Globalizare cu sens unic

Ilie Serbanescu 30.03.2007

De același autor

 Capitalul international este intr-o perioa­­da de ofensiva puternica. Marturii si efec­te se pot intalni la tot pasul, pretutindeni in lume. Consecintele pe termen lung sunt insa necunoscute. Istoria moderna de­monstreaza ca, dupa perioade de ofen­siva masiva din partea capitalului, au venit, in urma tensiunilor acumula­te, replici fie pe plan national, din partea mun­cii, fie pe plan international, din partea natiunilor afectate. Cu cat ne apropiem de zilele noastre, replicile pe plan national si in­ter­national s-au combinat.

Se poate spune ca marea depresiune eco­nomica din anii ‘30 s-a soldat cu o ce­dare de anvergura din partea capitalului in fata muncii in tarile capitalismului dezvoltat, moment ce a marcat mutarea, cel pu­tin pana acum aparent definitiva, a accentului in expansiunea capitalului pe seama tarilor mai slab dezvoltate. In zilele noastre, in mod inevitabil, lumea subdezvoltata este interfata ofensivei capitalului international si este de presupus ca, daca va exista o replica fata de o asemenea ofensiva, aceasta va veni din lumea sub­dezvoltata.

Aceasta, cu atat mai mult cu cat munca din tarile capitalismului dezvoltat bene­fi­ciaza de pe urma expansiunii capitalului din aceste tari in tarile mai slab dezvoltate. Liderii politici din tarile capitalismului dez­voltat sunt suficient de maturi si in­­teleg destul de bine lucrurile pentru a nu lasa doar capitalul din aceste tari sa se in­­­­frupte din roadele expansiunii, luand ma­suri prin care ceva sa ajunga si la popu­latia din tarile respective.

 Ca etapa istorica in expansiunea inter­nationala a capitalului, cea actuala este determinata de progresele nebanuite ale tehnologiei, de circulatia slab restrictionata a bunurilor si de deschiderea pietelor financiare. Dezbracat de ideologisme si de hainele politice, procesul este denumit  globalizare, desi termenul, la o anali­za atenta, nu este deloc adecvat, caci nu trebuie cine stie ce studii pentru a se con­stata ca procesul este profund unitaleral sau, poate mai bine spus, cu sens unic: de la tarile dezvoltate catre tarile slab dez­voltate. Rar scapa cineva pe contrasens!

Numai intre tarile dezvoltate procesul are dublu sens, pentru tarile slab dezvolta­te procesul insemnand doar globalizarea lor de catre capitalul din tarile dezvoltate! Sa nu ne mire deci ca globalizarea are ast­fel si partizani - care sunt castigatorii pro­cesului -, dar si adversari, care sunt per­dantii. Si numarul celor din urma este imens. Multi dintre ei nu realizeaza perfect acest lucru, dar reprezinta un poten­tial exploziv cand, intr-un fel sau altul, vor constientiza acest lucru.

 Globalizarea este insotita de - daca se evita cumva formularea globalizarea a dus la - o inimaginabila polarizare a bo­ga­tiei pe plan mondial. Polarizarea de pe vremea colonialismului - cand sistemul cen­tru/­periferie era oficializat - se dove­deste a fi fost un biet bebelus in raport cu ceea ce exista in momentul de fata. Si glo­balizarea accentueaza mereu si mereu discrepantele. 1% dintre cei mai bo­gati oameni din lume detin 40% din averile totale mondiale, in timp ce 50% din populatie acumuleaza doar 1% din averi - este concluzia unui raport al  Institutului Mon­dial de Cercetare si Dezvoltare Eco­nomica (WIDER) de la Universitatea Na­tiunilor Unite.

O noua faza in expansiunea capitalului international s-a deschis odata cu ca­de­rea comunismului. Lumea bipolara ca­re­ia ii daduse nastere comunismul fusese un challenge puternic pentru capitalul in­ter­national. Un challenge care l-a mobilizat s-ar putea spune exemplar, astfel in­­cat a castigat detasat batalia. Si a cas­ti­gat-o nu doar la capitolul eficienta economica si bunastare de masa, ci si la capitolul au­dienta internationala. Dar, sa fim pre­cisi: capitalul international a castigat si la capitolul audienta, actionand decent si destul de moral. Caderea comunismului a avut un efect poate pentru unii previzibil, poate pentru altii neasteptat. Ramas sin­gur si atotstapanitor, capitalul a abandonat retinerile, a aruncat la cos comportamentul de tip "political correctness" si a dat iama in zonele albe pana atunci ale expansiunii sale, "innegrindu-le" cu mare viteza. "Luate pe sus", aceste zone nici nu se gandesc sa reactioneze, desi problemele de identitate vor aparea mai devreme sau mai tarziu. Dintre aceste zone, doar Rusia, la adapostul marilor sale resurse de energie si materii prime, refuza sa fie globalizata. Ceea ce este o problema pentru capitalul international!

Dar imensa fost numita "lume a treia" - careia caderea comunismului i-a rapit doar numerotarea, dar nu i-a schimbat cu nimic conditia - ramane marea proble­­ma pentru capitalul international. Valul antiamerican si antiglobalizare, incluzand nationalizari si chiar proiecte socialiste, din America Latina nu este privit cu suficienta luare aminte prin cabinetele marii finante mondiale. Din interese politice pe termen scurt - care, din pacate, par a transcende pe cele pe termen lung - atentia se concentreaza asupra lumii musulmane si teroristilor provenind din aceasta lume. Parand a fi calare pe si­tua­tia lumii, capitalul international nu se ara­ta dispus sa traga invataminte. Insuccesele in combaterea terorismului dovedesc clar ca impotriva saracilor - napastuiti nu doar de soarta, dar si de globalizare - nu poti lupta nici cu arme nucleare, nici cu cele mai sofisticate tehnologii, caci saracii n-au de fapt ce pierde!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22