De același autor
Enel este în focul unor investigaţii legate de modul în care a facturat certificatele verzi şi de distorsionarea preţului plătit de populaţie.
La doar o săptămână de la euforia listării gigantului local Electrica la bursele din Londra şi Bucureşti, italienii de la Enel sparg liniştea verii anunţându-şi retragerea din România. Desigur România nu este singura piaţă abandonată de Enel, companie listată la burse, dar în care statul italian este principalul acţionar. Enel vinde şi participaţia de 66% din cel mai important operator nuclear slovac, Slovenské Elektrárne. Anunţul lansării în piaţă a pachetului de deţineri majoritare în companiile sale româneşti nu a surprins autorităţile de la Bucureşti. Mai mult ca sigur că grupul Enel, controlat de statul italian deşi este listat la Bursele din Milano şi New York, şi-a anunţat intenţia înainte de listarea propriu-zisă a companiei Electrica. Probabil aşa se explică şi extragerea companiei Electrica din acţionariatul Enel Distribuţie Muntenia, unde avea o deţinere minoritară de 23,57%, cât şi din cel al Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat, unde avea 24,9% din acţiuni la fiecare dintre cele două companii de utilităţi. Acum statul român va fi partenerul viitorului acţionar majoritar în cele trei companii de utilităţi pe care le vinde Enel. Fondul Proprietatea este şi el acţionar minoritar în cele trei companii româneşti ale Enel, însă pare să nu fie la curent cu ultimele evoluţii. Dacă un investitor serios s-ar fi gândit să caute informaţii despre vreuna dintre cele trei companii unde Fondul Proprietatea este acţionar, ar fi descoperit că cei de la Franklin Templeton habar n-au că Electrica nu mai e acţionar la acestea. Pe site-ul Fondului, investitorii nu sunt deci informaţi că partenerul actual în afacerile Enel este SAPE (Societatea pentru Administrarea Participaţiilor în Energie), o companie a statului care a preluat pachetele de la cele trei firme regionale Enel. Desigur gestionarii Fondului Proprietatea au activităţi importante şi nu pot fi bănuiţi de dezinteres faţă de portofoliul propriu de investiţii.
Analiştii pieţei sunt însă surprinşi de retragerea Enel, deşi admit că, în acest moment, italienii părăsesc o zonă de conflict. Ei s-au judecat cu Electrica la Curtea Internaţională de Arbitraj pe tema investiţiilor în Enel Banat Crişana şi Enel Dobrogea. Electrica a pierdut acel proces în care reclama daune, deoarece considera că italienii au făcut investiţii consumând banii din profitul obţinut în România, în loc să le finanţeze din buzunarul propriu. Italienii explică acum că au investit aproximativ 1,9 miliarde de euro în România în ultimii zece ani, bani pe care, probabil, să-i recupereze din vânzare.
Enel este în focul unor investigaţii legate de modul în care a facturat certificatele verzi şi de distorsionarea preţului plătit de populaţie. Unul dintre directorii Enel a fost reţinut de DNA pentru investigaţii. Enel explică acum că ar fi facturat costurile certificatelor verzi conform unei practici europene.
Articolul integral poate fi citit doar in editia print a revistei 22, pe care o puteti cumpara de la chioscurile de ziare, prin abonament prin posta sau direct de la redactie. Alte modalitati de abonare si preturi: http://www.revista22.ro/abonamente.php.