De același autor
Aceasta este normalitatea pe care o căutăm de atâta timp în România: instituții care funcționează corect, pentru că oamenii care le compun așază Constituția și legile mai presus de interesele politice ale celor care i-au trimis acolo.
Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a invalidat legea adoptată în „marțea neagră“ care le asigura impunitate parlamentarilor corupți și care dezincrimina conflictul de interese – din calculele DNA și ANI, cam 10% dintre parlamentarii de azi beneficiau direct de aceste modificări. O lege scandaloasă făcută de ei pentru ei. O perfectă ilustrare a conceptului de lege cu dedicație, care ne-a atras încă o dată blamul partenerilor străini și care a încins spiritele la București. Vă amintiți, desigur, cu câtă încrâncenare a apărat USL până în pânzele albe aceste modificări, încercând să convingă o țară întreagă că albul e negru și negrul alb, că parlamentul a făcut un lucru bun acordându-și imunitate totală și că de vină pentru toate relele care se abat peste țară sunt cei care îndrăznesc să critice aceste măsuri. Curtea Constituțională, în unanimitate, a declarat legea neconstituțională, răspunzând unei sesizări formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Unanimitatea aceasta arată că nu se poate face chiar orice într-un stat de drept. Că avem anticorpi care să se lupte cu răul, că avem instituții și oameni care nu se mai tem să-și facă treaba și să anuleze abuzurile. Nu e deloc întâmplător că 92 de judecători de la ÎCCJ au atacat legea din „marțea neagră“ la CCR: ei au văzut prăpastia spre care se îndrepta România dacă această lege ar fi intrat în vigoare și au înțeles că toată munca organelor judiciare ar fi fost anulată peste noapte. Că îmbogățiții tranziției ar fi scăpat de pușcărie, că am fi avut iarăși în România două categorii de cetățeni: unii deasupra legii și alții obișnuiți. CCR a restabilit normalitatea, amintind parlamentului că România e un stat de drept în care Constituția și legile trebuie respectate de către toți, că obligațiile pe care România și le-a asumat pe plan internațional prin apartenența la comunitatea statelor civilizate trebuie respectate în plan intern și că cetățenii sunt egali în fața legii.
Unanimitatea aceasta nu este întâmplătoare. Tot cu unanimitate a fost invalidat de către CCR proiectul de Lege a descentralizării. Curtea a reținut că legea-mamut adoptată prin asumarea răspunderii guvernului încalcă regimul constituțional al proprietății, principiul autonomiei locale și că nu îndeplinește cerințele minime de claritate și coerență obligatorii pentru un act normativ. Ca și în cazul Rompetrol, unde CCR a stabilit că guvernul nu poate pasa către parlament deciziile executive, ci că trebuie să își asume răspunderea care derivă din exercitarea puterii executive – de pildă, prin semnarea memorandumului Rompetrol –, vedem că nu mai merge chiar orice. În decurs de câteva săptămâni, CCR a invalidat cel puțin trei inițiative majore și extrem de periculoase venite dinspre parlament, în condițiile în care deciziile respective presupuneau în mod obligatoriu ca judecători numiți de parlament în actuala conjunctură politică să susțină aceste soluții. Aceasta este normalitatea pe care o căutăm de atâta timp în România: instituții care funcționează corect, pentru că oamenii care le compun așază Constituția și legile mai presus de interesele politice ale celor care i-au trimis acolo.
Un alt motiv de bucurie este reacția rapidă a CSM, care a validat raportul Inspecției Judiciare care constată că declarațiile premierului și ale ministrului Șova referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase încalcă independența justiției. Hotărârea a fost aprobată cu 12 voturi pentru și 4 împotrivă, fapt ce arată că, dincolo de lucrurile care îi despart, mai ales după anul fierbinte care a fost 2013, membrii CSM găsesc totuși resursele să reacționeze împreună atunci când politicienii calcă în picioare justiția. O reacție suplimentară a venit de la președinta ÎCCJ, doamna Livia Stanciu: „Nu-i este permis premierului României să facă aprecieri privind actul de justiție. Să lase judecătorii să-și facă treaba. Declarațiile sale duc la decredibilizarea justiției. Declarațiile premierului afectează independența justiției, inducând populației un sentiment de neîncredere. Toți magistrații sunt nemulțumiți de această atitudine“. Până la urmă, asta înseamnă un adevărat lider: un om care își asumă fără teamă poziții publice tranșante, atunci când observă că instituția pe care o conduce și oamenii care o compun sunt batjocoriți și că munca lor este anulată prin declarații politice ale mai marilor zilei. De astfel de oameni avem nevoie în România și ei încep să își arate fața în ultimii ani: oameni curajoși și demni, oameni care nu se tem să-și facă meseria și să își susțină clar punctele de vedere. Se întâmplă, așadar, și lucruri bune în România, avem și motive de bucurie. Depinde doar de noi să ne îngăduim să le vedem și pe ele, nu doar dezastrele cotidiene. //