De același autor
S-a incheiat dualitatea puterii in PSD? Poate acum Mircea Geoana sa rasufle usurat, dupa autosuspendarea lui Adrian Nastase?
Mircea Geoana, într-un fel, putea sa rasufle usurat dupa votul din congresul din primavara anului trecut, cand a fost ales presedintele partidului. Usurat, în sensul ca a obtinut numarul de voturi necesar si suficient pentru ca, într-o competitie democratica, sa castige. Si nu poate sa rasufle usurat în ceea ce priveste responsabilitatea pe care o are fata de acest partid si ceea ce are de facut pentru ca acest partid sa recastige alegerile generale si prezidentiale în , astfel încat sa fie din nou prima forta politica romaneasca.
Problema “x” a PSD
Au fost extrem de multe speculatii pe aceasta tema. Trebuie sa acceptam ideea ca, de-a lungul vremii, Adrian Nastase a facut suficiente analize corecte privitor la situatia politica din si la situatia în PSD. Atunci, dincolo de speculatii si de discutii, care fara îndoiala au avut loc între colegi, cum e mai bine, cum nu e mai bine, putem accepta ca analiza privitoare la ideea de a detasa problema lui personala de partid i-a apartinut. Dincolo de faptul ca s-a întamplat chiar asa. Ar fi fost, cu siguranta, o discutie în Biroul Permanent National pe problema Adrian Nastase. Din fericire pentru toata lumea, nu a fost necesar sa se întample acest lucru, pentru ca la intrarea în ordinea de zi Nastase a solicitat sa intervina, ne-a prezentat analiza lui, a carei concluzie era nevoia de a se face aceasta detasare a problemei “x” de problema PSD. Analiza ni s-a parut a fi valida, în consecinta am luat act de ea si am acceptat-o. În aceeasi analiza a lui se spunea ca partidul trebuie sa fie detasat de problemele private ale cuiva, pentru ca el sa poata sa se manifeste ca partid de opozitie, sa se ocupe în continuare de problemele specifice ale unui partid. Asta era o alta concluzie. Motiv pentru care am trecut la punctul 2 al ordinii de zi si am discutat mai departe problemele partidului.
Totusi, spre sfarsitul saptamanii trecute, d-l Nastase a avut cateva intalniri care au fost decisive. Una dintre ele este cea cu d-l Mircea Geoana, iar presa a speculat ca ati jucat un rol decisiv in a-l convinge pe Mircea Geoana sa adopte o pozitie radicala fata de Adrian Nastase.
Este exact ceea ce ati spus dvs.: “presa a speculat”. Fara nici o îndoiala ca la Biroul Permanent nu a venit fiecare din padure. Sigur ca am stat de vorba unii cu ceilalti, cum e mai bine de facut, care este solutia cea mai buna. Dar repet, putem accepta faptul ca decizia îi apartine, o putem accepta, indiferent daca la un moment dat unul a avut o idee, altul a avut alta idee. N-are sens sa faci public ceea ce cineva a discutat cu altcineva. Oricum, din punctul meu de vedere, decizia îi apartine lui Adrian Nastase. Ar fi apartinut grupului de la Cluj sau ar fi apartinut altora, daca ar fi fost o discutie în Biroul Permanent si daca o pozitie a noastra, de exemplu, sau a altora ar fi castigat la vot.
Fara sustinerea lui Miron Mitrea si a grupului de la Cluj, Geoana risca sa adopte o pozitie moderata. Deja s-a speculat ca aceasta afacere, “matusa Tamara”, va fi inaintata Consiliului de Integritate Morala.
Toate aceastea sunt speculatii si nu are rost sa gandim în acest fel. Repet, Mircea Geoana ar fi putut sa aiba o pozitie în dreapta sau în stanga fata de ceea ce s-a întamplat, diversi colegi din Birou la fel, daca ar fi existat o dezbatere în Birou. Ea n-a existat pentru ca au acceptat cu totii pozitia lui Nastase. Deci, a fost analiza lui, decizia lui si acceptul nostru pe aceasta decizie.
