Acolo unde nici inteligenta nu mai conteaza!

Ilie Serbanescu 30.06.2004

De același autor

Premierul Nastase indemna de curand pe romani sa nu mai vanda terenuri strainilor, caci vanzarile se fac acum mai pe nimic, iar cand va fi ca pamantul sa fie organizat cum se cuvine se va constata ca nu mai apartine romanilor. Iata chiar cuvintele d-lui Nastase: "Terenurile se vand acum aproape pe nimic. Sunt zone in care un hectar se vinde cu 100 euro sau chiar mai putin, nu vorbesc de terenurile foarte bune. Trebuie sa fim constienti ca daca nu ne trezim acum si daca nu intelegem sa punem noi pamantul in exploatatii rentabile, acesta se va vinde pe nimic, in forme deghizate, la tot felul de straini care stiu care este valoarea pamantului. Ne vom trezi dupa 2007 ca pamantul pe care vrem noi sa-l organizam inteligent de fapt nu mai este al nostru."

Acest indemn, ce se vrea parintesc si patriotic, suna mai degraba a semnal de alarma in atentia tot a politicienilor caci, oricum, este lipsit de importanta pentru acei posesori de pamant aflati in faza neputintei fizice, din cauza varstei sau bolilor, ori a neputintei financiare. Mai degraba, d-l Nastase a parut a arata ca a reactionat cumva la o situatie ingrijoratoare asupra careia i s-a atras atentia. Dupa cunostintele noastre, rapoarte ale SRI vorbesc de suprafete deja imense, indeosebi in Banat si Transilvania, care au fost cumparate chiar pe nimic (vorba d-lui Nastase!) de catre cetateni straini, in special unguri si italieni. Cumparari prin intermediari, intrucat pana acum cetatenii straini nu aveau dreptul sa dobandeasca teren in posesie in Romania. De acum incolo, insa, trecerile oficiale in posesie de terenuri nu mai sunt o problema, noua forma a Constitutiei ridicand embargoul detinerii de pamant de catre cetatenii straini din Uniunea Europeana. Asa ca de asteptat este ca procesul de instrainare a terenurilor catre cetateni altii decat romani sa se amplifice, in ciuda avertismentului d-lui Nastase, care va ramane, in aceste conditii, mai mult o vorba in vant.

Ca asa va fi o probeaza insesi cuvintele d-lui Nastase despre intentia de a se organiza inteligent pamantul abia dupa 2007. Ce inseamna inteligent domnia sa nu ne-a spus si nu ne-a precizat de ce organizarea inteligenta a pamanturilor ar urma sa intervina abia dupa 2007 si nu de acum, din 2004! Pai, indiferent de ce, important ar fi ca organizarea inteligenta de catre romani a pamantului lor ar urma sa se petreaca abia dupa 2007, iar pana atunci, sa nu ne ferim sa o spunem deschis, chiar s-ar putea sa ramanem fara terenuri, tocmai din cauza intensificarii cumpararilor de catre straini!

De fapt si de fapt, nu mai este nimic de facut. Nu s-a facut ce trebuia facut pana la inceperea propriu-zisa a negocierilor cu Uniunea Europeana si schimbarea Constitutiei, de acum incolo este tardiv!
Deschiderea negocierilor cu UE trebuia sa ne gaseasca cu pamantul deja organizat inteligent, in regulile economiei de piata. Or, ceea ce au facut d-l Iliescu si cei pe care i-a parohiat a fost exact invers decat ceea ce era necesar. Au facut tot ceea ce le-a stat in putinta spre a tine departe economia de piata de agricultura. Reforma funciara, pe care n-au putut-o evita, a fost rezumata la o reindividualizare a proprietatii asupra pamanturilor (de la fostele CAP-uri) care nu au apartinut juridic niciodata statului. Nici vorba de vreo retrocedare (din pamanturile confiscate sau nationalizate de catre stat)! Nici vorba de vreun program de privatizare, de la bun inceput, a intreprindelor agricole de stat! Mai rau, reindividualizarea proprietatii asupra pamanturilor fara privatizarea inventarului agricol a creat o prapastie in detinerea principalelor mijloace de productie din agricultura, care a impiedicat desfasurarea unei activitati agricole functionale, a generat haos si a incurajat distrugerile fizice si devalizarile.

