Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, d-lui Ion Iliescu

Gds 04.08.2003

De același autor

Domnule Presedinte,

Am luat la cunostinta cu surprindere si ingrijorare faptul ca ati fi dispus sa aprobati gratierea lui Miron Cozma, condamnat in 1999 la 18 ani inchisoare din care nu a efectuat pana acum decat 4. Fireste, nu contestam dreptul dvs. constitutional de a gratia, dar am dori sa va expunem cateva motive pentru care credem ca o decizie favorabila in acest caz ar fi nu numai inoportuna, dar chiar primejdioasa pentru Romania.

a) Miron Cozma a fost condamnat pentru conducerea mineriadei din 1991, in urma careia a fost rasturnat prin violenta un guvern ales democratic. In 1999 el a repetat aceasta actiune, incercand sa rastoarne cu forta un alt guvern democratic ales si, cum stiti, procesul pentru aceasta mineriada este in curs. In 1990, el a contribuit esential la tentativa de a anihila prin violenta primele nuclee de opozitie democratica (partide politice, organizatii ale societatii civile, presa etc.) de dupa caderea regimului comunist. Daca mai adaugam legaturile sale cu PRM, obtinem portretul unui lider agresiv, extremist si dispus sa recurga oricand la violenta pentru a rasturna institutiile constitutionale si democratice. Dvs., in calitate de garant al Constitutiei, ar trebui sa priviti cu mare ingrijorare eliberarea precipitata a lui Miron Cozma, chiar cu un an inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale. Credeti ca va contribui acest asa-zis act de clementa la increderea in institutiile democratice? Va trimite el cel mai bun semnal ca statul de drept este consolidat in Romania? Nu va crea, dimpotriva, un precedent, sugerand ca rebeliunile antistatale isi gasesc intotdeauna protectori printre politicienii romani si ca pedepsele pentru ele raman usoare? Toleranta este o calitate a democratiei, dar nu si toleranta fata de dusmanii democratiei!

b) Am aflat ca, in cererea sa de gratiere adresata dvs., Miron Cozma nu si-a recunoscut vinovatia. Dimpotriva, el continua sa adreseze cereri Procurorului General al Romaniei pentru formularea unui recurs in anulare, ceea ce arata ca el se socoteste condamnat pe nedrept. Or, gratierea este un act de clementa - un gest de iertare in care intervin considerente umanitare. Dar iertarea nu are nici un sens daca vinovatul nu se recunoaste vinovat. Speram, deci, ca dvs. nu veti ierta un om care, dupa ce de trei ori intr-un deceniu a adus Romania la limita haosului social si a razboiului civil, continua in mod sfidator sa se considere inocent.

c) Dvs. v-ati exprimat opinia ca Miron Cozma a fost pedepsit prea sever, cu atat mai mult cu cat el nu ar fi fost singurul vinovat in acele evenimente. Suntem de acord ca el nu a fost singurul vinovat si ca a avut in mineriadele din 1990, 1991 si 1999 numeroase complicitati. Dar rolul sau de lider absolut al minerilor nu a fost contestat de nimeni, iar vinovatia sa a fost stabilita de justitie, pana acum intr-un singur caz. Raspunderea personala dovedita nu scade atunci cand exista si alti responsabili. Vinovatia, chiar daca se distribuie intre copartasi, nu se imparte evaporandu-se. Ar fi poate de datoria dvs. nu sa-l iertati pe Cozma, ci sa ajutati, folosind instrumentele constitutionale de care dispuneti, la depistarea altor responsabilitati. Nu se face justitie eliberand un mare vinovat, pentru ca sunt liberi complicii sai, ci numai pedepsindu-i si pe acestia.

Romania, care va fi curand primita oficial in NATO si, speram, va fi invitata in UE in 2007, trebuie sa inchida definitiv sumbrul capitol al mineriadelor. Dar acest deziderat este cu putinta numai prin aplicarea stricta a justitiei si a principiilor democratice si ale statului de drept. Nu credem ca gratierea lui Miron Cozma in acest moment - ce ar aparea mai curand ca o sustragere de la actul de justitie decat ca o infaptuire a sa - va promova o cauza nationala careia ii suntem devotati cu totii, indiferent de optiunile noastre politice.

Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica

PS. Lista ramane deschisa. Tel: 314.14.71; e-mail: gds@ong.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22