Ce inseamna autosuspendare in cazul d-lui Nastase? Nu exista in Statutul PSD autosuspendarea din functie, se poate autosuspenda din partid. Ce inseamna asta? Va mai participa Adrian Nastase la sedintele conducerii PSD, va fi consultat de liderii PSD in luarea unor decizii politice importante?
Sunt aici de discutat doua aspecte. Pana la urma, gestul lui este unul politic. S-a autosuspendat din functia pe care o detinea, nu din partid. Este dreptul lui, este dreptul cuiva de a solicita conducerii centrale a partidului sa faca acest lucru. Nu este necesar sa vorbim strict de litera Statutului. Dimensiunea gestului sau este politica si simbolica. El s-a autosuspendat. În conditiile acestea, din aceasta pozitie nu poate participa, cu siguranta, la sedinte sau la actiuni ale conducerii partidului.
Si nici nu va fi consultat in luarea unor decizii majore?
Deciziile apartin conducerii partidului.
Din care d-l Nastase nu mai face parte.
Din care d-l Nastase s-a autosuspendat. Dansul poate participa la sedintele conducerii partidului, în situatia în care este invitat. Vom vedea, e o chestiune pe care o vom discuta în perioada urmatoare. Nu am discutat subiectul acesta, ca sa fiu foarte sincer.
Totusi, aveti o problema in PSD. D-l Nastase s-a autosuspendat, in acelasi timp lideri marcanti ai partidului au declarat ferm ca Nastase va fi sprijinit pentru a-si pastra fotoliul de presedinte al Camerei.
Cu siguranta. Sunt doua lucruri distincte aici.
Are partidul ceva de castigat de pe urma prezentei d-lui Nastase in fruntea Camerei?
Ce-ar avea de pierdut partidul?
La capitolul imagine.
Practic, autosuspendarea este o decizie politica importanta. Ea detaseaza problema lui Adrian Nastase de problema partidului, dar din punctul nostru de vedere, si al oricarui om civilizat, functioneaza prezumtia de nevinovatie. S-ar putea ca justitia sa dea verdictul vinovat sau nevinovat. Pana cand justitia nu spune acest lucru, din punctul nostru de vedere, este nevinovat. Nu poti sa dai sanctiuni asa.
Nu e riscant pentru PSD sa lase ca justitia sa-i rezolve problemele politice? Pentru ca, dincolo de problema juridica, vinovat sau nevinovat, e vorba aici de o chestiune politica foarte importanta: planeaza asupra unor lideri ai PSD suspiciuni de coruptie. Dvs., acum un an, cand ati lansat proiectul politic Reforma Profunda a PSD, chiar ati spus acolo ca acesti lideri trebuie sa faca un pas în spate.
Sunt absolut de acord cu dvs. si exact acest lucru Adrian Nastase l-a facut, s-a autosuspendat si a facut un pas în spate. Dar, în acelasi timp, trebuie sa-i dam dreptul sa se apere în justitie. Sunt mai multe lucruri aici. E o chestiune de mare coruptie, dar, în lege, coruptia nu este legata de relatia dintre nepot si matusa, ci este legata de raporturi de putere. Perioada despre care se vorbeste în tot acest scandal este una de opozitie. Deci, sunt mai multe circumstante care ne fac pe noi sa dam cu deplina încredere prezumtia aceasta de nevinovatie lui Adrian Nastase, în aceasta perioada. Nu cred ca este corect sa extindem acum în nici un fel eventuale sanctiuni suplimentare lui Adrian Nastase, pana cand justitia nu se va pronunta.
