Enel vinde zonele de conflict pe bani grei

Lidia Moise 15.07.2014

De același autor

Enel este în focul unor investigaţii legate de modul în care a facturat certificatele verzi şi de distorsionarea preţului plătit de populaţie.

La doar o săptămână de la euforia listării gigantului local Electrica la bursele din Londra şi Bucureşti, italienii de la Enel sparg liniştea verii anunţându-şi re­tra­ge­rea din România. Desigur România nu este singura piaţă abandonată de Enel, companie listată la burse, dar în care statul italian este principalul ac­ţionar. Enel vinde şi par­ti­cipaţia de 66% din cel mai important operator nuclear slovac, Slovenské Elek­trárne. Anunţul lansării în piaţă a pachetului de de­ţineri majoritare în com­paniile sale româneşti nu a surprins autorităţile de la Bucureşti. Mai mult ca sigur că grupul Enel, controlat de statul italian deşi este listat la Bursele din Milano şi New York, şi-a anunţat intenţia înainte de listarea propriu-zisă a com­paniei Electrica. Probabil aşa se explică şi ex­tragerea companiei Electrica din ac­ţio­na­­riatul Enel Distribuţie Muntenia, unde avea o deţinere minoritară de 23,57%, cât şi din cel al Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat, unde avea 24,9% din acţiuni la fiecare dintre cele două com­panii de utilităţi. Acum statul român va fi partenerul viitorului acţionar majoritar în cele trei companii de utilităţi pe care le vinde Enel. Fondul Proprietatea este şi el ac­­ţionar minoritar în cele trei companii ro­mâ­neşti ale Enel, însă pare să nu fie la cu­rent cu ultimele evoluţii. Dacă un in­ves­ti­tor serios s-ar fi gândit să caute informaţii despre vreuna dintre cele trei companii unde Fondul Proprietatea este acţionar, ar fi descoperit că cei de la Franklin Tem­ple­ton habar n-au că Electrica nu mai e ac­ţionar la acestea. Pe site-ul Fondului, in­ves­titorii nu sunt deci informaţi că par­te­ne­rul actual în afacerile Enel este SAPE (So­cietatea pentru Administrarea Parti­ci­pa­ţiilor în Energie), o companie a statului care a preluat pachetele de la cele trei fir­me regionale Enel. Desigur gestionarii Fon­du­lui Proprietatea au activităţi impor­tan­te şi nu pot fi bănuiţi de dezinteres faţă de portofoliul propriu de investiţii.

Ana­liştii pieţei sunt însă surprinşi de re­tra­ge­rea Enel, deşi admit că, în acest mo­ment, italienii părăsesc o zonă de conflict. Ei s-au judecat cu Electrica la Curtea In­ter­naţională de Arbitraj pe tema investiţiilor în Enel Banat Crişana şi Enel Do­brogea. Electrica a pier­dut acel proces în care re­clama daune, deoarece con­sidera că italienii au făcut investiţii consumând banii din profitul obţinut în Ro­mâ­nia, în loc să le finanţeze din buzunarul propriu. Ita­lie­nii explică acum că au investit aproximativ 1,9 miliarde de euro în România în ultimii zece ani, bani pe care, probabil, să-i recupereze din vân­zare.

Enel este în focul unor investigaţii legate de modul în care a facturat certificatele verzi şi de distorsionarea preţului plătit de popu­laţie. Unul dintre directorii Enel a fost reţinut de DNA pentru investigaţii. Enel explică acum că ar fi facturat cos­tu­ri­le certificatelor verzi conform unei prac­tici europene.

Articolul integral poate fi citit doar in editia print a revistei 22, pe care o puteti cumpara de la chioscurile de ziare, prin abonament prin posta sau direct de la redactie. Alte modalitati de abonare si preturi: http://www.revista22.ro/abonamente.php.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22