Alegeri europene fără Europa

Ioan Stanomir 02.06.2009

De același autor

Alegerile ce vin pot deveni, în ordine istorică, un prim pas în transformarea  elitei guvernante.

Mici, şepci electorale, afişe, telefoane mobile, tricouri, pantofi: din întregul arsenal de obiecte pe care îl putem asocia, în aceste zile, simbolic, cu alegerile pentru Parlamentul European, proiectul politic european al României este absent. Este vorba de o absenţă pe care nici măcar agresiva prezenţă a primarilor de sector, în câteva dintre cartierele bucureştene, nu o poate compensa. Imaginea surâsului fermecător al domnilor Cristian Popescu–Piedone sau Marian Vanghelie este marca unui eveniment care riscă să devină anodin.

În cazul liberal sau social-democrat, alegerile de peste câteva zile înseamnă o provocare precisă, vizibilă în maniera în care însăşi campania este imaginată şi ţintele definite. Este vorba de un obiectiv care nu are nimic în comun cu marile dezbateri în marginea constituţionalismului european. PSD şi PNL sunt unite în tentativa de convertire a obsesiei antiprezidenţiale în motorul mobilizării electorale. Sprijinite, dincolo de orice precauţie deontologică, de câ­teva dintre marile instituţii de televiziune, cele două partide sunt angrenate, recurgând la artificii retorice proprii, într-o operaţiune de demonizare a preşedintelui Băsescu.

Genial şef de orchestră social–democrat, Marian Vanghelie este preotul noului cult închinat viitorului preşedinte socialist al republicii. În oglindă, filipicele lui Crin Antonescu sunt menite să întărească efigia noului Barack Obama, salvator al României ameninţate de autoritarismul prezidenţial. Punerea în scenă maschează cu dificultate populismul ce invadează spaţiul public în ultimele luni.

Incontestabil, miza autentică a competiţiei electorale este legată de identificarea modalităţii graţie căreia politica internă se poate detaşa de vulgaritate, excese verbale şi patronaj local cvasifeudal, deschizându-se către un ton şi o agendă europeană. Asumarea decenţei comportamentale şi a moderaţiei este parte din acest scenariu de durată, destinat să contracareze deriva demagogică. Odată cu Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Cristian Preda, un stil politic distinct este pe cale să se contureze acum. Alegerile ce vin pot deveni, în ordine istorică, un prim pas în această transformare a elitei guvernante. Edificarea spaţiului public european este inseparabilă de mecanica viitoarei schimbări româneşti. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22