Analistii “portocalii” bruiaza PSD
Au fost doua categorii de analize. Unele care au încercat sa aiba obiectivitatea necesara si lasa diverse variante de evolutie în continuare, altele sunt strict “portocalii”. Sunt o serie de analisti care sunt “portocalii” din cap în picioare, care vad în asta toate variantele posibile ca PSD sa se sparga, sa se rupa, sa dispara si sa ramana ei singuri. Ceea ce eu vad din interior: nici un grup - daca exista grupuri în PSD, ca nu stiu despre acest lucru - nu are nici de castigat si nici de pierdut. Pur si simplu, prin ceea ce congresul din primavara a consacrat, si anume competitie interna, descentralizare, modificari ale Statutului prin care conducerea sa fie aleasa de congres, s-a validat unitatea partidului sau solidaritatea partidului în jurul unor principii, si nu al unor persoane. Discutia aceasta permanenta pe care unii o duc ma face sa cred ca ei nu înteleg de fapt ca am depasit sec. XVIII sau sec. XIX.
Trebuie sa acceptati ca politica se face prin oameni si ca in PSD exista grupuri. Cum exista un grup de la Cluj al carui lider sunteti dvs., exista un grup Miron Mitrea, exista un grup de la Bacau condus de Viorel Hrebenciuc, exista un grup in Bucuresti condus de Dan Ioan Popescu.
Din punctul meu de vedere, iar ceea ce gandesc altii va rog sa-i întrebati pe ei, noi promovam principii si am promovat permanent principii, si nu persoane. Ne-am solidarizat în jurul unor principii si al unor idei comune. Iar demonstratia suplimentara a faptului ca aceste lucruri au început sa prinda a fost votul obtinut în congres si de catre mine, si de catre Mircea Geoana, Nastase si ceilalti colegi ai mei. De altfel, la Biroul Permanent de luni, Adrian Nastase nu ne-a cerut solidaritate în exteriorul legii. Exista o suspiciune ca activitatea lui se afla în contradictie cu legea si atunci a spus: “domnilor, eu ma detasez de aici si singur trebuie sa demonstrez ca sunt nevinovat. Nu trebuie ca dvs. sa veniti cu mine la Parchet”. Aceste aspecte sunt vizibile pentru cine vrea sa fie rational. Pentru cine este patimas legat de anumite forte politice, sigur ca îi vine mai greu sa observe aceste lucruri.
Va fi Ion Iliescu ceva mai influent in PSD acum, dupa autosuspendarea lui Adrian Nastase?
Ion Iliescu a fost, este si va fi influent în PSD, pentru ca nu se poate face abstractie sub nici o forma de faptul ca este fondatorul acestui partid, a fost conducatorul acestui partid, a fost permanent în prim-planul activitatii acestui partid. Ceea ce simt în acest moment legat de Ion Iliescu este faptul ca dansul a cerut evolutii pozitive în acest partid sau a militat pentru aceste lucruri: restructurare, modernizare, eliminarea celor care au probleme etc. Practic, în acest moment, cred ca d-l Ion Iliescu gandeste asa: daca eu as fi fost ales presedintele partidului, as fi facut eu aceste schimbari, pentru ca ele trebuie facute în mod obligatoriu; nu sunt eu în pozitia de a decide, trebuie sa le faceti voi, le faceti, sunt alaturi de voi; nu le faceti, va voi critica. Aceasta este în esenta, fara ca eu sa cred ca d-l Ion Iliescu îsi doreste functii executive majore în interiorul partidului.
Ce se intampla cu functia de presedinte executiv acum? S-a desfiintat odata cu autosuspendarea lui Adrian Nastase?
Nici vorba.
Cine o s-o ocupe?
Presedintele executiv, conform Statutului, se pozitiona ca fiind coordonator al departamentelor partidului, în principal, si raspundea la ordinele presedintelui partidului. Departamentele exista, functioneaza, iar Biroul a decis ca de activitatea lor curenta, în aceasta perioada, sa se ocupe presedintele Consiliului National al partidului, si anume d-l Dan Mircea Popescu. În consecinta, departamentele îsi vor desfasura mai departe activitatea, fara nici un fel de problema, iar coordonarea pe care o realiza Adrian Nastase, ca presedinte executiv, apartine pe aceasta perioada d-lui Dan Mircea Popescu.
