De același autor
20 iunie 2012 este ziua în care justiția din România ne-a arătat tuturor că se poate. E pentru prima dată în istoria acestei țări când un om așa de important cum este Adrian Năstase este pedepsit pentru că a abuzat de poziția sa pentru a obține avantaje personale.
Despre puterea domnului Năstase nu voi vorbi aici – presa ultimelor zile a facut-o cu vârf și îndesat. Nu voi vorbi nici despre evenimentele care au urmat condamnării – un întreg angrenaj de partid (de la ministrul de Interne până la doctorul Brădișteanu, celebru deja pentru suprapunerea intervențiilor sale salvatoare peste momente cruciale din viața pacienților săi) s-a pus în mișcare pentru a-l scăpa pe cel aflat la greu. Vă propun să ne reamintim de unde am plecat și unde am ajuns.
Îmi amintesc de discuțiile pe care le aveam în 2005 cu prietenii mei despre lupta împotriva corupției la nivel înalt în România. Mi se spunea atunci că nicio persoană importantă nu va fi niciodată deranjată cu întrebări de către procurorii anticorupție. Când au început să apară primele dosare, mi s-a spus că e puțin probabil ca ele să ajungă în instanță, că parlamentul se va opune, că procurorii se vor teme. Amânările nesfârșite din instanță au generat un nou șuvoi de critici și de îndoială. Oricum, era limpede că nimeni nu va fi condamnat. Iar dacă va fi condamnat, pedeapsa va fi una cu suspendare. Când Virgil Pop și Avram Mureșan au fost condamnați la închisoare, s-a spus că acești politicieni nu mai însemnau de mult nimic pe scena publică românească. Apoi a venit condamnarea în dosarul Trofeul Calității și de atunci s-a schimbat totul. Sper că pentru totdeauna.
Cui datorăm faptul că România a intrat pe calea modernizării? Căci modernizare se cheamă ceea ce trăim, pe alocuri dureros, în aceste zile. Șansa cea mare se numeşte integrarea în Uniunea Europeană. Aceasta a fost miza cea mare pentru care politicienii români au acceptat cu jumătate de gură că regula jocului trebuie să se schimbe, iar monitorizarea pre- şi postaderare a făcut adevărate minuni. Guvernul condus de Năstase a creat Parchetul Național Anticorupție și a adoptat legi importante în această materie. Apoi, Monica Macovei – susținută de către Traian Băsescu în Guvernul Tăriceanu – l-a numit pe Daniel Morar la DNA și acesta și-a format o echipă de procurori netimorați de politicieni. Dosarul Năstase a fost instrumentat de Dănuț Volintiru și Mihaela Moraru, de la secția condusă de Doru Țuluș (acela pe care voia Chiuariu să-l dea afară cu orice preț în 2007). În instanță, s-a luptat cu o armată de avocați procurorul Elena Matieșescu. Dosarul Năstase s-a judecat integral la ÎCCJ și atât primul complet (format din Ioana Bogdan, Ionuț Matei și Cristina Rotaru – dânsa a făcut opinie separată doar în ceea ce privește condamnarea lui Năstase, în restul chestiunilor fiind de acord cu colegii săi), cât și cel de-al doilea (condus de Livia Stanciu și din care au mai făcut parte Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie) au fost pentru condamnarea inculpaților și pentru obligarea acestora la recuperarea prejudiciului. Toți acești oameni ne-au dat o lecție de viață despre demnitate profesională și despre curaj. Cred că este important că măcar acum să aflăm cum îi cheamă. În general, ei, procurorii și judecătorii, rămân neștiuți, ascunși cumva în spatele dosarelor pe care le instrumentează sau a soluțiilor pe care le pronunță.
Adrian Năstase a folosit toate tehnicile de apărare existente în dreptul românesc și, după venirea USL la guvernare, unele instituții ale statului român au încercat să îi întindă o mână de ajutor. Celebrul Balaban-Grăjdan a retras constituirea de parte civilă din dosar, iar Avocatul Poporului a fost cuprins brusc de îngrijorare atunci când a realizat că, în perioada 1992-2003, CSM hotăra transferul unui procuror în funcția de judecător, fără implicarea președintelui României, așa cum prevedea legea în vigoare la acea dată. În urmă cu un deceniu, astfel de tertipuri ar fi funcționat, probabil. Azi vedem că justiția română a căpătat anticorpi.
Bătăliile juridice vor continua – avocații au început deja să formuleze cereri de întrerupere a executării pedepsei –, dar ceea ce nimeni nu mai poate schimba este soluția definitivă de condamnare pronunţată de ÎCCJ. După pronunțare, o întreagă armată de avocați și colegi de partid s-a perindat prin diverse emisiuni TV, explicând cui voia să asculte că hotărârea instanței este nelegală, nedreaptă, inumană etc. Cazul Trofeul Calității a fost judecat de opt judecători ai instanței supreme. Vă propun să plecăm de la premisa că, până la proba contrarie, această hotărâre e definitivă și trebuie pusă în executare.
După condamnarea lui Adrian Năstase, toți politicienii români ar trebui să înţeleagă că nu mai sunt deasupra legii, că justiția e în sfârșit liberă, că nimeni în afara judecătorilor de caz nu decide soluția în respectivul dosar. Ar trebui să se gândească de două ori înainte de a abuza de funcțiile pe care vremelnic le dețin. Dar nimic nu e câștigat pentru eternitate – depinde de fiecare dintre noi în ce țară vom trăi. Dacă mâine independența justiției va fi iarăși pusă în pericol, dacă vom auzi din nou refrenul cunoscut „Contează instituțiile, nu oamenii“, ar trebui să avem curajul protestului. Curajul de a ne lupta pentru ce ne aparține, iar o justiție liberă e un bun al nostru, al tuturor. //