De același autor
"Guvernul Boc a amanat foarte mult deciziile importante pentru Romania. Daca aflam de la domnul presedinte si domnul prim-ministru ca Romania sta foarte bine, de ce trebuie sa ne aliniem unui plan de austeritate atat de dur?", a declarat, duminica, Victor Ponta, co-presedinte al USL, anuntand, totodata, ca "Uniunea Social-Liberala isi asuma implementarea in Romania a deciziilor luate la Bruxelles". Liderul social-democrat propune, insa, numirea unui Guvern de tehnocrati si organizarea de alegeri anticipate.
Liderul PSD considera ca masurile decise la Consiliul European de iarna de la Bruxelles este absolut necesara, iar "USL isi va asuma aceste masuri', alianta fiind "dispusa la dialog si are un program concret anticriza".
Victor Ponta mai spune ca obligativitatea respectarii deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanta fiscala se poate face printr-o lege speciala, in temeiul articolului 148 din Constitutie, care prevede ca implementarea legilor legate de tratatele europene se face de catre Parlament, in sedinta comuna, cu votul a doua treimi dintre senatori si deputati, potrivit Mediafax.
In plus, co-presedintele USL a criticat faptul ca presedintele Traian Basescu "a semnat", la Bruxelles, tratatul de guvernanta fiscala fara a avea un mandat in acest sens si in lipsa unei dezbateri interne.
Ponta a mai anuntat ca USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles si a prezentat un plan al Uniunii, in mai multi pasi:
1. USL propune infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celor mai rapide solutii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles si de reducere a deficitelor.
2. Nu este necesara modificarea Constitutiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege speciala, adoptata cu votul a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor.
3. Formarea unui guvern de tehnocrati care sa implementeze masurile anticriza, inclusiv a celor legate de deficitul bugetar si care sa pregateasca si alegeri anticipate.
4.O rganizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar al cincilea, modificarea Constitutiei de catre Parlamentul nou ales.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, parte a acordului convenit la summit-ul UE.