Sustineti organizarea unui congres extraordinar al PSD in urmatoarele luni?
Nu. Sunt tot speculatii. Sustin urmatoarele lucruri: ca în perioada imediat urmatoare, respectiv la întalnirea cu presedintii organizatiilor judetene, si la urmatoarea întrunire a Biroului National, sa se transeze in integrum tipul acesta de probleme care are conotatii legate de scandaluri, iar Consiliul National din februarie sa fie unul dedicat exclusiv pozitionarii partidului în raport cu puterea. Sa vedem care este strategia, care este tactica partidului în 2006, care sunt liniile de actiune, care sunt modalitatile prin care vom actiona, care este modul de raportare al PSD la problemele societatii romanesti. Practic, vom încheia acest scandal, iar cei care spera ca el se va extinde se însala, pentru ca partidul e mult prea mare ca sa-si permita sa balteasca un singur minut. El trebuie sa actioneze.
Cum veti rezolva, cum vedeti dvs. rezolvarea acestei probleme, care, iata, treneaza: partidul, la fiecare doua luni, e implicat intr-un scandal major?
Prin detasarea scandalului de partid.
Aceasta inseamna excludere, autosuspendare, ce inseamna?
Asta înseamna autosuspendari, în cazurile în care se potriveste si exista si persoana respectiva care sa-si asume decizia, dar înseamna si excluderi, daca este cazul, astfel încat, asa cum un membru de partid n-a întrebat partidul cand a facut o prostie, nici partidul nu poate sa fie solidar cu el dincolo de litera si spiritul legii.
Deci, practic, depasiti etapa autosuspendarilor si veniti dvs., conducerea partidului, sa suspendati, sa indepartati anumite persoane controversate din randul partidului, asta cat mai repede, in prima faza a scandalului, pentru a nu eroda imaginea partidului. Asta este intentia dvs.?
Da, puteti sa întelegeti si acest lucru.
Ati fost foarte ferm in a-mi spune ca nu vedeti un congres extraordinar în 2006. Totusi, Miron Mitrea spunea ca e foarte posibil sa fie organizat un congres in 2006.
Congresul extraordinar al unui partid presupune existenta unei situatii extraordinare. În acest moment, în interiorul PSD nu exista o situatie extraordinara si nici în societatea romaneasca nu exista o astfel de situatie azi, cand noi vorbim. Daca maine apare o situatie extraordinara - poate sa fie intentia de a declansa alegeri anticipate, cade un meteorit foarte mare, Doamne fereste!, daca apare o situatie extraordinara -, atunci apare nevoia convocarii unui congres extraordinar. Si cu siguranta ca la o astfel de posibilitate se referea si Miron Mitrea. Da, este posibil, dar numai într-o situatie extraordinara. Azi, cand noi vorbim, nu este o situatie extraordinara care sa impuna convocarea unui congres extraordinar.
Geoana, un presedinte cu potential
L-ati sustinut pe Mircea Geoana anul trecut la congres. A obtinut presedintia PSD si gratie sustinerii grupului de la Cluj. Acum, cand o sa se implineasca un an de la congres, sunteti multumit de aptitudinile reformiste ale lui Mircea Geoana?
În conditiile date, da. Mircea Geoana este presedintele partidului si va deveni un lider si mai important în interiorul partidului, iar autoritatea lui va fi legata nu numai de pozitia pe care o are, ci si de prestatia pe care o are, pentru ca ea este în crestere. Eu am foarte mare încredere în posibilitatea ca Mircea Geoana sa fie de-adevaratelea un lider de partid absolut recunoscut de catre toti membrii partidului si nu numai. Eu sunt încrezator. Am fost obisnuiti cu un anume tip de lider, am fost într-o anume conjunctura politica interna. Sunt o serie de provocari în fata noastra, nu numai a PSD, ci a Romaniei în general, si sigur ca raspunsurile la aceste provocari unele sunt de nota 10, unele de 9,50, unele pot sa fie de 8 sau unele pot sa fie notate cu mai putin. Dar eu vad o evolutie pozitiva în interiorul partidului, implicit si la liderul sau. În consecinta, cred ca vom vorbi mult timp înca despre Mircea Geoana ca presedinte al PSD.
