De același autor
Teorii asupra cauzelor care au dus la declansarea crizei din segmentul de risc al pietei imobiliare americane au aparut unele dupa altele, de indata ce s-a constatat ca nu este ceva trecator sau vreun accident, iar reverberatiile internationale sunt foarte puternice. Unele teorii cauta cauzele in diferite conjuncturi sau in combinarea lor nefericita, altele in politicile economice expansioniste sau in asa-numita "dereglementare", mai precis in abandonarea unor reglementari ale pietelor. Foarte multe teorii si interpretari recunosc rolul de fond al speculatiilor fara limite si al sofisticarii instrumentelor financiare, pe care le considera insa in esenta pozitive, atata doar ca din cand in cand implica niste corectii pe care piata le impune spre a impiedica ambalari prea puternice ale motorului si care pot fi trecute in pasivul "pagubelor colaterale". Putine sunt teoriile si interpretarile care au cutezat sa patrunda in maruntaiele actualului angrenaj financiar capitalist si sa caute acolo cauzele profunde, chiar daca lumii financiare nu-i prea convine faptul.
Dintre teoriile despre care am luat eu cunostinta asupra crizei, cea mai serioasa si corespunzatoare realitatilor este cea a profesorului australian de economie si finante Steve Keen, despre care am aflat prin intermediul Ziarului Financiar. S-o prezentam pe scurt si apoi sa aducem in atentie cateva consideratii pentru care merita toata luarea aminte.
Ce aduce bogatie oamenilor?, se intreaba profesorul australian. Salariile, investitiile in productia de marfuri si cumpararea/vanzarea de active in castig, adica speculatiile. Numai ca bunastarea societatii, continua profesorul australian, provine doar din primele doua surse: din salarii si din productia de marfuri. Speculatia creeaza o falsa valoare, care, mai devreme sau mai tarziu, reprezinta un minus pentru societate. Banii obtinuti din speculatii sunt "toxici", iar activele "umflate" prin speculatii sunt active care nu aduc valoare societatii. Spirala preturilor la active creata prin indatorare are un impact profund negativ asupra economiei in ansamblu. In ultimii 20 de ani, datoriile au crescut mult mai rapid decat preturile si veniturile, creandu-se valoare falsa in economie si presiune asupra puterii de cumparare a celor cu venituri din salarii. Cu referire directa la sectorul imobiliar, profesorul australian, aplicandu-si teoria pe articulatia acestui sector, spune ca jucarea activelor imobiliare la cazinoul speculatiilor, intr-o spirala a preturilor care se desprinde la un moment dat de logica economica, duce la un "bubble" care inevitabil se sparge, lasand in urma active nefolositoare si pierderi uriase. Profesorul Keen este transant: "societatea ca intreg pierde, si nu castiga din speculatia cu imobile". Un fel de speculatie la loterie cu active considera profesorul australian ca este si imprumutarea pentru a cumpara o casa deja construita (spre deosebire neta de a imprumuta pentru a construi o casa noua).
Criza financiara declansata de dezumflarea "bubble"-ului din segmentul de risc al pietei imobiliare americane este, potrivit profesorului australian, o criza a supraindatorarii. Supraindatorare ale carei efecte, spune domnia sa, au fost pana acum subevaluate.
Aceasta criza - afirma profesorul australian - va pune in discutie insisi termenii de baza ai capitalismului. De ce? Pentru insusi faptul ca atunci cand intreaga economie are o povara a datoriilor mai mare de cateva ori decat valoarea PIB-ului, cum este cazul tarilor dezvoltate occidentale, unde numai soldul creditelor persoanelor fizice poate depasi PIB-ul anual, functionarea capitalismului este perturbata fundamental. Si nimeni nu a calculat inca nivelul datoriilor totale cu includerea si a celor contractate prin intermediul instrumentelor financiare sofisticate, strict speculative, cum sunt derivativele. O economie bazata pe supraindatorare nu mai raspunde la parghiile cunoscute de politica economica.
Se constata in mod pregnant ca profesorul australian porneste de la baza, si nu de la suprafata lucrurilor. Aceasta ii si permite sa atace speculatia - esenta capitalismului actual - si sa afirme ca insisi termenii capitalismului sunt pusi in discutie de criza, doar aparent imobiliara, dar de fapt financiara din SUA, desi nimeni nu prea mai face consideratii pe o asemenea tema, in masura in care, de la victoria asupra comunismului, capitalismul a ramas singur in lume ca practica economico-sociala!
Prin exacerbarea speculatiilor, prin politicile de dereglementare care le-au stimulat, prin ruperea delimitarilor dintre diferite segmente ale pietei financiare (banci, asigurari, investitii bursiere etc.), prin sofisticarea instrumentelor financiare care nu reprezinta altceva decat speculatie la patrat, capitalismul actual a indepartat complet "economia financiara" de economia reala. Cu efecte nefaste!
Probabil cel mai nefast efect il constituie supraindatorarea, care rezulta din euforia care poate cuprinde fara temei economia financiara si din camuflajul pe care il poate oferi aceasta supraindatorarii, indeosebi prin sofisticarea instrumentului financiar care depersonalizeaza responsabilitatile si detransparentizeaza tranzactiile. Neconstientizata pe parcurs, supraindatorarea se acumuleaza si, cand apare la suprafata, este deja tardiv, diferiti subiecti aflandu-se in pragul colapsului. Altfel nici nu se poate explica faptul ca, doar de la un an la altul, beneficiarii potentiali ai unor produse imobiliare din SUA au constatat ca au de platit cu 75% mai mult decat credeau si ca banci finantatoare nu mai pot sa-si scoata banii avansati, caci n-au cui sa vanda casele pe care le confisca imprumutatilor deveniti rau-platnici.
Un alt aspect la fel de nefast este ignorarea economiei reale si, nu de putine ori, chiar desconsiderarea acesteia. Profesorul australian are o parere neta si sanatoasa in domeniu. Speculatia din economia financiara nu produce bunastare societatii. Din pacate, din imitatie sau pur si simplu din prostie, economia reala a ajuns sa fie desconsiderata si in unele tari emergente, literalmente iresponsabile, pentru ca acestea nu-si pot permite comportamente de tipul statelor cu capitalism matur, care au ceva cheag in economia reala pentru a-si permite exuberante in economia financiara.
Profesorul australian este la fel de net in materie de solutii. Domnia sa nu ezita sa ceara bancilor centrale sa incurajeze finantarea pentru investitii, si nu pentru speculatii. Si, la fel, reclama ridicarea unor stavile in calea supraindatorarii, vazand o disfunctie majora in cresterea datoriilor peste cresterea preturilor si veniturilor. Toate acestea ar presupune reglementari severe ale pietelor - care sunt solicitate si de multi lideri politici care nu tin mai putin la capitalism, dar care sunt speriati de consecintele sociale ale scaparii cailor in materie de stabilitate financiara!
Ar fi vorba insa de o intoarcere la capitalismul mai moral si mai putin salbatic care a castigat competitia cu comunismul, dar nimeni nu prea crede ca o asemenea intoarcere mai este posibila. Si atunci, daca ajungem sa privim speculatia ca pe o fatalitate, o fatalitate este si viitorul pe care aceasta ni-l harazeste!