Dincolo de virus

Laurentiu Colintineanu 23.09.2014

De același autor

Știrile alarmante despre răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest țin capul de afiș al actualității internaționale aproape indiferent de alte evenimente. Iar motivul este unul cât se poate de simplu: dincolo de dimensiunea medicală intrinsecă a fenomenului Ebola – lumea se confruntă, într-adevăr, cu cea mai gravă epidemie din istorie –, factorul politic este cel care face din acest virus cap de știre continuu.

În România, Africa Subsahariană este complet dispărută atât de pe radarul presei, cât și de pe cel al politicii externe. Ochii românilor se opresc la Africa de Nord, dincolo de ea pare să nu mai existe nimic. Acum însă, orizontul politic ro­mâ­nesc ar trebui să se extindă către dramaticele evoluții din „restul Africii“. Nu din rațiuni panicarde de sănătate pu­bli­că, pentru că riscul ca Ebola să ajungă în România este mi­nim. Ci din considerente care țin de securitate și pace, așa cum a precizat Consiliul de Se­curitate al ONU într-o re­zo­lu­ție adoptată în unanimitate.

Știrea conform căreia președintele american Barack Obama va trimite 3.000 de militari în Africa de Vest pentru a ajuta la combaterea vir­usului Ebola a fost primită în România cu co­mentarii de genul „Și ce-or să facă, or să îm­puște boala?“. Dar tocmai această decizie a Casei Albe repune pe planul politicii in­ter­na­ționale o serie de state care, în ultima vreme, făceau știri doar în așa-numitul „jurnalism Uga-Buga“, o formă rasistă de relatare care nu scoate țările africane din clișeul mizeriei și al populației subdezvoltate.

Motivul trimiterii de militari – cel de ordin practic – este les­ne de identificat: armata, prin structurile sale ierarhice, este cea mai bine pregătită „ins­tituție“ pentru a organiza o ac­țiune de urgență într-un tea­­tru operativ. Apoi, cei 3.000 de soldați americani ce vor fi prezenți în Africa de Vest tre­buie priviți și în contextul sta­telor respective, unde virusul Ebola nici că putea să își facă apariția într-un moment mai prost. Liberia, Guineea și Sierra Leone sunt printre cele mai sărace state ale lu­mii și se străduiesc să depășească urmările extrem de grave ale unor războaie civile cu su­te de mii de morți.

În țări unde încrederea în autorități este o nes­­temată rară, urmările sociale și politice ale epidemiei de Ebola s-ar putea să fie cu mult mai mari decât cele medicale, măsurate în tra­gice pierderi de vieți. Deja circulă zvo­nuri cum că virusul ar fi invenție a guvernelor pen­tru a scoate bani de la donatorii in­ter­na­țio­nali. Iar faptul că în contextul răspândirii bo­lii au fost decretate stări de urgență și sus­pen­date constituții, dând guvernelor puteri dis­creționare și cale liberă la abuzuri, nu va con­tribui defel la vreo vagă formă de încredere.

Ani întregi de șantaj din partea forțelor de ordine, de exemplu, duc la un grad extrem de ridicat de neacceptare a soluțiilor propuse de autorități. Atitudinea are și forme de ma­ni­festare extreme: într-un sat din Guineea, oa­menii speriați de voluntari veniți să îi in­for­meze cum să se protejeze de virus i-au ucis în bătaie pe voluntari. Șapte oameni au murit în acest incident. Cu alte cuvinte, efectele se­cun­dare – sociale și politice – ale epidemiei de Ebola, probabil, încă nici nu au început să apară cu adevărat.

Estimările ONU însumează un efort global de un miliard de dolari pentru a combate eficient virusul. Miliardul acesta nu include însă și o es­timare a costurilor provocate de efectele se­cundare. Lumea întreagă riscă să piardă alte multe miliarde investite în refacerea acestor state după războaiele civile. Procesul nu era nici pe departe terminat, dar acum riscă să re­greseze. Comunitatea internațională trebuie să acționeze decisiv și unit, altfel va mai adău­ga pe lista statelor eșuate cel puțin trei țări din Africa de Vest.

SUA au făcut un pas important. Trimit o struc­tură eficientă nu numai să gestioneze pro­ce­sele din teren, ci să servească și drept ga­ranție pentru încrederea oamenilor și drept mo­del pentru guvernele naționale respective. Administrații percepute drept profund corupte de populațiile locale primesc o doză de ima­gine injectată mai mult sau mai puțin cu for­ța. Dar exact de asta e nevoie. Epidemia de Ebo­la poate că va fi ținută sub control. Ce a de­monstrat însă acest virus – dacă unii mai aveau nevoie de dovezi – e că nimic nu func­ționează fără încredere în factorul politic. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22