Credeti ca Mircea Geoana poate sa reformeze PSD?
Nu depinde numai de el, ci de întreaga conducere. Este sarcina lui de manager politic de a construi o echipa competenta, competitiva în jurul lui, capabila sa faca aceste lucruri. Nu-l putem învinovati decat de incapacitate eventuala de a gestiona aceasta echipa, de la departamentele partidului, vicepresedintii partidului, Biroul Permanent National, Consiliul National s.a.m.d. Trebuie sa depasim faza în care vedem în presedintele partidului totul.
Sunteti foarte pozitiv fata de Mircea Geoana. Mi-amintesc ca in octombrie erati nemultumit. Chiar se punea problema ca grupul de la Cluj sa-si concentreze eforturile pentru promovarea dvs. in functia de conducere. Cum se explica acest lucru?
Niciodata nu s-a pus problema, în interiorul organizatiilor din Transilvania sau într-o alta structura, sa fie promovat altcineva în locul lui Mircea Geoana. Întotdeauna s-a pus problema sa fim extrem de exigenti, cat se poate de exigenti fata de ceea ce face conducerea partidului, fara ca acest lucru, însa, sa ne puna în situatia de a dori sa-l înlocuim pe Ionescu cu Popescu. Si azi îl critic pe Mircea Geoana, daca este necesar. Îmi doresc sa fie si mai înalt, si mai destept, si mai frumos, si mai harnic, si mai devreme acasa, dar asta e o alta chestiune. Si asta nu înseamna ca vrea cineva sa-l darame pe Mircea Geoana. Din contra.
Echipa conteaza
Am obtinut cele mai multe voturi.
Tocmai.
Ceea ce înseamna ca principiile pe care noi le-am promovat au fost valide. Aceasta este satisfactia mea. Pentru ca eu nu am candidat decat pentru o pozitie de vicepresedinte. Am facut parte din echipa care a promovat niste idei, nu vreau sa-mi asum singur aceste lucruri, au fost multi presedinti de organizatii. Iar votul pe care l-am obtinut demonstreaza faptul ca reformarea partidului n-a fost doar dorinta organizatiilor din Transilvania si Banat, pentru ca noi am avut trei sute si ceva de delegati acolo, ci a fost dorinta tuturor organizatiilor. Voturile obtinute de mine demonstreaza ca ideile au fost valide, nu persoana.
Dar nu ati putea sa va impuneti ideile, proiectul de reforma a PSD mai bine, daca ati fi presedintele partidului?
Nu cred în varianta de presedinte al partidului pur si simplu. Cred în echipa. Eu cred în faptul ca presedintele, secretarul general, vicepresedintii PSD sunt o echipa si argumentele cele mai bune vor fi asimilate de toata lumea si promovate. În consecinta, este suficient sa faci parte din echipa, nu este neaparat nevoie sa fii seful.
Preferati rolul de eminenta cenusie in PSD.
Nu, prefer rolul de om al muncii. Punct.
Om de echipa.
Da. Si, de altfel, daca as simti ca nu este o echipa, ca, în sfarsit, prevaleaza mizeria si lucrurile facute pe la spate, nici nu m-as mai duce.
Asta presupune ca dvs. sunteti dispus la concesii destul de serioase, pentru ca proiectul grupului de la Cluj de a moderniza social-democratia in Romania, intitulat Reforma profunda a PSD, nu a fost aplicat decat intr-o foarte-foarte mica masura. Sunt acolo puncte importante care nici macar nu se mai dezbat în acest moment în PSD.