Retrocedarile au fost legiferate hat tarziu si numai la presiuni externe, s-au facut apoi pe apucate, pe ce terenuri mai existau, si nu s-au incheiat nici acum. Cum ar putea exista astfel o piata a pamantului? Si cum sa se vanda terenurile la preturi reale si nu pe mai nimic, de se mefiaza d-l Nastase?
Orice restructurare in agricultura a fost de fapt descurajata. Impozitarea in agricultura, inceputa firav, a fost curand anulata si reintroducerea ei a fost apoi mereu si mereu amanata din motive electorale. Tot noroiul de prin toate ramurile care se restructurau a fost impins inspre agricultura si satul romanesc, care si-a vazut astfel agravate problemele, si-a sporit, in loc sa-si reduca, dupa cum era necesar, excedentele de forta de munca. Incurajarea folosirii satului ca refugiu pentru durerile din alte ramuri l-au intors in evul mediu si l-au facut vulnerabil la toate cele, inclusiv si inainte de toate la vanzari sub costuri. Tot ceea ce satul romanesc vinde este sub costuri. De ce ar fi altfel cu pamantul?! Doar pentru ca se mira d-l Nastase in urma sesizarilor SRI?! Toata aceasta falsa "protectie" a agriculturii, care a fost de fapt o oprimare si o demolare a acesteia pe termen lung, a constituit terenul propice pentru ca diferiti trita faniti si culita tarati sa devina, tot pe nimic, noii latifundiari romani ai Romaniei, dupa ce au cumparat pe degeaba pamanturi de la tarani si IAS-uri de la stat. Ne mai ramane doar sa mai vedem daca ungurii sau italienii sunt mai rai decat noii exploatatori si traficanti romani de terenuri!

De ce nu spune d-l Nastase adevarul? Romania nu poate aspira la organizarea inteligenta a pamantului pana cand UE nu-i va fi stabilit la detaliu structura de productie agro-alimentara (potrivit cotelor convenite) si deci structura de utilizare a terenurilor. Chintesenta adevarurilor despre agricultura romaneasca este ca, dupa 15 ani de baliverne despre subventii, prezervarea satului si salvarea taranului roman, ne trezim ca trebuie, intr-un rastimp istoriceste extrem de scurt, sa "disponibilizam" (pentru a folosi cel mai ipocrit dintre termenii posibili!) 3 milioane de tarani din agricultura!
Daca economia de piata era stimulata si nu obstructionata sa opereze in agricultura, ar fi existat, fara indoiala, dureri la sate, dar acum nu mai era problema de a "disponibiliza" dintr-o data 3 milioane de oameni, iar structura proprietatii asupra pamantului nu mai avea vulnerabilitatile din prezent. Macar inevitabila schimbare din Constitutie, in sensul de a permite cetatenilor din UE sa cumpere pamanturi in Romania, ne "prindea" mai bine pregatiti, cu o structura a culturilor mai apropiata de cerintele pietei, astfel incat un apendice putea, in noua forma a Constitutiei, sa prevada obligatia pastrarii destinatiei agricole a terenului daca la instrainare este vorba de teren agricol.

Organizarea inteligenta a pamantului nu avea legatura cu aderarea la UE, trebuind oricum intreprinsa. Si anume, pe baza criteriilor si regulilor economiei de piata. Dar, cu o asemenea organizare, problemele puse agriculturii de aderarea la UE ar fi fost mai putin coplesitoare! Asa insa, ofensiva capitalului strain in agricultura romaneasca nu va putea fi stavilita, in timp ce milioane de tarani romani vor trebui sa-si paraseasca pamanturile.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22