuna unele puncte de vedere, fara sa consulte echipa care realizeaza efectiv ziarul. Folosind argumentul necesitatii cresterii tirajului, noul investitor incearca sa atenueze tonul critic al ziarului. O recenta tentativa de dialog nu a adus nici o imbunatatire a situatiei tensionate, generate de reprezentantii patronatului. In aceste conditii, continutul publicatiei ar putea avea de suferit, iar cititorii si opinia publica ar putea constata, in scurt timp, ca Evenimentul zilei nu mai este ziarul pe care-l stiau. Linia editoriala adoptata pana acum de Evenimentul zilei reprezinta optiunile celor care realizeaza ziarul. Schimbarea acestei linii ar echivala cu abdicarea noastra de la principiile si etica profesionala in favoarea altor interese.
Sabina Fati, Andreea Pora, Radu Busneag, Mariana Bechir, Ondine Ghergut, Ovidiu Simonca, Costi Rogozanu, Razvan Chiruta, Vlad Macovei, Christian Levant, Georgeta Ghidovat, Alina Grigore, Nicoleta Savin, Petrica Rachita, Bogdan Ciubuc, Nicolae Leahu, Florian Bichir, Catalina Chelu, Magda Spiridon, Felicia Traistaru, Ana-Maria Vieru, Lidia Moise, Andrei Velea, Serban Stoica, Constantin Vlad, Carol Sebastian, Dan Tapalaga, Oana Dobre, Cristian Sutu, Simona Gheorghe, Ionel Stoica, Bianca Oanea, Raluca Ion, Steluta Voica, Cosmin Tupa, Emilia Sercan, Daniel Neamu, Gabriel Bejan, Diana Evantia Barca, Marius Nemes, Andreea Tanase, Razvan Valcaneantu, Luminita Valcea, Matei Udrea, Gelu Trandafir, Alin Paicu, Daniel Contescu, Octavian Cojocaru, Calin Hera, Otilia Cristea, Luminita Marcu.
Grupajul realizat de Gabriela Adamesteanu si Ioana Anghelescu