E un proiect politic important, acceptat pana la urma din punct de vedere statutar. Modificarile la statut au consacrat descentralizarea, importanta organizatiilor locale, competitie interna în partid, debirocratizarea conducerii centrale, deci s-au acceptat foarte multe lucruri din proiectul, repet, nu al nostru, pentru ca a fost al întregului partid, la congres. Numarul de voturi a demonstrat ca nu a fost un proiect al nostru, ci al tuturor. Au fost acceptate, deci, s-a facut un pas extrem de important.
Daca ar fi fost pus in practica s-ar fi facut un pas important, numai ca nu au fost puse in practica, d-le vicepresedinte, aici e problema.
PSD are înca multe probleme de rezolvat. Dar aplicarea unui proiect politic într-un partid atat de important cum este PSD nu este un accident. Într-un accident, daca nu esti atent 0,1 secunde, intri în stalpul de pe marginea santului. Aici e nevoie de timp fizic, sunt procese, procesele în sine au nevoie de timp fizic. Nu-mi închipui acum ca, daca iesim la televizor sau la radio si spunem ca de maine dimineata s-a reformat totul în tara asta, asa se si întampla. Trebuie sa ai cainosenia necesara de a lupta pentru fiecare lucru pentru ca el sa se întample. Totdeauna vor fi pareri pro si contra. Eu cred ca, pana la urma, echipa de conducere condusa de Mircea Geoana în acest moment are capacitatea de a promova pas cu pas lucruri importante în interiorul partidului. Ca nu ne ducem cu viteza a cincea si ne ducem numai cu viteza a doua, ca sa folosesc termeni care-mi sunt mai uzuali, fiind profesor de automobile, la Universitatea Tehnica din Cluj, nu de Filozofie, este altceva.
Dar Romania viseaza sa mearga in viteza a cincea. Dvs. mergeti cu a doua?
Deocamdata cred ca mergem cu viteza mai mare decat oricare partid politic din Romania. Nici unul dintre partidele politice existente azi pe scena politica din Romania nu a initiat procese de democratizare interna si de modernizare la nivelul la care îl face PSD. Uitati-va cu atentie la ce se întampla la celelalte, fara sa fiti patimas, si veti vedea ca nici unul n-a început ceea ce noi am demarat si promovam în acest moment.
Banuiesc ca aceasta atitudine neasteptat de pozitiva fata de conducerea PSD s-ar putea datora unor intelegeri cu Mircea Geoana, ca dvs. veti fi premier al guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile? Luati în calcul un asemenea proiect de prim-ministru pentru dvs.?
Nu am discutat niciodata despre astfel de proiecte. Si nici proiecte generale, cum ar fi cine va fi prim-ministru sau altceva. Cu atat mai putin am discutat, eventual, despre mine. Niciodata un prim-ministru sau o pozitie importanta nu va fi în PSD rezultatul unei discutii private între doi lideri, ci va fi o constructie colectiva a Consiliului National al partidului, eventual al congresului, daca vorbim de candidatul la Presedintie. Poate în urma cu mai multi ani era suficient sa fii prieten cu liderul partidului ca sa te promoveze undeva. În acest moment, trebuie sa fii apreciat sau sa-ti fie apreciata munca de catre Biroul Permanent, de catre Consiliul National. Sunt prevederi statutare care spun în ce cadru, cum se aproba guvernul, primul ministru, candidatul la Presedintie.
Dar, daca vi se propune, acceptati o astfel de pozitie?
