De același autor
Imunități, conflicte de interese, neocuparea funcției de Avocat al Poporului - iată doar câteva dintre scheletele din dulapul USL.
Acum câteva săptămâni, domnul Victor Ponta anunța că a reușit să convingă Comisia Europeană să publice raportul de țară după alegeri. E o veste bună pentru România, crede premierul, pentru că, în acest fel, chestiunile care fac obiectul raportului nu vor influența campania electorală. Eu cred că, dimpotrivă, vestea este una proastă: niciun guvern nu cere amânarea publicării unui raport bun pe fond; așadar, raportul e rău. Ce face domnul Ponta acum se numește damage control pentru USL, căci România plătește deja prețul loviturii de stat eșuate din vară, dacă e să ne uităm la banii europeni.
Ar trebui reamintit că raportul CE din această iarnă este unul excepțional (Bulgaria nu are un raport similar), care privește exclusiv respectarea angajamentelor din deja faimoasa listă a lui Barroso – chestiuni care țin de esența statului de drept. Spre enervarea guvernanților, domnul Traian Băsescu a făcut o scurtă analiză a evoluțiilor de până acum, insistând pe problema imunităților, pe cea a conflictelor de interese și pe neocuparea funcției de Avocat al Poporului până în prezent. Riscăm o mențiune în raport privind nerespectarea criteriilor de la Copenhaga și s-ar putea să ni se suspende dreptul de vot – a spus președintele. CE a refuzat să comenteze, pentru a evita interpretarea respectivelor comentarii într-o notă electorală.
Parlamentul a dat un vot extrem de periculos în cazul Diaconu, anulând de facto o decizie a ÎCCJ (prin care se constatase irevocabil că domnul Diaconu nu mai poate ocupa funcția de parlamentar, în virtutea unei prevederi legale adoptate chiar de actualul parlament). CSM a cerut CCR constatarea existenței unui conflict constituțional între puterea judecătorească și cea legislativă. Precedentul este foarte periculos, căci mâine, poimâine, ne putem trezi cu hotărâri date în materie penală nesocotite de parlament. Una peste alta, practica parlamentului rămâne ezitantă – avizele pentru ridicarea imunității în cazurile Dobre şi Borbély au fost respinse, pe când, în cazul Andon, parlamentul a aplicat decizia instanței și l-a eliberat din funcție pe parlamentarul găsit incompatibil. Cazul Trășculescu este în continuare pe rol, Comisia Juridică a Camerei Deputaților dând aviz favorabil cererii de ridicare a imunității în vederea arestării.
Problema conflictelor de interese nu a fost rezolvată nici la nivelul guvernului și este astăzi motivul principal pentru pierderea banilor europeni de către România. În prima zi de campanie, ANI a anunțat că patru miniștri au probleme legate de incompatibilități sau conflicte de interese. Unul singur a fost eliberat din funcție. Domnul Cepoi, fost ministru al Sănătății, și el găsit în conflict de interese, ocupă acum o funcție de consilier al primului ministru, dar şi de şef al Comisiei pentru Acreditarea Spitalelor. Ministrul Educației, doamna Andronescu, tocmai este protagonista unui nou scandal de plagiat, descoperit de integru.org, Adevărul și Nature. Printr-o propunere de proiect copiată din lucrări deja publicate, universitatea doamnei ministru, sub semnătura sa, încerca să obțină câteva sute de mii de euro pentru cercetare. Pentru că s-a aflat despre asta, ministrul a decis să elimine toți experții străini din evaluările de proiecte. Asta, în condițiile în care suntem sub lupa CE pentru că avem probleme de conflicte de interese pe proiectele europene…
Funcția de Avocat al Poporului nu a fost încă ocupată de către o persoană competentă și acceptată de partidele politice prin consens – noi, cei din societatea civilă, l-am propus pe domnul Peter Eckstein-Kovács. La această propunere nu am primit nici măcar o replică de la partidele politice, cu excepția UDMR, care și-a exprimat sprijinul pentru domnul Eckstein.
În week-end, am asistat la o nouă demonstrație de stradă împotriva justiției – este vorba despre un protest împotriva arestării primarului din Năvodari de către instanța de judecată pentru infracțiuni de corupție. Printre protestatari s-au aflat parlamentarii PNL Gheorghe Dragomir şi Mihai Lupu și ministrul PNL Puiu Haşotti. Este o mare diferență, orice s-ar spune, între felul cum se comportă cei doi principali combatanți în alegerile din această iarnă pe această chestiune – n-am văzut proteste ARD împotriva deciziilor judecătorești și cred că normalitatea asta este, chiar dacă o fi existând frustrare și între membrii acestei alianțe, atunci când în vizorul procurorilor intră unul dintre ei. Și dacă tot am ajuns, vrând-nevrând, la politică, să vă spun două mesaje electorale ale USL care mi-au atras atenția și pe care le consider pline de umor. Primul este al Ecaterinei Andronescu și spune: „Dreptate până la capăt!“. Al doilea spune: „Împreună împotriva corupției“. Eliminarea experților străini din evaluarea proiectelor și protestele de stradă pentru susținerea primarilor USL arestați mă scutesc pe mine de comentarii. //