Totul depinde de rezistenţa instituţiilor statului

Laura Stefan 17.07.2012

De același autor

Curtea Constituţională (CCR) a invalidat cel două ordonanțe de urgență pe care USL le-a folosit pentru a pune în practică lovitura de stat.

CCR a spus limpede că eliminarea prin OUG a competențelor ei de a se pronunța cu privire la constituționalitatea hotărârilor par­la­men­tu­lui „pune în discuţie comportamentul ne­cons­tituţional şi abuziv al gu­ver­nului faţă de Curtea Cons­ti­tu­ţională. E o constatare care nu poate fi înlăturată prin pro­paganda de partid. Apare frec­vent întrebarea în ultimele zi­le dacă este posibil ca gu­ver­nul să aprobe OUG-uri care să preia texte declarate de CCR ca neconstituționale. Răs­punsul e clar negativ și vine tot de la CCR, ca­re, în aceeași decizie, spune: „Curtea cons­ta­tă că, potrivit jurisprudenţei sale, actele de re­glementare primară ulterioare nu pot păs­tra conţinutul normativ al unei norme legale neconstituţionale şi să se constituie astfel în­tr-o prelungire a existenţei acesteia“. Aceas­ta este o propoziție cheie, pentru că, plecând de la ea, înțelegem că orice va face guvernul sau parlamentul trebuie să respecte deciziile CCR, pentru că altfel aceste măsuri vor fi in­va­lidate de către Curte. E o propoziție cheie, ca­re explică în mare măsură cum se va derula referendumul din 29 iulie 2012.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile e fără pre­ce­dent. Au mai existat crize politice, dar me­reu jucătorii principali au declarat că vor res­pecta decizia arbitrului. Fără această regulă mi­nimă nu mai avem o țară, pentru că sta­te­le se sprijină pe un set de norme care de­fi­nesc conviețuirea pe un teritoriu. Respectarea Constituției ţine de esența statului de drept și a democrației. Asta anulează USL astăzi. Nu vorbim despre destinul politic al pre­șe­din­te­lui României, vorbim despre dinamitarea statului de drept și despre anularea de­mo­cra­ției. Pentru că nu mai putem vorbi despre democrație, da­că cetățenii sunt chemați la vot pe 29 iulie, dar nu li se spu­ne clar care este regula după care se de­cide cine câștigă referendumul cu mai puțin de două săptămâni înainte de prezentarea la urne. Comisia de la Veneția spune că nu se pot schimba regulile de vot nici pentru ale­geri, nici pentru referendum cu mai puțin de un an înainte de derularea acestora.

În privința referendumului, CCR a spus că el trebuie să se desfășoare cu respectarea a do­uă condiții cumulative – pentru validarea lui e nevoie de prezentarea la vot a jumătate plus unu dintre cetățenii înscriși pe listele elec­to­rale, iar decizia în cadrul referendumului se ia cu majoritatea voturilor exprimate. CCR spu­ne clar că nu putem folosi aceleași reguli la re­ferendum și la alegerile pentru președinție, pentru că „demiterea prin referendum a pre­şedintelui României nu are semnificaţia unei competiţii electorale, ci reprezintă o sanc­ţiu­ne pentru săvârşirea unor fapte grave prin ca­re acesta încalcă prevederile Constituţiei. Din ultimele declarații ale liderilor USL în­țe­le­gem că nu doresc să respecte această de­ci­zie. Se caută cu disperare soluții alternative ca­re să asigure supraviețuirea politică a aces­tei alianțe, capturarea țării și îngenuncherea justiției.

Una dintre opiniile vehiculate este că se va eli­mina condiția de participare a jumătate plus unu din numărul de alegători pentru toate re­ferendumurile. CCR spune că „aceasta re­pre­zintă o condiţie esenţială pentru ca re­feren­du­mul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, constituind premisa unei ma­nifestări autentic democratice a suve­ra­ni­tăţii prin intermediul poporului, în con­for­mi­ta­te cu principiul statuat în art. 2 alin.(1) din Le­gea fundamentală. A doua este că re­fe­ren­dumul ar trebui să se desfășoare în mai multe zile – asta contrazice hotărârea parlamentului prin care s-a declanșat această procedură. Se mai vorbeşte şi de repetarea referendumului până se prezintă la vot jumătate plus unu din lis­­tele electorale. Și această idee este greșită, pentru că nu se pot organiza mai multe re­fe­rendumuri în cadrul aceleiași proceduri de de­mitere a președintelui. A treia variantă este eli­minarea controlului CCR asupra desfășurării re­ferendumului. Din fericire, Constituția sta­bi­leș­te clar că CCR „veghează la respectarea pro­ce­durii pentru organizarea și desfășurarea re­ferendumului și confirmă rezultatele acestuia. (articolul 146 litera i)“.

Cineva spunea zilele astea că supraviețuirea Ro­mâniei ca stat de drept democratic depinde acum de rezistența instituțiilor sale fun­da­men­tale. Sigur că, într-o țară normală, nu ar fi pu­să niciodată o asemenea povară pe umerii ju­decătorilor de la CCR, dar, din pă­cate, ires­pon­sabilitatea politicienilor USL aici ne-a adus. Se încearcă timorarea CCR – domnul Antonescu declara că și-ar dori eliminarea mai multor ju­decători, doamna Aspazia Cojocaru primește ame­nințări în legătură cu voturile sale, îm­po­triva doamnei Iulia Motoc se fac plângeri des­pre incompatibilități inventate pentru a fi scoa­să din joc. Cu toate astea, CCR a găsit puterea să sancționeze abuzurile USL – chiar în una­ni­mitate – atunci când a fost vorba despre re­ferendum. Eram îndemnați cu aroganță acum câțiva ani să ne întărim statul. Ni l-am întărit – avem procurori și judecători curajoși care nu se mai tem de politicienii noștri de carton. Avem o CCR care limitează abuzul, care ține piept loviturii de stat. Totul depinde, în zilele ce vin, așa cum spunea prietenul meu, de re­zistența instituțiilor noastre. Eu sunt gata să pun un pariu că vor rezista. Iar noi suntem aici pentru a le apăra. Până la urmă, învățăm cu toții o lecție despre democrație, despre cum nimic nu e câștigat definitiv, despre cum fiecare zi este o luptă. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22