Implicaţiile economice ale unui divorţ scoţian

Lidia Moise 16.09.2014

De același autor

Implicaţiile economice ale obţinerii independenţei Scoţiei sunt greu de evaluat. De altfel, chiar sondajul care descrie şansele mari ale unui vot favorabil a consemnat şi rezervele populaţiei faţă de perspectivele economiei.

Scoţia îşi joacă la referendum independenţa după mai bine de trei secole de uniune for­mală cu Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Referendumul din 18 septembrie este o etapă dintr-un proces iniţiat în 1998, când a fost formulată Legea Scoţiei (Scotland Act).

Săptămâna trecută, un val de panică a investitorilor a slăbit lira sterlină. Motivul? Da­că pâ­nă acum aproape toa­te son­dajele indicau un scor de­fa­vorabil desprinderii de Ma­rea Britanie, un sondaj re­cent ara­tă că 51% ar vota pen­tru independenţă. Sur­pri­za a miş­cat lira sterlină, comod aşezată pe una dintre economiile cele mai solide şi performante din lu­me. Dar un vot pentru independenţă ar avea implicaţii dincolo de graniţele Albionului. Catalonia, de pildă, şi-ar putea relua şi in­tensifica eforturile pentru a-şi cuceri in­de­pen­denţa, deşi analiştii financiari susţin că şan­sele unui asemenea eveniment sunt aproape nule, deoarece Spania respinge constituţional or­ganizarea unui referendum.

Deci o eventuală apariţie a statului ind­ep­e­n­dent scoţian zgâlţâie visul european. Nou cre­a­ta Scoţie nu va fi membră a Uniunii Eu­ro­pe­ne şi, teoretic, ar trebui să facă demersuri pentru aderare. Nu există în tratatele euro­pene vreo portiţă pentru a rezolva astfel de situaţii. Din contră, Uniunea Europeană a fost creată şi cu scopul de a veş­teji eventualele puseuri na­ţionalist-se­pa­ra­tis­te ale sta­te­lor membre. Va fi oare o Sco­ţie independentă primită în Uniune? Greu de spus. Multe state membre fac eforturi să ignore pre­siu­nile de secesiune din gra­ni­ţele proprii. Belgia, bu­năoară, care are propria ten­siune veşnică între valoni şi fla­manzi, nu ar încuraja accep­tarea Scoţiei. Deci un even­tual vot po­zitiv ar complica peisajul european. Poate o regiune să decidă că vrea să devină in­de­pen­dentă? Asigură rezultatul bunăstarea oa­me­nilor sau le dă doar satisfacţii legate de nos­talgii istorice?

Greul de-abia începe. La urma urmelor, o ţa­ră independentă nu are doar un parlament, un guvern şi ambasadori în restul lumii. Ea are nevoie de o bancă centrală şi de o mo­nedă proprie. Aici apare o dilemă. Scoţienii li­beri ar putea negocia o uniune monetară cu Ma­rea Britanie, dacă vrea Londra. Dar o po­li­tică monetară dirijată de Londra este vreun semn de suveranitate, cumva? Nu prea, lucru ob­servat şi de guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney. Totuşi, Marea Britanie ar fi prin­cipalul „partener comercial“, deoarece 70% din comerţul „internaţional“ al Scoţiei se va de­rula cu „ţara mamă“, deci o eventuală uni­une monetară are sens.

Euro nu este o opţiune, cel puţin nu acum. „Pentru a adopta moneda unică europeană, o ţară trebuie mai întâi să-şi introducă mo­neda în mecanismul ratelor de schimb timp de doi ani. Deci Scoţia are nevoie de propria monedă pentru a adopta euro, care trebuie să fie stabilă chiar înainte de a adera la zona euro. Un flirt scurt nu este suficient pentru a te cununa cu moneda unică europeană“, sp­u­ne Jeremy Cook, economist şef la casa de bro­keraj World First.

Implicaţiile economice ale obţinerii in­de­pen­denţei Scoţiei sunt greu de evaluat. De altfel, chiar sondajul care descrie şansele mari ale unui vot favorabil a consemnat şi rezervele populaţiei faţă de perspectivele economiei. Doar 21% dintre intervievaţi consideră că o vor duce mai bine din punct de vedere eco­nomic ca cetăţeni ai noului stat independent, în schimb 41% din scoţieni cred că Marea Britanie le făcea viaţa mai uşoară.

Scoţia nu-şi va lua zborul, aşa, fără a-şi asu­ma vreo obligaţie financiară. Desigur, vor fi negocieri dure pentru a stabili care va fi par­tea Scoţiei din datoria Marii Britanii. „Dacă împărţirea poverii datoriei se va face în func­ţie de populaţia Scoţiei, atunci datoria noului stat va urca la 92 de miliarde de lire sterline, sumă care reprezintă din start o povară, fiind egală cu 62% din produsul său intern brut es­timat“, consideră Carl Tannenbaum, eco­no­mist şef al băncii Northern Trust. „Cei 5,3 mi­lioane de scoţieni reprezintă 8,3% din po­pu­laţia Marii Britanii, mai puţin decât Anglia, dar mai mult decât Ţara Galilor şi Irlanda de Nord la un loc. Însă un calcul care s-ar baza pe balanţele fiscale ar repartiza Scoţiei o da­torie de 56 de miliarde de lire sterline, adică aproximativ 38% din PIB-ul său“, adaugă Tannenbaum. Potrivit calculelor lui Tannen­baum, economia Scoţiei ar putea rula 150 de mi­liarde de lire sterline anual, adică va avea un PIB comparabil ca dimensiuni cu cel al Fin­landei. Principala sursă a veniturilor va fi ta­xarea petrolului şi a gazului din Marea Nor­du­lui, deoarece Scoţia speră să poată înhăţa 80% din zona cu resurse. Resursele dau aripi viselor secesioniste, însă desprinderea de City-ul londonez va fi un şoc pentru eco­no­mia Scoţiei. Băncile scoţiene au un portofoliu de credite care cântăreşte cât 1.250% din PIB-ul scoţian. E mult, e puţin? Să ne amintim de Cipru... //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22