Asta e o discutie inutila. E o discutie absolut aiurea. Repet, din punctul meu de vedere, am în Cluj un serviciu absolut onorabil. Demonstratia faptului ca nu am dorit puterea am facut-o si atunci cand, din viceprim-ministru, m-am dus si am candidat ca primar al Clujului. Am demisionat din pozitia respectiva si, chiar daca mai apoi am esuat în competitia electorala, mi-am pastrat decizia. Demonstratia ca nu m-am luptat pur si simplu pentru a ajunge la putere am facut-o. Nu am dorit sa ajung parlamentar, senator sau deputat, desi luasem vreo 70.000 de voturi numai în Cluj-Napoca, deci mai mult decat cele necesare pentru un senator. N-as fi avut nici o problema. Eu am dorit permanent sa fac parte dintr-o echipa care face ceva pentru tara ei. Chiar daca suna bombastic, chiar asta am dorit. Si acest lucru îl voi face în continuare, mai jos, mai în dreapta, mi-e egal unde etc. Nu-mi caut loc de munca pentru ca îl am, sunt multumit de el si cred ca este onorabil si, prin faptul ca am si activitate privata, este chiar si extrem de bine platit.
Promisiuni de reforma
Nu. Cred ca PSD are capacitatea necesara si suficienta pentru a continua procesul de reforma în interiorul sau. Are aceasta capacitate. Sunt absolut convins ca aceste procese vor continua si vor aduce, în foarte scurt timp, partidul în situatia în care va începe sa creasca din nou în sondaje. A fost primul an de opozitie. Noi nu am avut o strategie de avarie foarte clara, acesta este adevarul, nu am facut un studiu vizand ceea ce se poate întampla daca se pierd alegerile. A fost mai mult o ipoteza, dar pe care toata lumea a pus-o între doua paranteze, am spus ca vedem mai tarziu, discutam varianta aceasta. Apoi s-a întamplat si am fost obligati sa o discutam. Si, dintr-un bun-simt politic al partidului, noi am lasat un ragaz puterii sa se exprime. Pana la urma, trebuie sa respect milioanele de votanti ai Aliantei si ai lui Basescu. Trebuiau lasati o perioada ca sa vedem ce se întampla. Si, daca s-ar fi înregistrat rezultate economice pozitive, sa vedem ca inflatia, în loc sa stagneze sau sa înceapa sa creasca, scade dramatic, ca se aproba un nou acord cu FMI, deci toate pozitive, intram într-o lupta acolo de nivelul mediei, între 9 si 10. Din nefericire însa, dupa un an vedem ca guvernarea gestioneaza prost treburile tarii. Avem descrestere economica, inflatia creste, nivelul de viata al oamenilor este mai scazut. In consecinta, va trebui sa ne pozitionam extrem de clar si de competitiv, cu idei extrem de clare fata de ceea ce se întampla în societatea romaneasca. Asta se va întampla la urmatorul Consiliu National. Nu altele.
Nu exista pericolul sa va intoarceti la putere fara sa fi facut reforma interna in partid?
Daca nu ducem reforma pana la un nivel acceptabil, nu în varianta ideala, pentru ca aia e o utopie, nu ne întoarcem la putere. Noi avem de facut anumite lucruri, pe care le vom face, vom continua anumite lucruri pe care le-am început si vom ajunge la putere. Daca nu vom face aceste lucruri, atunci trebuie sa ne pregatim de varianta ca mai stam în opozitie.
Aceste lucruri insemnand ce? Inlaturarea coruptilor din partid, persoane controversate care dauneaza imaginii? Ce inseamna exact?
Înseamna, în primul rand, programe politice. În primul rand, trebuie o strategie politica extrem de clara a partidului, un program politic, economic, social extrem de clar, care sa fie acceptat de catre electorat, si, în al doilea rand, cei care promoveaza aceste idei clare, acceptabile, care duc tara înainte trebuie sa aiba si ei însisi capacitatea de a le reprezenta. Sunt doua lucruri: pe de o parte, în fata societatii trebuie sa ai idei pe care ea le accepta si, în al doilea rand, cei care le promoveaza, daca se poate, sa fie ca lacrima de curati. Sunt procese care trebuie sa mearga în paralel.
18 ianuarie 2006