USL şi campania: Uniţi împotriva justiţiei

Laura Stefan 20.11.2012

De același autor

Imunități, conflicte de interese, neocuparea funcției de Avocat al Poporului - iată doar câteva dintre scheletele din dulapul USL.

Acum câteva săptămâni, domnul Victor Ponta anunța că a reușit să convingă Comisia Eu­ro­peană să publice raportul de țară după ale­geri. E o veste bună pentru România, crede premierul, pentru că, în acest fel, chestiunile care fac obi­ectul raportului nu vor in­flu­ența campania electorală. Eu cred că, dimpotrivă, vestea este una proastă: niciun gu­vern nu cere amânarea pu­blicării unui raport bun pe fond; așadar, raportul e rău. Ce face domnul Ponta acum se numește damage control pe­ntru USL, căci România plă­tește deja prețul loviturii de stat eșuate din vară, dacă e să ne uităm la banii europeni.

Ar trebui reamintit că raportul CE din această iarnă este unul excepțional (Bulgaria nu are un raport similar), care privește exclusiv res­pectarea angajamentelor din deja faimoasa listă a lui Barroso – chestiuni care țin de esen­ța statului de drept. Spre enervarea guver­nan­ților, domnul Traian Băsescu a făcut o scurtă analiză a evoluțiilor de până acum, insistând pe problema imunităților, pe cea a conflictelor de interese și pe neocuparea funcției de Avo­cat al Poporului până în prezent. Riscăm o mențiune în raport privind nerespectarea cri­teriilor de la Copenhaga și s-ar putea să ni se sus­pende dreptul de vot – a spus pre­șe­din­tele. CE a refuzat să comenteze, pentru a evi­ta interpretarea respectivelor comentarii într-o notă electorală.

Parlamentul a dat un vot ex­trem de periculos în cazul Di­aconu, anulând de facto o de­cizie a ÎCCJ (prin care se cons­tatase irevocabil că domnul Di­aconu nu mai poate ocupa funcția de parlamentar, în vir­tutea unei prevederi legale adop­tate chiar de actualul par­­lament). CSM a cerut CCR cons­tatarea existenței unui con­flict constituțional între puterea judecă­to­rească și cea legislativă. Precedentul este foar­te periculos, căci mâine, poimâine, ne pu­tem trezi cu hotărâri date în materie penală ne­socotite de parlament. Una peste alta, prac­tica parlamentului rămâne ezitantă – avizele pentru ridicarea imunității în cazurile Dobre şi Borbély au fost respinse, pe când, în cazul An­don, parlamentul a aplicat decizia instanței și l-a eliberat din funcție pe parlamentarul găsit incompatibil. Cazul Trășculescu este în con­ti­nuare pe rol, Comisia Juridică a Camerei De­putaților dând aviz favorabil cererii de ridicare a imunității în vederea arestării.

Problema conflictelor de interese nu a fost re­zolvată nici la nivelul guvernului și este astăzi motivul principal pentru pierderea banilor eu­ropeni de către România. În prima zi de cam­panie, ANI a anunțat că patru miniștri au pro­bleme legate de incompatibilități sau conflicte de interese. Unul singur a fost eliberat din func­ție. Domnul Cepoi, fost ministru al Să­nă­tății, și el găsit în conflict de interese, ocupă acum o funcție de consilier al primului mi­nistru, dar şi de şef al Comisiei pentru Acre­di­tarea Spitalelor. Ministrul Educației, doamna An­dronescu, tocmai este protagonista unui nou scandal de plagiat, descoperit de integru.org, Adevărul și Nature. Printr-o propunere de pro­iect copiată din lucrări deja publicate, uni­versitatea doamnei ministru, sub semnătura sa, încerca să obțină câteva sute de mii de euro pentru cercetare. Pentru că s-a aflat des­pre asta, ministrul a decis să elimine toți ex­perții străini din evaluările de proiecte. Asta, în condițiile în care suntem sub lupa CE pen­tru că avem probleme de conflicte de interese pe proiectele europene…

Funcția de Avocat al Poporului nu a fost încă ocupată de către o persoană competentă și acceptată de partidele politice prin consens – noi, cei din societatea civilă, l-am propus pe dom­nul Peter Eckstein-Kovács. La această pro­punere nu am primit nici măcar o replică de la partidele politice, cu excepția UDMR, care și-a exprimat sprijinul pentru domnul Eckstein.

În week-end, am asistat la o nouă de­monstrație de stradă împotriva justiției – este vorba despre un protest împotriva arestării primarului din Năvodari de către instanța de judecată pentru infracțiuni de corupție. Prin­tre protestatari s-au aflat parlamentarii PNL Gheorghe Dragomir şi Mihai Lupu și ministrul PNL Puiu Haşotti. Este o mare diferență, orice s-ar spune, între felul cum se comportă cei doi principali combatanți în alegerile din această iarnă pe această chestiune – n-am văzut proteste ARD împotriva deciziilor ju­decătorești și cred că normalitatea asta este, chiar dacă o fi existând frustrare și între mem­brii acestei alianțe, atunci când în vizorul procurorilor intră unul dintre ei. Și dacă tot am ajuns, vrând-nevrând, la politică, să vă spun două mesaje electorale ale USL care mi-au atras atenția și pe care le consider pline de umor. Primul este al Ecaterinei Andronescu și spune: „Dreptate până la capăt!“. Al doilea spune: „Împreună împotriva corupției“. Eli­minarea experților străini din evaluarea pro­iectelor și protestele de stradă pentru sus­ținerea primarilor USL arestați mă scutesc pe mine de comentarii. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22